Inför V75®: Kuskkometen har dubbla chanser för guldjubel

,

Nybakad student men redan ett framtidsnamn i Sveriges unga kuskelit. Malte Handfast har haft ett häftigt år i sulkyn – och har nu dubbla chanser att kröna det med ett SM-guld. – Det är stort att ha två chanser, för det är något man måste prestera under hela året för att lyckas med.

Det vankas Svenskt Mästerskap på Åby. Hela sju guldmedaljer ska delas ut under lördagen.
Två av dem har Malte Handfast chans att lägga beslag på. 19-åringen, som bara för några månader sedan fullgjorde sin gymnasieutbildning, har redan lämnat ett bestående avtryck på de svenska travbanorna. Nyligen passerade han en miljon kronor inkört under säsongen.
– Jag är jättenöjd med året och har redan slagit alla de målen som jag satte upp inför året, säger Malte och minns tillbaka på det som var årets absoluta höjdare, i alla fall så här långt, när han tog en dubbelseger under självaste elitloppsfredagen:
– Ja, att köra under elitloppshelgen har ju varit en dröm sedan man började med trav och att då lyckas ta en dubbelseger redan första gången man körde under den helgen, det kändes då och gör väl fortfarande, nästan overkligt. Det var häftigt.
För Malte, uppvuxen i ”Axevalla-trakten”, Vänerns pärla Lidköping närmare bestämt, gick nyligen flyttlasset. Numera återfinns han i Halmstad och jobbar i Rick Ebbinges stall.
– Jag kom hit den 21 augusti, så jag har varit här lite över en månad. Jag är jättenöjd med att jag flyttade hit och det har varit ett bra miljöombyte efter att jag tog studenten. Jag trivs här och känner många travintresserade här nere, så jag har inga planer på att flytta i det närmaste taget.
Hur ser du på framtiden, ur ett längre perspektiv?
– Det är klart att bli tränare är en dröm som jag haft länge, men jag tror jag skulle sakna löpkörningen om jag bara tränade och jag skulle sakna träningsbiten om jag bara körde lopp. Så en kombination av båda är vad jag hoppas på i framtiden.

Hoppas få respekten med sig
Dubbla chanser till SM-guld på lördag, var det ja.
Malte Handfast finns nämligen med såväl i Ungdoms-SM som i Lärlings-SM. Och han sitter upp bakom hästar som för honom är välbekanta, båda hämtas nämligen från Rick Ebbinges träningslista.
– Känslan är bra, jag är förresten ute med en av hästarna jag ska köra just nu, Mercury Boko och han känns bara bra, berättar Malte när vi får en pratstund på telefon under torsdagsförmiddagen.
Först ut är just nämnda 3 Mercury Boko (V75-3), en fyraåring som haft en stark säsong med fem segrar på tolv starter.
– Mercury Boko har gått bra hela tiden. Det är väl fel att säga att det var comeback nu senast, hästen hade bara varit borta drygt en månad, men han hade blivit lite uppfräschad inför den starten och han kändes väldigt fin både innan och även nu efteråt och Rick var nöjd med honom senast. Här blev ju spåret bra, betydligt bättre än spår ett, eller två, som inte är så bra på Åby och hästen har ju tagit sina segrar från ledningen så vi får gör att ett försök att komma dit i alla fall.
Hur är känslan med 7 Neo Turbo (V75-5) då, som blir din samarbetspartner i Lärlings-SM?
– Neo Turbo är en krånglig häst, det är nog något man måste ta med sig; det är första gången som jag kommer köra hästen i lopp, jag har bara kört honom hemma och det är ju Rick som kört i nästan alla lopp.
Men han var riktigt bra vid spetssegern på Åby senast?
– Ja, han var jättebra senast och gjorde ett väldigt bra lopp, vi hoppas och tror att han ska vara minst lika bra den här gången. Han är snabb ut, men är som sagt krånglig bakom bilen, så jag behöver köra framåt, man ska inte börja bråka med honom. Combat Fighter kommer till ledningen, det tror jag stenhårt på, den gick bra senast men sedan får vi se om de släpper för rygg ledaren är en position som man vill ha på Åby. Jag tror väl och hoppas att vi blir lite betrodda och förhoppningsvis kan det ha respekt med sig, så får vi se om de kanske släpper till oss. Det vore drömscenariot. Men han är ju stark och håller tempot hela vägen in, så det lär inte bli något ”uppullande”.

Formkusk med en dubbelchans
Går man på ”formkuskar” när man fördelar strecken är Malte Handfast en het kandidat. Han har figurerat flitigt i vinnarcirklarna den senaste tiden.
– Det har blivit tre segrar på de fem senaste starterna, jag tycker jag kommit in i en bra form nu men att statistiken ser ut som den gör beror också på att jag måste hålla mig under ”150-gränsen” (lärlingar med max 150 lopp körda under föregående år ges större möjligheter till styrningar reds.anm.), så jag får värdera styrningarna lite mer nu och väljer mest de som jag tror har lite chans.
Det blir en spännande SM-dag att se fram emot, får man tro?
– Det ska bli jättekul. Det är något man ser fram emot och jobbar för hela året, det är stort att ha två chanser för det är något man måste prestera för under hela året för att lyckas med.
…och spelarna ska väl ändå räkna med båda dina hästar?
– Det tycker jag, även om ingen av dem är någon förstahäst direkt. Neo Turbo kan nog vara ett tidigt streck och Mercury Boko ska nog med om man streckar, säg fem, hästar, sammanfattar Malte Handfast.