Inför V75 (lördag): Formstarka Dahlén har heta chanser

,

Han har toppform på stallet, 20 i segerprocent och är på väg mot sitt bästa år hittills.
Inför V75 på lördag selar hemmatränaren Magnus Dahlén ut tre formstarka hästar.
– Jag har längtat efter den här helgen. Julia Pellini är bästa chansen, hon kämpar som aldrig förr och är som ett lejon, säger Dahlén.

Halmstadtränaren har riktigt fina framgångar för dagen. Stallets hästar har vunnit tio lopp bara under juni månad och totalt har det blivit 22 segrar så här långt i år och hästarna har varit bland de tre främsta i nästan hälften av de 109 starter som de har gjort.
– Det är fantastiskt trevligt och nu är vi riktigt på gång. Jag har väldigt bra personal och vi jobbar sju dagar i veckan. Vi gör det som är bäst för hästarna. Jag är av den tron att hästarna måste köras för att bli bra. Har de många kilometer i benen blir de starka, säger Magnus Dahlén som har 31 hästar i träning.
Och tillägger:
– Vi hade en lite dålig period i februari och mars och då tog vi det lugnt med hästarna och bara joggade dem varje dag i två månaders tid. Som tur var så accepterade hästägarna det och när vi sedan började köra snabbjobb igen har formtoppen kommit.

“Riktigt fin häst – väldigt hög kapacitet”
Det är dags för den årliga sprintermästarehelgen med trav och V75 i Halmstad både torsdag och lördag. Det är en helg som tränare Dahlén ser fram emot och han selar ut tre formstarka hästar i lördagens omgång.
– Hästarna är i form och jag har sett fram emot det här en tid. Det ser jättetrevligt ut, säger han och inleder V75:an med segermaskinen Vischio Holz som är obesegrad i tre raka segrar i år.
Vischio Holz (V75-1) är en riktigt fin häst som det finns en väldigt hög kapacitet i. Han har tävlat i Italien tidigare och vunnit nästan alla lopp han har travat felfritt i. Han känns bara bättre och bättre och kommer att gå långt upp i klasserna. Styrkan är hans främsta vapen och han har vunnit med krafter kvar varje gång, säger Magnus Dahlén.
– Han har startat över distanser som inte har varit till hans fördel men vunnit ändå. Nu är det 2600 meter och det är en klar fördel. Läget är bra men däremot så är han ingen startraket och kan inte utnyttja spåret på det viset. Men blir det bra fart på loppet så kommer han till slut och han tål även att köras offensivt. Jag hoppas att hästen får visa sitt kunnande och tror på bra chans.
– Förhoppningsvis kan vi köra barfota runt om som vanligt men eventuellt kan det bli bakskor den här gången. Sedan kanske det blir rycktussar för första gången. Han har gått med fasta tussar och huva tidigare. Vi har provat att rycka tussarna i jobb med bra effekt, då stack han bara iväg.

“Har hysterisk form”
I den fjärde avdelningen, ett lärlingslopp för ston, selar Magnus Dahlén ut två hästar som båda kommer från seger.
Foxy Brown (V75-4) har hysterisk form och vann på nytt rekord 1.11,7 senast. Det var en väldigt fin prestation. Nu är det kort distans och det är hennes bästa. När man väl har börjat köra på hästen går det inte att stanna henne. Det är bara att hoppas att hon håller sig lugn och hushåller med krafterna. Det går inte att dra iväg med 1.11 första tusen för då blir det trötta ben till slut.
– Hon är väldigt startsnabb och brukar ta ledningen. Sedan är det som sagt bara att hoppas att hon håller sig lugn, men tidigare har det varit så att när man väl har tänt lampan har det varit svårt att släcka den. Det blir barfota runt om som vanligt men kanske någon förändring av huvudlaget. Hon har gått med helstängt men nu kanske det blir helstängt huvudlag med hål i, säger Dahlén.

“Kämpar som aldrig förr – är som ett lejon”
Julia Pellini (V75-4) har gjort väldigt fina lopp på slutet och har toppform. Även senast gick hon jättebra och fick bara stryk av en häst som kom invändigt men hon gick med full fart över mål. Det fanns krafter kvar i mål. Annars har hästen haft halsproblem i över ett års tid utan att vi fick någon riktig ordning på det. Men i år har hon varit mycket bättre, ligger bättre i puls och är gladare och finare och kämpar som aldrig förr i loppen. Hon är som ett lejon alltså.
– Jag tycker att det här loppet ser lättare ut vad det gäller motståndet än i de senaste starterna. Vi har ett tråkigt spår men en väldigt duktig kusk i Oskar J Andersson. Det blir inga ändringar, barfota runt om som vanligt och norskt huvudlag. Jag tycker att hon är min bästa chans på V75, säger Magnus Dahlén.

Michael Carlsson