Lars Jakobsson/TR Bild.

Inför V75®: Klar för Elitloppet – men först Paralympiatravet

,

Han är förhandsfavorit i Elitloppet sista söndagen i maj.
Vägen dit går via ett annat storlopp.
På lördag startar San Moteur i Paralympiatravets fjärde deltävling.
– Finalen i Paralympiatravet ligger bra i tiden, tre veckor före Elitloppet, säger Håkan Arvidsson.


Fixstjärnan San Moteur (V75-6) hade inte tävlat på närmare åtta månader när han på långfredagen startade hemma på Färjestadstravet i Karlstad. Där blev det enkel seger sedan Björn Goop tagit det lugnt från start och därefter låtit hästen avancera och överta ledningen knappa varvet från mål.
– Det var otroligt skönt på långfredagen. Det var ingen glädje, det var lättnad. Inför årsdebuten vaknade jag tre varenda morgon och låg och tittade i taket. Det var hemskt, berättar Håkan Arvidsson i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan.
– Det hade var ett lite annorlunda upplägg eftersom han var på Menhammar en sväng och fast att han hade gått väldigt mycket jobb blir man lite osäker inför årsdebuten, eftersom jag aldrig kör några tider med hästen. Han hade väl gått 1.40 som fortast innan årsdebuten och jag hade bara släppt av honom i 200-300 meter i snabbare farter, så han var i stort behov av loppet. Men samtidigt levererar han så jäkla bra när han kommer ut efter lång vila och det gjorde han igen. Björn (Goop) tyckte att han kändes som han har gjort när han varit som finast.

Steg upp tre på morgonen
Håkan Arvidsson har själv fött upp San Moteur och han sköter även mycket av träningen, i samråd med systersonen Björn Goop. Och värmlänningen lämnar ingenting åt slumpen. När hingsten tidigare i år var uppstallad på Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm för avelsarbete åkte Håkan Arvidsson dit för att träna honom.
– Två dagar i veckan gick jag upp vid tre och drog vid halv fyra på morgonen. Det är galet, men jag ville så gärna köra jobben själv med honom. Och det är faktiskt klokt för jag inser att jag har chansen på en sådan här häst en gång i livet, och då åker man nästan till månen för att få köra.

“Kommer vara väldigt mycket bättre”
Veckans V75 avgörs på Jägersro i Malmö och San Moteur lottades till spår två bakom startbilen. Motståndet är hårt men han kommer sin vana trogen att bära ett tungt favoritskap. Och Håkan Arvidsson låter väldigt nöjd med sin häst.
– Jag ska inte säga att han var oberörd av loppet senast men han tog sig igenom loppet på ett väldigt bra sätt. Jag vet att han har gått fram oerhört många meter av det och han kommer vara väldigt mycket bättre på lördag.

Kanal 75