Inför V75®: Jagar största stodubbeln

,

Han har redan vunnit årets största lopp för fyraåriga ston. På lördagen kan han göra om bedriften bland treåringarna. – Det skulle vara dröm om vi kan vinna det här också, säger Petri Salmela om Käraste Sisu i Svenskt Travoaks.

I somras skrällde han hem Stochampionatet med Joy Sisu som drog in 2,4 miljoner.
Det finns bara ett stolopp i landet som har större pengar, nämligen Svenskt Travoaks.
Tre miljoner kronor och evig ära väntar Käraste Sisu om hon skär mållinjen först i V75-4 på lördag.
Och att stoet som debutvann i Tvååringspremiären på Bodentravet 9 augusti i fjol skulle stå på startlinjen här är ingen överraskning för hennes tränare.
– Nej, det är hit vi har siktat i över ett års tid. Ända sedan det loppet, berättar Petri Salmela som tidigt upptäckte talangen i dottern till den franske fantomtravaren Face Time Bourbon.
– Det var killarna som kör in mina unghästar som kände det först, det krävdes inte många körningar förrän de berättade att hon hade ett speciellt sätt att springa och dra vagnen, att det var något extra. Sedan fortsatte hon på samma spår hela våren, i juni som tvååring lekte hon 1.20/1 600 meter i jobb. Men inför debuten hade vi aldrig speedat med henne, hon hade aldrig rört sig snabbare än i 1.17-tempo. I loppet visade GPS-klockan 1.10-tempo till slut, då blev jag säker på att det var en häst för de största loppen.
I somras kvalificerade sig Käraste Sisu till sin första stora final, långa E3 på Bergsåker där hon blev fastlåst i rygg på ledande favoriten Kinglet Bird, som kroknade över upploppet.
– Det var hennes första mål för säsongen och hon var riktigt fin den dagen. Jag kan ärligt säga att hon inte hade förlorat det loppet om luckan hade kommit. Men hon var inte redo att springa utvändigt om ledaren så vi valde att chansa invändigt för att kunna vinna loppet, berättar Salmela.
Den plumpen innebar att hästen inte hade poäng nog att kvalificera sig för den andra E3-finalen.
Istället skrällvann hon ett av tröstloppen på 1.11,0/1 640 meter autostart, bara tiondelen långsammare än segertiden i finalen.

"Inte byta häst med någon i fältet"

I oakskvalificeringarna visade Käraste Sisu att hon inte alls har några problem med positionen utvändigt om ledaren när hon reglerade konkurrenterna i imponerande stil.
– Jag var osäker på hur hon skulle hantera det, men hästen visade att hon verkligen har utvecklats mentalt. Hon var till och med lite bättre än jag hade trott. Sedan dess har vi bara försökt konservera formen, det finns inga mirakelgrejer att göra nu. Hon har gått lugn träning och ska få några finslipande intervaller imorgon (fredag), det är hennes vanliga upplägg.
Hur resonerade ni när ni valde innerspår bakom bilen?
– Det var Mika (Forss) som tog det. Hade 2 varit ledigt hade vi nog valt det, men nu när vi fick välja som tvåa tyckte vi båda att det var givet att välja innerspår. Det är klart att det är väldigt viktigt att komma precis rätt i steget för att öppna snabbt därifrån, men det tror jag att hon kan göra. Det är absolut inte omöjligt att hon kan försvara ledningen.
Körs hon i spets i så fall?
– Ja, absolut. Hon förlorade ett lopp från ledningen i våras, men hade inte sin bästa dag då. Nu är jag övertygad om att hon skulle klara att gå där, det visade loppet senast om inte annat.
Ändrar du något i utrustningen?
– Nej, hon går precis som senast.
Hur ser du på vinstchansen?
– Jag är inte bra på att tippa, men jag skulle i alla fall inte byta häst med någon i fältet, säger Salmela som även plockar ut sin stochampionatsvinnare Joy Sisu mot den äldre stoeliten i Giant Diablos lopp (V75-5).
– Hon har fått en tuff träningsperiod efter förra starten och siktet är inställt på att formen ska vara på topp till Breeders Crown. Tanken här är att hon ska få sig en rejäl urblåsare med full fart hela vägen över kort distans och få gå lite till slut. Hästen känns jättefin och tävlar med sin ordinarie utrustning, men jag tror inte att hon är något för spelarna den här gången.