Inför V75 (lördag)/jackpot: “Propulsion är 50 meter bättre än i Prix d’Amerique”

,

Readly Express är favorit i tungviktsmötet med Propulsion i Åby Stora Pris.
Men Daniel Redén sticker ut hakan och menar att hans stjärna är mycket bättre nu än när han var trea i Prix d’Amerique efter Readly Express.
– Det skiljer 50 meter i alla fall, säger Redén.

Superduellen avrundar lördagens V75-omgång på Åby där de båda giganterna gör upp om två miljoner kronor i förstapris i Åby Stora Pris. Det är högklassiga V75-finaler och omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 37 miljoner kronor enbart på sju rätt.
När Readly Express vann Prix d’Amerique blev Propulsion trea. Det är enda gången som de båda världsstjärnorna har mötts fram till nu. Readly Express har bara gjort en start efter det stora slaget i Paris och det var i Jämtlands Stora Pris i Östersund i början av juni. Då var han förkrossande överlägsen och imponerade stort. Tränaren Timo Nurmos har sedan matchat sin stjärna mot Åby Stora Pris och han var mycket nöjd med Readly Express som han körde 1.20 med på sin rundbana över full distans i måndags. Readly Express är också favorit från spår fyra bakom bilen med Jorma Kontio i sulkyn.

Propulsion känns jättebra – helt perfekt”
När det gäller Propulsion så har han gått fram som en ångvält i sommar. Efter andraplatsen i Elitloppet har han vunnit Norrbottens Stora Pris i Boden, Årjängs Stora Sprinterlopp och varit otroligt bra vid uppvisningen i Hugo Åbergs Memorial. Nu har Propulsion innerspår bakom bilen i Åby Stora Pris och i sulkyn sitter som vanligt Örjan Kihlström. Tränaren Daniel Redén gästade programmet V65 direkt under fredagslunchen och var väldigt optimistisk och lite småkaxig över sin världsstjärna.
Propulsion (V75-7) känns jättebra och har tagit loppet perfekt. Det finns ingenting att gnälla på faktiskt och jag är minst lika nöjd med honom nu. Om man jämför med Prix d’Amerique skiljer det 50 meter i alla fall, säger Daniel Redén.
– Spåret är bra och min häst kan öppna ganska bra och hamna vettigt till. Det är ett långt lopp och många starka hästar med. Det finns ingen anledning att ändra på något när han har gått så väldigt bra på slutet. Så vi kör lika. Det är klart att det är spänt att ha två hästar ute i ett väldigt stort lopp, fortsätter Redén och syftar på att han även har med Sorbet i Åby Stora Pris.

Perfect Spirit hostade efter Sprintermästaren”
Solvalla-tränaren har ytterligare två hästar med inom V75. En av dem är den nyblivne sprintermästaren Perfect Spirit som är storfavorit i den tredje avdelningen.
Perfect Spirit (V75-3) hostade lite efter Sprintermästaren och en vecka efteråt så han fick ta det lite lugnt en vecka. Sedan har han tränat på som vanligt igen och känns fin så jag räknar med att han gör ett bra lopp.
– Det kom väl fram när han presterade max i finalen för efter försöket hittade vi ingenting och jag fattade noll varför han inte presterade och inte ville. Men efter finalen hostade han och drack mycket vatten så det var väl kanske något som bröt ut där. Det är ju en häst utöver det vanliga.
– Nu blir det öppet huvudlag igen för norskt huvudlag höll på att kosta en seger då han fick tusen ben. Så det sparar vi till något år när han blir större. Hästen tar ut sig ändå när han är på topp och det spelar ingen roll vad han har på huvudet, säger Redén.
– Don’t Mind Me (V75-5) har tränat på och känns bra. Det finns inget att gnälla på där heller. Han gör nog alltid bra lopp oavsett vad han får för lopp men visst är det optimalt om han skulle komma till ledningen eftersom han vann en liknande final på Färjestad från ledningen.
Vem är du mest nöjd med av dina V75-hästar?
– Det måste vara Propulsion med tanke på allt han har gjort på slutet och hur han känns i träningen.

Michael Carlsson, Kanal 75