Inför V75: “Jag fick inte stopp på hästen efter mål”

,

Han satt fast med gott om krafter kvar i debuten i gulddivisionen.
Sedan har Doctor Doxey Zenz tagit två raka och överlägsna segrar.
Nu är han favorit i V75 på Bergsåker.
– Senast fick jag inte stopp på hästen efter mål. Jag tror på jättebra chans, säger tränaren och kusken Mathias Andersson.

Segergest av Mathias Andersson när Doctor Doxey Zenz stormar över mållinjen i Romme V75 i den senaste starten.


Proffstränaren från Hagmyren har en riktig reklamhäst i Doctor Doxey Zenz som är ett välkänt namn för V75-spelarna. “Doctorn” har tidigare radat upp segrarna inom rikstoton och nu klättrat genom klasserna hela vägen upp till Gulddivisionen.
Eller, han har penningmässigt inte riktigt nått upp till högsta klassen ännu och är fortfarande kvar i Silverdivisionen, men för tre starter sedan provade Mathias Andersson ändå lyckan i Gulddivisionen i Gävle.
Då satt hästen fast med gott om krafter kvar.
Därefter har det blivit två raka segrar som båda har tagits i imponerande stil och hästen har varit helt överlägsen. Först i ett stayerlopp över tre varv på Solvalla och senast i V75 på Romme.
Doctor Doxey Zenz (V75-1) har gjort häftiga lopp vid segrarna och varit grymt bra. Hästen har haft bra form länge men hade lite stolpe ut förra året. I alla fall om man jämför mot året innan då han radade upp segrarna. Men han har mognat mentalt på slutet och blivit mer vuxen. Han reser bra, vilket han tidigare hade problem med. Det syns också på resultaten, säger Mathias Andersson.

“Fick inte stopp på hästen efter mål”
– Hästen har fått göra loppen själv på slutet och då trivs han betydligt bättre. Han gillar inte när han får sitta i tredje par utvändigt och det blir “uppullat” och 1.20 på mellanvarvet. Då lägger han bara ner. Nu har han varit överlägsen två gånger i rad och det har blivit helt perfekt. Jag har fått köra loppen som han gillar bäst och det är när han får tuffa på i ett jämnt och hårt tempo.
– Senast lär jag honom löpa på och fick verkligen inte stopp på honom efter mål. Jag fick köra ett varv till och låg raklång och drog i honom. Han tog i så mycket och trodde att det var 3100 meter som han startat över tidigare. Så det var lite häftigt och skötare kom springande och undrade vad vi höll på med. Efter att vi kört ett varv extra fick jag stopp på hästen.
– Annars tycker jag att han kändes som allra bäst när han satt fast i gulddebuten i Gävle. Då hade jag spetsat till honom rejält och formtoppat honom till det loppet. Han var ruskigt bra då och klättrade i rygg på Digital Ink över mål. Jag har aldrig haft så mycket att köra med och han hade vunnit lätt om han kommit loss.

Hade planer på Frankrike
På lördag är Doctor Doxey Zenz på nytt favorit när han startar i det inledande stayerloppet på V75. Han har spår fyra bakom startbilen och körs av Mathias Andersson. Tränare Andersson hade för övrigt planer på att starta hästen i Frankrike men valde till slut det här loppet istället.
– Jag hade tänkt att åka till Frankrike men ändrade mig när jag såg att det skulle bli mildväder hemma. Dessutom är det hans bästa distans 3100 meter och då blåste jag av Frankrike och tog Bergsåker istället. Jag ringde till banmästaren innan jag anmälde och han sa att de ska vräka på med salt och att man kan köra med sommarskor.
– Senast på Romme var jag en av få som körde med sommarskor, även om det var en liten annan variant med en grövre söm för att han skulle få mer fäste. Hästen är klart missgynnad av brodd och därför testade jag sommarskor i värmningen och det var en hit. Så det är perfekt med mildväder på lördag och jag tror nog att banan på Bergsåker blir mer passande än på Romme, säger Mathias Andersson.

“Det ser jättebra ut”
Hur känns hästen i träningen efter förra loppet och tror du att ni vinner igen?
– Det har varit lite hårt i backen som väl de flesta har haft men det är inget jag ska klaga på. Jag fick köra lite lättare intervaller i lördags, fem sekunder långsammare än normalt, men hästen har så fin form och startar så tätt att jag inte tror att det ska ha någon betydelse.
– Det är klart att det ser jättebra ut på papperet. Det ser upplagt ut med få hästar och spår innanför Hawk Cliff som är värst emot. Han borde få ledningen och sedan får vi avgöra lite hur han känns för dagen. Han var lite mer taggad på Romme än på Solvalla och är han det så är det ingen idé att plocka upp honom.
– Jag tror på en jättebra chans och skulle ljuga om jag sa något annat. Den enda ändringen är att jag senast satte på helstängt huvudlag men nu blir det som på Solvalla ett helstängt med open-eye. Då har han öppet på vänster sida och stängt på höger sida. Hästen brukar oftast gå så och han blir lite lugnare då. Jag har satt på helstängt några gånger när jag vill gasa som senast, men nu när det är 3100 meter så är det ingen riktig poäng med helstängt. I övrigt så går han i jänkarvagn som vanligt och utan käk och skydd på benen.

Michael Carlsson, Kanal 75