Inför V75 (lördag): Takter talar om en vettig chans

,

Johnny Takter är inte typen som lämnar klartecken.
Har man som honom passerat 3 600 segrar som kusk och “varit med” vet man också att det är svårt att ta någonting för givet.
Förhandsfavoriten Volstead i gulddivisionen på lördagen kallar han i alla fall en ?vettig segerchans?.

Johnny Takter inför derbyhelgen på Jägersro.


Johnny Takter passerade 3000 segrar 2013 och är på god väg mot nästa tusende.
Den snart 59-årige toppkusken innehar en tolfteplats i allsvenska kuskliga i år med 77 segrar på 584 körda lopp. Takter tävlar inte lika mycket som kuskarna i toppen av tabellen och har i år nästan tusen färre körda lopp, om man jämför med ligaledaren Ulf Ohlsson.
Det är lugnare numera men segerprocenten ligger runt stabila 15 år efter år. Johnny Takter brukar också vara giftig på hemmabanan Jägersro och kör under lördagen förhandsfavoriten i gulddivisionen, (V75-3), Stefan Melanders Volstead.
Johnny Takter var storfavorit i det första av två heat i Åby Stora Pris senast med Volstead. Hästen kördes i ledningen då men gav sig på upploppet.
– Nej, han gick inte någonting i det första heatet men var ju en helt annan häst i det andra loppet.
Då hade banan torkat upp lite och det gillade han bättre än när det var kladdigt. Jag satt fast med mycket krafter då och hade kanske kunnat vinna den avdelningen med lite flax. Han kändes fin då Volstead, säger Johnny Takter.
Enligt alla prognoser ska det bli uppehållsväder i Malmö på lördagen. Favoriten ser ut att få det fäste under hovarna han är så beroende av. Tränare Melander hälsar att hästen är lika fint i ordning som när han vann Sweden Cup i maj.
– Jag hoppas att det blir fast bana för Volsteads del, för det är en helt annan häst då, säger Takter.
Vad säger du om utsikterna att vinna loppet?
– Han har varit ganska oöm och fin. Så med det läget han har måste man se det som en vettig chans. Det är tävlingar och det kan hända vad som helst – men som det ser ut på förhand ser det bra ut.
Är Volstead bäst i ledningen tror du?
– Han klarar de flesta lopp men det är klart att det är viktigt att komma till ledningen. Det är några meter att tjäna om man kommer ner på innerspår. Han är naturligt startsnabb också.
I V75-6 kör du Helena Burmans Rosso Pomodoro som gör sin första start i silverdivisionen och inte är mycket streckad.
– Det är en häst som har kapacitet tycker jag. Men han ska växa in i det här… vi ska inte skylla på någonting, han är en lite sårbar häst – men kapacitet har han. Så om man ska strecka många så kanske man ska ta med honom, säger Johnny Takter.
Det är derbyhelg på Jägersro och på söndag kör du favoriten i Derbystoet, Petri Puros Cash Crowe (V75-3). Hur ska det bli att köra henne igen?
– Ja, det är lika spännande varje gång. Det har ju strulat nu några gånger med henne men hästarna är fina när de kommer ut för Petri och han vet om problemet hon har (munnen). Han har haft elva dagar att jobba med henne nu inför det här och funkar hon bara någorlunda så hoppas vi…det är en fantastisk häst.

Kanal 75