Inför V75: Laddar med champagne

,

I onsdags blev han medlem i den anrika Tusenklubben.
På lördagen har han flera feta V75-chanser.
– Det har varit mycket uppståndelse, säger veckans hetaste travprofil Johan Untersteiner.

Att nå 1 000 segrar i sulkyn är få förunnat.
Att göra det redan som 32-åring talar för en lyckosam karriär inom travsporten.
Olle Goop, Stig H Johansson och Örjan Kihlström är tre förnämliga exempel på kuskar som var i samma ålder när de nådde den milstolpe som Untersteiner passerade på Jägersro i onsdags.
– Det har varit full fart, minst sagt. Jag fick en flaska champagne, men den står fortfarande oöppnad. Kanske blir det så att vi öppnar den ikväll när det är tävlingsfritt, berättar Untersteiner när han nås i “V65 Direkt” från Solvalla på fredagen.
Marschen mot 2 000 har börjat och vad vore bättre än att knipa ett par pinnar på V75 där han tagit en seger i år?
Hästen som gjorde det var 7 M.T.King of Cash som får favoritskapet i V75-2, trots att distansen är kortare än vid vinsterna på sistone.
– Ska jag vara ärlig vet jag inte hur negativt det är eftersom jag aldrig kört honom över medeldistans. Jag kände från början att han var väldigt stark, därav anmälde jag honom på längre distanser. Nu är han inne i V75-cirkusen och då får man ta lite vad som finns, säger Untersteiner som ändå låter optimistisk.
– Hästen är snabb i benen. Men hamnar man sist och det går för sakta spelar det knappt roll hur fort han kutar, då hinner man inte fram i alla fall.
Hur kommer han iväg från spår sju bakom bilen?
– Felfritt är det som gäller, han är inte speciellt startsnabb. Grundplanen är att söka sig framåt, han visade sist att han tål tuffa upplägg. Tar de emot mig så kan de bli trötta motståndarna.
Han har fältets högsta galopprocent, hur mycket litar du på honom?
– Det var väl det jag gjorde för mycket i början, litade för mycket på honom. Nu har jag fått lära mig lite efterhand. Det viktigaste denna gång är att ta mig iväg felfritt. Han är så pass bra att jag inte behöver chansa så mycket. Felfri avgång, sedan tar vi det den tunga vägen.
Har du känsla att det blir seger?
– Jag litar på min häst, jag vet hur stark och tuff han är. Det är klart att jag måste vara offensiv och tycka att jag har en bra vinstchans, säger Johan Untersteiner som selar ut ännu en favorit i 1 Can Lane i V75-6.
– Han har gjort tre starter i min regi. Senast kändes han grymt fin. Det kändes tidigt att när väl open stretch-luckan kommer så kommer det explodera och det var precis vad det gjorde. Jag har bra feeling för hästen.
– Startmomentet är det som är ett litet frågetecken, om vi ska kunna hålla ledningen från innerspåret. Jag har bestämt att skulle vi komma till ledningen så kör vi där. Gör han det så tycker jag att vi har en toppchans.

Det här berättar Johan Untersteiner om sina övriga V75-hästar:
– 8 Emmet Brown (V75-1) gjorde ett okej lopp senast, inte mer. Formen är god utan att jag tycker att han visar det sista lilla extra. Han gjorde det väldigt bra gången innan då han vann trots dubbla galopper. Normalt är han stabil i voltstart. I grunden är det en häst som ska gå i ryggar så om jag inte får några konstiga idéer imorgon är det upplägget som gäller. 2 Even’s First Boy är klar favorit, men där bakom är han inte sämre än någon annan. Gör favoriten bort sig tror jag att han är med och segerstrider.
I V75-3 har Johan tre hästar och väljer själv att köra 3 Global Seduction som också fått spelarnas förtroende.
– Hon har gjort två starter för mig och var klart förbättrad i den andra. Det känns som att hon är på uppåtgående. Hon har varit kvick i bilstart i alla fall och i föregående regi har hon varit väldigt snabb i voltstart också. Målsättningen är att ta sig till ledningen och då kör vi där såklart. Hon har gått med jänkarvagn i starterna för mig, men nu när det är voltstart blir det vanlig sulky. Det är den enda utrustningsändringen jag gör på någon av mina hästar.
– 7 Soonaftermidnight valde jag lite för tufft upplägg med i första starten i min regi. Senast körde hon snällt och då flög hon fram över linjen från köposition. Med rätt resa så är hon ruggigt speedig och kan ta ner hela fältet. Däremot är det risk att hon kommer på vingel från start, det är ingen häst man bara kan släppa åt tömmarna som man kan göra med Global Seduction.
– 13 Lonely Star var väldigt betrodd senast och svek ju då. Jag valde ett offensivt upplägg och hon tålde inte det riktigt. Innan har hon gått väldigt bra då hon fått spara speeden till sista 600-700 meterna. Jörgen (Sjunnesson) känner hästen väl och har vunnit med henne förut.
– Det är väldigt svårt att ranka de här tre sinsemellan, jag blir inte förvånad om någon av dem vinner. Det beror helt på hur loppet blir kört.

Robin Johansson, Kanal 75