Inför V75: Laddat om efter superspurten

,

Han blev proffstränare vid årsskiftet.
Det dröjde knappt ett halvår till karriärens största triumf när Queer Fish skrällvann Sweden Cup.
– Jag har tittat på loppet många gånger, nästan varje kväll. Det var en sagolik prestation, säger Magnus Träff som jagar en ny storloppstitel i Jämtlands Stora Pris.

Det var en spurt som chockade såväl elitloppspubliken som tränaren själv.
Queer Fish var näst minst spelad i finalfältet i Sweden Cup, eller “Lilla Elitloppet” som lördagens fartfest också brukar kallas.
Men när tioåringen fick fritt spelrum efter invändig resa så bet han i som aldrig förr.
Enligt atgxlabs, som använder sig av data från det positioneringssystem som syns i tv-rutan, så avslutade Queer Fish 1.04,3 sista 200 meterna och gick i 1.00-fart över mållinjen.
Det var det näst snabbaste upploppet av någon häst under hela helgen och precis tillräckligt för att fånga in tätparet Chief Orlando/Cyber Lane och knipa förstapriset på 600 000 kronor.
– Jag såg loppet i sista sväng och när de gick förbi oss 350 kvar så tänkte jag att han kan få pengar. Sedan såg jag hur fort han gick. Man att han vann fattade jag inte förrän min bror sa att de zoomade in honom i tv. Det var ganska överväldigande, säger Magnus Träff.
Har du upplevt sådana känslor på travbanan förut?
– Ja, jag kan vara ganska blödig. Framförallt när hästarna gör oväntat bra prestationer. När “Firren” vann en silverfinal under elitloppshelgen för två år sedan var en sådan gång, det var också en prestation som jag inte kunnat föreställa mig. Men samtidigt hamnar man i en bubbla. Efter det loppet beklagade jag mig att jag inte kunde njuta mer av segern och den här gången blev det ännu mindre, jag var helt borta hela dagen.
Har du hunnit njuta nu då?
– Ja, det får jag säga. Jag har tittat på loppet många gånger, nästan varje kväll. Igår firade vi segern på Bollnästravet och bjöd publiken på tårta. I samband med det så fick jag en dvd med en sammanfattning över dagen. Den har gått varm.
Vad har du fått för reaktioner?
– Det har varit väldigt mycket gratulationer, mycket mer än jag upplevt förut. Det är fantastiskt roligt.
Du har fortfarande bara åtta hästar på träningslistan, har inte några hästägare hört av sig?
– Ja, telefonen har gått lite varmare. Men problemet är att vi inte har plats att ta in några hästar just nu. Vi har sökt efter en ny gård i närområdet hela året, men ännu inte hittat någon som vill sälja.
Nu har du 600 000 kronor till att bjuda med, det kanske löser saken…?
– Ja, haha, men kanske får försöka höja buden lite, även om jag tycker att vi kommit med höga bud redan. Men det verkar inte vara pengarna det hänger på, folk vill ha kvar sin mark. Jag får väl visa loppet och slänga in en del i Queer Fish så kanske någon nappar…
Du har tidigare sagt att du kan få låna några boxar av grannen, gäller inte det fortfarande?
– Jo, det ser ut att bli den närmaste lösningen. Vi tittar på det just nu. Löser det sig så får vi sju nya boxar.
Vad är din förklaring till att Queer Fish kunde vara så bra?
– Det enda jag kunde tänka mig efter loppet är att han sällan fått en så fin resa som han fick då. Normalt sett måste han alltid gå sin speed på sista bortre långsidan, nu fick han följa med invändigt och gå i ryggar betydligt längre än vanligt.
Så du hade inte toppat formen extra inför Sweden Cup?
Egentligen inte. Hästen hade haft en infektion en månad innan och strukits inför en tilltänkt start. Det gjorde att det blev längre mellan starterna varför vi körde ett skarpare banjobb i 1.15-fart med snabb avslutning med honom veckan innan. Det är inget ovanligt i sig, men han var så fantastiskt fin i det jobbet att vi bestämde oss för att prova Sweden Cup. I det slängde jag på ett blinkershuvudlag, annars har han haft sitt vanliga helstängda i flera år, det verkade också göra honom extra taggad så det satt förstås på på Solvalla.
Kan det ha spelat in att han fick två heat samma dag?
– Ja, det tror jag. Han har gjort det några gånger tidigare och varje gång har han varit bättre i andra heatet, eller i fall bättre jämfört med konkurrenterna. Han verkar ha bättre återhämtningsförmåga än många andra hästar.
Så nu kör du ett 1.15-jobb inför loppet på lördag också?
– Nej, haha. Det vågar jag inte. Han har fått sin vanliga träning och egentligen bara gått ett riktigt pass ännu.
Var han sliten efter Sweden Cup?
– Han var lite muskelöm och fick vila någon dag extra. Men nu har han varit hos massören som mjukat till honom. I intervallpasset kändes han lika fin som vanligt.
Kommer han att spurta lika vasst på lördag?
– Man kan ju hoppas. Normalt sett skulle jag säga att han är distansgynnad den här gången, hans stora styrka har ju alltid varit att han kan hålla hög fart länge. Men det kanske har förändrats, han kanske har blivit mer explosiv.
Kan han vara mer explosiv från start och köra om spets den här gången?
– Det tror jag däremot inte. Det skulle vara ännu mer överraskande än spurten senast. Förhoppningsvis spricker det upp bakom Milligan’s School, Charrua Forlan och Double Exposure så att han kan falla ner där bakom. Sedan kan man ju drömma om att han får spara speeden lika länge som senast, eller i varje fall till sista kurvan.
Kör ni med samma utrustning som senast?
– Ja, det nya huvudlaget får givetvis sitta kvar liksom jänkarvagnen. Han hade lite slitna bakhovar då jag skodde honom förra veckan, men förhoppningen är att de ska växa till sig tillräckligt för att köra barfota runt om igen.
Du startar tre hästar under V75-lördagen på Östersund, vem tror du mest på?
– Med tanke på förra loppet måste jag väl säga Queer Fish, men Twinkle Kronos känns ovanligt bra i träningen så jag håller det som likvärdiga chanser, säger Magnus Träff.

