Inför V75® (lördag): ”Dear Friend är en unik häst – känns väldigt bra”

,

Tio år gammal är hon sannerligen stil going strong. Dear Friend svarade för en imponerande uppvisning senast i Stoeliten – och ska nu försöka vinna Big Noon Pokalen på Bjerke. – Det är en unik häst, helt klart. Hon känns väldigt bra och var jättefin i måndagsjobbet, säger Daniel Wäjersten.

Bjerke är värd för lördagens V75® och Daniel Wäjersten åker dit för att tävla med två hästar i Gulddivisionen. En av dem är Dear Friend som han fick in i träningen i mitten av juli och som nu har gjort tre starter för Wäjersten. Den snart sjufaldiga miljonärskan lider sannerligen inte av några ålderskrämpor utan ser löpsugen ut till tusen. Hon vann direkt i debuten för Wäjersten i mitten av september på tiden 1.10,1/1640a i Silverdivisionen. Därefter blev Dear Friend fyra i Sto-SM bakom vinnande stallkamraten Great Skills, innan hon senast klädde av konkurrenterna i Stoeliten på Solvalla. Daniel Wäjersten lämnade ingenting åt slumpen utan styrde fram utvändigt om ledande Felicia Zet dryga varvet kvar. Dear Friend slog klorna i ledaren direkt inne på upploppet och gled undan i elegant stil, nästan retfullt enkelt och var smått överlägsen. Segertiden skrevs till 1.10,2/1640a och tränare Wäjersten är minst sagt imponerad över sin stjärna.
– En unik häst helt klart.
– Det måste man ju säga. Loppet som hon gjorde senast som en tioåring, det måste man vara imponerad av, säger Daniel Wäjersten.

”Inte borta trots spår utvändigt om favoriten”
5 Dear Friend (V75-3) är andrahandsfavorit i Big Noon Pokalen bakom favoriten Missle Hill. Hon har spår fem bakom bilen samtidigt som Missle Hill har spår fyra. Den sistnämnda har varit sjuk efter senaste starten och haft feber meddelar Daniel Redén på sin hemsida. Missle Hill har dock tränat på för fullt den senaste tiden och gjort bra jobb i veckan. Daniel Wäjersten har trots läget inte gett upp med sitt formstarka sto.
– Spår utvändigt om favoriten är negativt men vi får se. Hon har känts väldigt bra och var jättefin i måndagsjobbet. Det känns spännande och hon är inte helt borta trots spår utvändigt om favoriten.
Har hon bättre chans än stallkamraten 9 Rome Pays Off som har bakspår?
– Jag tror det. Hade det varit omvända spår hade det nog varit fördel Rome. Det har blivit lite långt mellan starterna för honom, han hade startat lite tätt och eftersom han tidigare haft lite problem med sina ben så ville jag ge honom en paus. Men kanske att det är lite för långt mellan loppen.

”Har tjänat en miljon varje säsong de senaste åren”
Hur många tioåriga ston tror du är piggare än Dear Friend?
– Noll.
Är det så?
– Jag har ingen statistik, men om man går in och tittar på svensk travsport så ser man att hon har tjänat en miljon varje säsong nästan de senaste åren. Så hon gillar det här och kanske till och med blir lite besviken nu när hon är i slutet av sin karriär,
Hur mycket är det kvar av den?
– Januari har vi sagt.
Sedan ska hon bli mamma?
– Ja, sedan är det Hail Mary som väntar. Dom provade det förra gången men då blev hon inte dräktig. Därför ska dom ställa av lite tidigare nu innan betäckningssäsongen drar igång, säger Daniel Wäjersten.