Inför V75 (lördag): Med E3-revansch i sikte

,

Förra gången fick han segerraden bruten.
I årets andra E3-final ska kulltoppen Makethemark ta revansch.
– Jag har aldrig tränat en större talang, säger Petri Salmela.

Fram till den långa E3-finalen, över 2 140 meter, i juni var Makethemark (V75-6) det stora utropstecknet i treåringskullen. Med sex raka segrar i ryggen spelades han till favorit. Men efter en svettig avslutning i tredjespår fick han nöja sig med tredjeplatsen.
– Alla förstår hur svårt det är att vinna ett stort årgångslopp och i mina ögon fick han mer än godkänt för den insatsen. Det är enda gången i år som han har blivit trött. Men han var stor favorit och naturligtvis känner jag revanschsug inför finalen på lördag, säger Petri Salmela.

Hårdare tränad
Efter förra finalen fick Makethemark ledigt i en vecka innan en tuff träningsperiod inleddes.
– Jag tänkte att ska vi träna honom lite hårdare någon gång i år är det dags nu.
Med tung träning i benen var Makethemark svårbedömd för sin tränare när han efter drygt fem veckors tävlingsuppehåll gick ut i uttagningarna till nästa E3-final, den korta versionen över 1 640 meter.
– Formen var ett stort frågetecken och jag sa till Uffe (kusken Ulf Ohlsson reds.anm.) att det inte är någon toppform. Men Uffe värmde hästen och sa att han kändes grymt fin.
Någon fara med formen var det inte. Ulf Ohlsson kunde sitta lugn i sulkyn när Makethemark retfullt enkelt rundade konkurrenterna från tredje par utvändigt.
– Det var en grymt bra insats och överraskande även för oss hur klar han var. Efter det verkar allt riktigt bra med honom och formmässigt måste han vara ännu bättre på lördag. Han ska gå intervaller på tisdag och sedan ska jag köra honom en gång till på torsdag eller fredag. Men jag kommer inte att trimma honom extra hårt. Han har visat att han räcker.

Tål göra grovjobbet
Makethemark startar från spår 4 bakom startbilen och precis som i förra E3-finalen kommer han att bära favoritskapet.
– Det lutar åt att han får göra lite grovjobb själv men det har han visat att han tål.
Vilken motståndare har du störst respekt för?
Donatello Sisu är riktigt fin häst som jag alltid har gillat. Möjligtvis har den högst potential att utvecklas. Men alla försöksvinnare gjorde bra lopp. Jag vet inte hur mycket bättre de kan vara till finalen men på pappret ser inte finalen hårdare ut än förra gången, snarare tvärtom.
Petri Salmela har vunnit E3 en gång tidigare. 2009 slog hans My Love di Quattro till. På lördag hägrar en ny plats i historieböckerna. Och en segercheck på en miljon kronor.

Ola Johansson, Kanal 75