Burt Seeger/TR Bild.

Inför V75® (lördag & söndag): Han kan bli elitloppshelgens kung

,

För ett år sedan vann den ena klass II-finalen och den andra galopperade med segerchans i Elitloppets final.
I år är duon tillbaka på Solvalla – med helgens två huvudnummer i sikte.
– Vi åker upp med en mycket god känsla, säger hästarnas tränare.


Ingen vet hur det hade slutat om inte Önas Prince (V75-2) hade tappat travet och galopperat i slutkurvan av fjolårets elitloppsfinal. Men hästens tränare och kusk Per Nordström var efter loppet inne på att det var segern som hade gått upp i rök. På söndag kan det vara dags för revansch. Önas Prince kommer till Elitloppet som en av förhandsfavoriterna, obesegrad i tre starter i år.
– Allting har gått som på räls med hela vinterträningen och de starter som vi har gjort i år. Det finns ingenting negativt att rapportera. Spårlottningen föll verkligen väl ut också så vi är fantastisk nöjda med allting, säger Per Nordström.
Önas Prince fick spår två bakom startbilen i det första elitloppsförsöket. Innanför sig har han loppets favorit Don Fanucci Zet. Den senare galopperade från just innerspår i fjolårets final och frågan många nu stället sig är om Önas Prince kan ta sig förbi i starten och nå den åtråvärda ledningen.
– Vi får se. Vi har inte mötts så mycket sida vid sida. Det var väl i Åbergs men då hade vi Click Bait emellan oss och jag såg ganska omgående att Click Bait inte tog längden på honom och då gav jag upp direkt och slängde mig ner i rygg. Men jag hade inte den där riktiga formen på hästen då utan han är vassare och bättre i år och mer explosiv, så vi ska göra ett riktigt försök från början.
Att Per Nordström själv har legat i hårdträning och gått ner 25 kilo inför årets elitlopp hoppas han ska ge positiv effekt.
– Det är ju tanken med det hela att jag också är i topptrim och kan förmedla den goda känslan till hästen.

“Måste ha en god chans”
I lördagens huvudnummer på Solvalla, kraftprovet Harper Hanovers lopp över tre varv, är det Kentucky River (V75-7) som ska försvara stallets färger. Femåringen, som vann klass II-finalen under elitloppshelgen förra året, kommer närmast från övertygande seger över 2 640 meter i Lyon Grand Prix och precis som sin stallkamrat hade han tur i spårlottningen när han drog springspår på 20 meters tillägg.
– Han har också tränat på fint i vinter och senaste loppet var så att det imponerade på mig också, för han gick tre speeder under loppet. Läget kan jag inte klaga på heller, han fick i princip det bästa spåret på 20-volten, och han måste ha en god chans, det tycker jag.
I Elitloppet väntar fem miljoner kronor på vinnaren. I Harper Hanovers lopp uppgår förstapriset till en miljon kronor. Det är få förunnat att ha segerchans i elitloppshelgens två huvudnummer.
– Det är jättestort, sådant man har drömt om. Bara få ha med någon häst och delta under helgen är stort liksom, och nu har jag två fantastisk fina hästar som är med där och har chansen.

Ola Johansson, Kanal 75