Inför V75® (jackpot): Svanstedt formtoppad och segersugen

,

Från svacka till formtopp på två månader. Anders Svanstedt har rivstartat 2024. Till lördagens jackpot på V75 plockar han ut fyra hästar och andas optimism. – Får jag åka hem från Åby segerlös så kommer jag nog att vara ganska besviken, säger Svanstedt.

5 segrar på 17 starter under 2024.
Anders Svanstedts stall är ett av landets hetaste.
En klar kontrast mot hur det såg ut innan nyår.
– Vi hade riktig en formsvacka i november med några hästar som bara stannade mitt i loppen och andra som presterade dåligt. Vi hittade inga fel, men det gjorde att jag bestämde för att ställa av nästan alla hästar i två veckor samtidigt som vi bytte foder. Efter det har de studsat tillbaka och nu går det riktigt bra, konstaterar Svanstedt som fick se 10 Combat Fighter (V75-7) toppspurta till tredjepriset från hopplöst utgångsläge i silverfinalen på Solvalla i lördags och nu plockar ut hästen på V75 för tredje veckan i rad.
– När hästen har sådan form som han har gör just tror jag inte att han far illa av att tävla så tätt, tvärtom tror jag bara att det utvecklar honom. Han var jättetaggad redan dagen efter loppet och när jag körde ett lätt jobb i måndags sprang han med spetsade öron och kändes jättefräsch och fin. Blir bara underlaget passande så kommer att han att vara precis lika bra som på Solvalla.
Vad är det som oroar med underlaget?
– Han vill ha hård, fast bana och avskyr när det är kladdigt och tungt. Det var anledningen till att han var sämre på Axevalla näst senast. Men väderleksrapporterna med minusgrader och uppehåll talar för att det blir jättefin bana på Åby.
Vad tror du om hans möjligheter den här gången?
– Att han matchar de andra har vi sett. Tyvärr blev det bakspår igen, från framspår hade han kunnat spetsa och blivit svårslagen. Men klaffar det med positionerna kan han vinna härifrån också, hästen är i toppslag och skulle det bli så kallt att vi måste skruva i lite brodd gillar han det också.

”Kommer att kämpa ordentligt från ledningen”
Just brodd är annars något som skulle hämma Svanstedts möjligheter i V75-1 där han sitter upp bakom 3 Entrance.
– De har inte samma vana med brodden så det vore ett minus, men det är väldigt sällan man behöver brodd på Åby och blir vädret som utlovat kommer de att kunna med sina vanliga greppskor bak. Hästarna har riktigt fin form och passande utgångslägen så jag tror på båda.
Entrance vann från ledningen senast och är obesegrad i två starter från den positionen, är det samma taktik som gäller här?

– Jag tycker inte alls att det är någon utpräglad spetshäst, hon har gjort flera riktigt fina lopp bakifrån i skymundan också utan att ha den rätta turen. Hon springer utan checkrem och kör ner huvudet i volten, men uppträder ändå stabilt numera och är ganska kvick första stegen. Men även om jag får en bra start så är jag inte beredd att offra liv och lem för att få ledningen, speciellt när det finns open stretch. Dessutom har jag en annan spetskandidat som jag tror är snabbare…
Menar du stallkamraten 6 M.T.Tomorrows Hope?
– Ja, hon kan vara knepig att volta med och har galopperat ett par gånger, men när hon väl tagit ett travsteg är hon som ett lås och dessutom riktigt snabb i benen. Läget är bästa tänkbara för henne och felfri tror jag att hon har stor chans att nå ledningen. I så fall vill jag att hon körs i den positionen samtidigt som jag gärna tar den ryggen med Entrance.
Är det ett bättre scenario än tvärtom?
– Ja, det tycker jag. M.T.Tomorrows Hope har varit lite blöt i slutstriderna tidigare, men vid vinsten näst senast kände jag verkligen att hon förstått vad det handlar om. Tidigare har hon tvärnitat när hon kommit först och jag hade torskfrossa 200 kvar, men över upploppet så bara bet hon i och svarade hela vägen in. Det är en mognadsfråga och efter det loppet känner jag mig trygg i att hon kommer att kämpa ordentligt från ledningen.
Ändrar du något på någon av hästarna?
– Entrance har alltid tävlat väldigt tungt balanserad, men senast tyckte jag att hon kändes lite för tung i sista sväng så vi kommer att plocka bort bootsen. Men det handlar bara om några gram så det är ingen stor sak.
– M.T.Tomorrows Hope finns det också mycket att göra med utrustningsmässigt, men hon är fortfarande lite för vass för det. När vi provade helstängt huvudlagpå Åby höll hon på att riva hela banan så vi väntar med det och kör som i de två senaste starterna.
Vem tror du mest på?
– Det är två extremt olika hästar, som borde ha mycket utveckling kvar i sig. För dagen tycker jag att de är jämbördiga och jag kan bara säga att jag tror mycket på båda, säger Anders Svanstedt.

”Göra sitt bästa lopp på länge”
Förväntningarna kring stallets fjärde häst är något lägre, även om träningsrapporterna går i dur.
9 Linares (V75-4) tror jag lite mindre på. Mycket på grund av läget då han missgynnas av bakspår. Men jag tror ändå på en bra prestation. Som stallets övriga hästar var han inte som bäst i november-december och han hade tränat klart uppåt inför förra loppet. Då kändes han som en vinnare 500 kvar, men sedan kom mjöksyran väldigt snabbt. Min enda förklaring är att han inte klarade den krävande banan. Det är en häst med en stor och kraftig gång som kommer bäst till sin rätt på fast underlag. Linda (Sedström) har bara kört hästen när han varit sjuk eller ur form så jag tror att hon kommer att få en mycket bättre upplevelse den här gången. I träningen känns han fräschare och mer alert, precis som han gjorde då han kom till mig och vann de två första starterna.
Hästen ska tävla med jänkarvagn för andra gången i karriären och första gången hos dig, hur ser du på det?
– Det är Linda som vill testa och jag tycker att det är intressant. I övrigt ändrar vi inget. Jag tror att han kommer att göra sitt bästa lopp på länge, men det ska ändå till tur för att vinna från det här utgångsläget, säger Anders Svanstedt.
Det här måste vara en stor dag för dig, har du startat fyra hästar på V75 tidigare?
– Jag vet inte, det är möjligt, men det var väldigt länge sedan i så fall. Jag har i alla fall aldrig haft så många hästar som jag trott så mycket på. Som jag ser det har Combat Fighter och märrarna likvärdiga chanser och jag blir inte förvånad om någon av dem vinner. Som tränare ska man egentligen inte vara så fixerad vid resultaten utan titta mer på prestationerna, men får jag åka hem från Åby segerlös så kommer jag nog att vara ganska besviken.