Inför V75® (jackpot): ”Slår ur underläge för en gångs skull”

,

San Moteur är van att vara favorit när han startar. På lördag när V75® avgörs på Solvalla slår han ur underläge. – Den här gången måste vi ha en del tur, säger hästens ägare Håkan Arvidsson.

Tidernas kanske bästa tävlingsdag i Sverige?
Ja, mycket talar för det. 14 lopp ska köras och Solvalla delar ut 28 miljoner i prispengar, så mycket pengar har aldrig tidigare delats ut i Europa. Även för spelarna ligger det mycket pengar i luften då omgången omges av en jackpot och en ensam vinnare kan ta hem 32 miljoner kronor.
Förutom finaler på V75® körs finalerna i Kriteriet, Oaks och Europaderbyt. Som om inte detta räckte. För den äldre eliten körs UET Elite Circuit med 2,8 miljoner kronor till vinnaren.
Detta loppet har Håkan Arvidsson siktat på med sin ögonsten 8 San Moteur (V75-1. Hästen var inte som allra bäst i sin senaste start och har haft en paus.
– Han blev trött alldeles för tidigt och jag förstod direkt att någon var fel, han hade väldigt hög puls en bra stund efter loppet. När vi kollade upp honom så visade det sig att han var riktigt svullen i halsen och hade en halsinfektion. Efter det så har vi kollat upp honom minutiöst hela tiden och tar ofta blodprov och det gjorde vi så sent som i söndags och allt ser bra ut.

Mot Frankrike
Nu har San Moteur fått träna på ett tag och Håkan Arvidsson känner sig bekväm med sin stjärna.
– Han känns jättefin och är där jag vill ha honom. Han har fått väldigt mycket träning och även två lite skarpare jobb. Han känns helt perfekt och är väldigt fräsch och fin.
Vad har du för förväntningar den här gången?
– Nu fick vi det sämsta spåret av alla och det drar ner förhoppningarna en hel del. Samtidigt kan det vara skönt att San Moteur slår lite ur underläge för en gångs skull. Även för mig känns det faktiskt ganska skönt. Kraven på honom är väldigt höga och det är nästan mer lättnad än bara glädje när han vinner.
Hur ska spelarna hantera honom?
– Detta är ett viktigt lopp, inget snack om det, men med tanke på spåret så vill jag gärna att han spurtar snabbast av alla över upploppet och gör han det som trea-fyra är jag lika glad för det. Nu är San Moteur så pass bra att han kan vinna om det klaffar perfekt, men den här gången känns det som att han måste ha lite tur också.
Kommer ni att ändra något?
– Han är anmäld med amerikansk vagn, men det blir nog den vanliga. Nu när läget blev så dåligt så väntar vi till ett bättre tillfälle, övrigt blir det som vanligt, barfota bak och öppet huvudlag.
Hur ser framtiden ut?
– Om han är bra på lördag så är siktet inställt på Frankrike och Prix d’Amerique. Den 19 november går det första B-loppet, Prix de Bretagne och där ska han starta. Hur vi gör sedan beror lite på hur det går. Nu har han tjänat mycket pengar och kanske kommer med ändå i Prix d’Amerique, men är han bland dom tre i Prix de Bretagne så kan vi lägga upp månaderna fram till januari som vi vill. San Moteur kommer att åka hem efter starten i november och träna på och sedan är det lite upp till vädret om vi är kvar i Sverige eller väljer att åka ner tidigare till Frankrike. Det kan mycket väl bli så att han gör en start i Sverige i slutet av året. Det viktigaste är att San Moteur är frisk och fräsch hela tiden och vi inte får några bakslag.