Det här berättar Magnus Träff om sina övriga V75-hästar:
– 7 Twinkle Kronos (V75-5) gjorde ett fantastiskt fint lopp senast och gick i mål med huvan oryckt och krafter kvar. Han var lite sämre på Romme, men visade sig då ha slagit upp en hovspricka vilket förklarade det. Annars har hästen blivit jämnare, tidigare kunde han blanda och ge i prestationerna. Han har känts otroligt smidig i träningen efter förra loppet, jag kan faktiskt inte minnas att han varit så fin hemma förut. Distansen är en liten nackdel och jag är tveksam till att han pallar en för tuff öppning med tanke på det. Skulle han komma ner och få en snäll resa så blir det riktigt spännande att se vad han kan göra till slut. Jag har haft funderingar på växla upp honom från halv- till helstängt huvudlag eftersom han blivit så reglerbar, men med tanke på distansen väntar vi nog till nästa start. Det blir samma utrustning och balans som senast.
– 4 Sugar Daddy (V75-7) har inte visat rätta gnistan i år och ofta gett upp sista 200. Jag tror att han varit påverkad av de många infektioner vi haft i stallet, men de är borta nu och senaste insatsen var ett klart fall framåt även om motståndet var billigt. Han känns ännu bättre i träningen efter det, mer laddad än på mycket länge så jag tror att han är på väg tillbaka till riktig form. Hästen har alltid trivts extra bra i ledningen (tio segrar på tolv försök enligt travfakta.se), men jag tvivlar på att han är snabb nog att komma dit och även om det skulle lyckas så möter han ju väldigt hårda hästar. Det där överlämnar jag till Erik (Adielsson). Han har kört hästen en gång tidigare och det var då han gick sitt rekord 1.10,2 så de trivs i alla fall tillsammans. Jag räknar med en förbättrad insats och hoppas att det ska räcka till fina pengar. Inga ändringar i utrustningen där heller.

Robin Johansson, Kanal 75