Inför V75: “Korsdrags-Elving” med igen

,

46 år skiljer i ålder på tränarduon.
I Bollnäs på lördag kan Håkan Norman och Amelie Nilssons jätteskräll från Solänget – Husnäs Elving – ta andra raka i travets elitserie V75.
Toppkusken Erik Adielsson får fortsatt förtroende.

Skrälltrion från i lördags. Husnäs Elving med sina tränare Håkan Norman och Amelie Nilsson.


Husnäs Elving var den stora svårigheten för spelarna i V75 på Solänget i lördags då Erik Adielsson lotsade den sjuårige valacken först över mål i kallblodsloppet Säterbests Minne. Endast tre procent av kupongerna hade med hästen från Sollefteå.
Nu är förhoppningen att allt ska fortsätta av bara farten i Bollnäs V75. V75-4 på lördag är Jon Olssons Minne med 200
000 kronor till vinnaren där Husnäs Elving står 20 meter bättre till på förra lördagens tuffaste motståndare.
– Ja, vi hade lite tur att han höll sig på rätt sida av tilläggsgränsen. Det känns riktigt bra. Det är klart att vi fått upp förhoppningarna på honom nu när han presterade så bra förra gången. Han borde kunna vara med igen – men vi har absolut inga krav på honom, säger 26-åriga Amelie Nilsson som hjälper till med träningen.
Håkan Norman, 72, behövde hjälp med sina hästar och kontaktade Amelie Nilsson för ett par år sedan och ställde frågan.
Håkan och Amelie bor bara dryga milen ifrån varandra i Helgum i Sollefteå kommun.
– Här i Helgum känner alla alla ungefär.
Håkan kände mina föräldrar lite och visste att jag hade hållit på mycket med trav. På det viset blev det och vi blev ett ganska bra team, säger Amelie Nilsson som flyttat hem efter några år som lärling i travstall och utbildning på travskolan Wången.

“Delar på Elving”
Hon kände för en paus från livet i större stall och flyttade hem. Jobbet på ett äldreboende ger tid till Håkan Normans två hästar.
Husnäs Elving är döpt efter byn Husnäs där Håkan Norman bor.
Stoet Nylands Xenia lyckades inte på travbanan och har nu lämnat Husnäs Elving (efter Månprinsen A.M,) och dennes helsyster Husnäs Tilja.
– Tilja vill jag träna helt själv för dagen. Elving är rätt okomplicerad och där delar vi på träningen, Håkan och jag. Jag ridtränar ibland och kör de sista finslipande jobben innan det är dags för start för att känna att allt är tipp-topp, säger Amelie Nilsson.

En lugnare hästvecka
Det blir täta starter för Husnäs Elving som får ta sig an lördagens Jon Olssons Minne i Bollnäs efter triumfen på Solänget.
– Han ska bara få lunka på den här veckan, få massage och må gott och njuta av att vara häst. Vi ändrade senast så att han fick gå barfota fram och ändrade även huvudlag. Det blir samma på lördag. Formen är ju jättebra och gör han om den prestationen igen borde han vara med i striden den här gången också, säger Amelie.
Mamman Jessica Nilsson har varit amatörtränare med licens på Dannero. Amelie har hjälpt till i stallet sedan småbarnsåldern och numera är mamma Jessica hennes största anhängare.
– Jag har tagit fem segrar och samtliga med Husnäs Elving. Så han ligger mig hemskt varmt om hjärtat den här killen. Det är många som följer Elving här omkring och hör av sig både före och efter loppen och tycker att det är rolig att det går så bra. Mamma är den som skriker högsta ändå, det brukar höras över hela Helgum när hon hejar!

“Erik passar på Elving”
Amelie Nilsson har inte kört tillräckligt många lopp för att få vara med i V75.
Men Erik Adielsson gjorde det bra då han skrällde med Husnäs Elving senast tycker hon och på lördag kan det bli andra raka V75-segern på en vecka med toppkusken.
– Det är lite tråkigt att jag inte får köra alla lopp jag vill just nu. Men Erik kör ju bra och passade verkligen på Elving, och det är klart att vi har förhoppningarna nu också, säger hon.
Stark, snabb, galopplysten är ord man kan beskriva Husnäs Elving med. Att galoppen ligger på lut många gånger under loppen påtalade Erik Adielsson på Solänget.
– Han är sån i stilen bara! Man måste prata med honom hela tiden för att han ska vara med på det man gör. Han är en liten glidare – men han vet var mållinjen är, säger hon.
Erik Adielsson vänder upp från ett så kallat springspår med hästen den här gången. Hur är han från start den här “glidaren”?
– Ena gången är han pilsnabb från start och nästa fattar han inte vad han ska göra. Det är lite från gång till gång. Drömmen vore att han förstår och att Erik kan ladda från start och få en riktigt bra position.

Mikael Wikner, Kanal 75