Inför V75: Maka på er för här kommer Karlsson

,

Han väljer vilka hästar han ska träna.
Och vilka lopp som är värda att satsa på.
På lördag är det dags när Backegubben kommer ut i Dubbelcupens final.
– Det är det här loppet vi har siktat på hela våren, det är nu han ska vinna, säger kallblodsspecialisten Björn Karlsson.

I Tangen Haap har Björn Karlsson ett av landets främsta kallblod som för tillfället laddas för fullt mot karriärens viktigaste uppgift i Elitkampen på Solvalla.
Men för stallets påläggskalv Backegubben kommer huvudnumret för säsongen redan på lördag.
Finalen av Dubbelcupen är dit Björn Karlsson siktat med sin femåring, som emellertid galopperade som favorit i båda uttagningsloppen och var på vippen att missa finalen.
– Han är väldigt knepig i voltstart och jag har inte varit i närheten av att få iväg honom felfritt. Men nu har jag sett var gränsen går och den här gången är jag 99,99 procent säker på att han sköter sig, säger Karlsson som har 14 hästar på träningslistan, men i praktiken bara tränar tio av dessa.
– Farsan ansvarar för fyra stycken inklusive varmbloden. Själv har jag aldrig fallit för varmblod, jag tycker de är tråkig, men det kanske beror på att jag aldrig suttit bakom den rätta hästen.
Så om någon kommer ett fint varmblod och vill sätta i träning, tackar du nej då?
– Förmodligen. Men först skulle jag förstås värdera vad det är för häst och om den är bättre än någon jag redan har i stallet. För jag vill inte ha fler än tio hästar, ska vi ta in en ny så måste en gammal åka ut.
Innebär det att du har kölista till stallet?
– Ja, det kan man väl säga. Det är lite lyx förstås. Men samtidigt är det sällan som jag får prova en häst först. Får jag frågan så har man ofta först ringt Jan-Olov Persson och sedan Öystein Tjomsland. När de säger nej så ringer man till Karlsson.
Varför vill du inte träna fler hästar?
– Det är inte min grej. Vi låg på 15-16 stycken en tid, men då tyckte jag inte det var kul längre. Jag måste ha den där personliga kontakten med varje individ. När jag jobbade som skötare hos Robert Bergh så byttes det häst varje vecka. Jag fick tejpa olika färger på hästarna för att skilja dem åt. Det var bara bruna hästar överallt.

Sista blodet efter Nordgubben
Pappa Kenneth Karlsson tränade under sin proffskarriär två av Sveriges främsta kallblodshästar genom tiderna, Svinten och Nordgubben.
Det är i dessa fotspår Björn Karlsson valt att följa sedan han för tio år sedan blev landets yngste professionella tränare.
En titel han idag verkar ångra att han tog.
– Ja, såhär i efterhand kan jag tycka att jag var lite för startsnabb. Jag borde varit iväg mer innan jag tog ut licensen, väntat några år och åkt till Jan-Olov Persson och Åke Svanstedt för att lära mig mer om hur man tränar. Den enda utbildning jag fick förutom hos farsan var tiden hos Robert Bergh. Det är väl först sista tre-fyra åren som jag egentligen fått något hum om vad jag håller på med, säger Karlsson med ett skratt.
Att Backegubben betyder något extra för sin tränare beror också på hans blodslinjer. Hästens mamma Norm Tora är nämligen det enda som blev kvar i Nordgubbens avelsgärning.
– Tyvärr var Nordgubben nästan helt steril. Han fick bara tre avkommor varav hingsten dog vid fölning. Så det är väl upp till Backegubben att föra hans gener vidare. Oavsett hur det går i karriären så kommer vi säkert att låta honom betäcka ett par ston i framtiden.

“Bästa hästen”
Men nu är det inte framtiden utan lördagen som gäller.
Backegubben visade sin klass så han segrade som hårt uppanmäld på Bergsåker i mars, men kommer nu alltså från två startgalopper.
Björn Karlsson låter emellertid övertygad om att det inte ska bli en tredje.
– Nu har jag provat lite olika balanser i två starter och sett var gränserna går för honom. Den här gången kommer vi att gå tillbaka till hästens gamla balans som han tävlade med innan loppet på Bergsåker. Det innebär 800 gram extra på varje framhov. Sedan skrotar vi den svenska biken som hästen tävlat med i varje start och kör med en helt vanlig traditionell vagn. Det tillsammans med att startspåret blev bästa tänkbara gör att jag är övertygad om att han ska sköta sig den här gången.
Kommer inte ändringarna att hämma kapaciteten?
– Lite grann. Han blir förstås inte lika kvick i steget med så pass mycket tyngre framskor. Men när hästen vann för fyra starter sedan så avslutade han 1.21 sista 700 med de här pjäxorna och de farterna borde duga långt i det här gänget också. Dessutom kör vi barfota bak så det blir exakt samma balans som då han vann Greivins Minne i Boden i fjol.
Toppar du honom något till den här starten?
– Ja, nu är det viktigt så då skruvar vi på lite extra. Hästen kommer att få gå två hårdare jobb tisdag och torsdag, det ska ta upp honom ordentligt i form. Inför de två senaste starterna har han bara dragit fyrhjulsvagn så det är stor skillnad på upplägget.
Och då är han bra nog att vinna här också?
– Ja. Att jag har kapacitetsmässigt bästa hästen är jag helt säker på. Sedan finns alltid risken att det strular när det är så många hästar att runda. Men jag tror att han grejar det, säger Björn Karlsson.

Robin Johansson, Kanal 75