Inför V75/jackpot: Reijos guldhäst kan vinna igen

,

Han var ytterst nära att vinna Kriteriet, satt fast med allt sparat i Derbyt och bjöd på en imponerande avslutning när han vann i Gulddivisionen senast.
Reijo Liljendahl har tagit Policy of Truth hela vägen till eliten och på lördag kan det bli en ny seger i högsta klassen.
– Det är riktigt bra tryck i hästen och han är en av de som kan vinna, säger Reijo.

Det har blivit dags för derbyhelgen på Jägersro och innan Svenskt Travderby och Derbystoet ska avhandlas på söndag är det V75 på lördag. Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 28 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
Gulddivisionen kan bli en rivig tillställning med flera blixtsnabba hästar bakom bilen över kort distans. En av dem som sticker ut är Policy of Truth som vann Gulddivisionen på Hagmyren senast efter en ruggig spurt. Trots att hästen hade bakspår över kort distans och nästan var ute vid “staketet” i sista sväng, så formligen exploderade han över upploppet till en suverän seger. Vinnartiden blev 1.10,2/1640a. Efter flera goda prestationer i högsta klassen innan dess var det en efterlängtad triumf för Reijo Liljendahl.
Policy of Truth (V75-3) var ju bara bäst egentligen. Han avslutade drygt 1.07 sista 400 metrarna och vann med tussarna kvar. Jag har kört med hästen efteråt i träningen och det känns som att det är samma fina tryck i honom. Han är egentligen aldrig någon som glänser i hemma men han är fräsch och fin, säger Reijo Liljendahl.

“Min suraste torsk någonsin”
Policy of Truth har tillhört de bästa i sin kul och som treåring var han nära att vinna Svenskt Travkriterium. Efter en kort galopp i början så fattades det ett huvuds marginal i mål efter vinnande Deimos Racing.
– Det var min suraste torsk någonsin. Den svider fortfarande, säger Reijo när han minns tillbaka.
Som fyraåring vann Policy of Truth sitt uttagningslopp till Svenskt Travderby och blev fast med alla krafter kvar i finalen som vanns av Cyber Lane.
Global Trustworthy som låg utvändigt travade dåligt och galopperar han så får vi luckan och vinner. Det är små marginaler i den här sporten. Hästen har snart tjänat sex miljoner men det kunde lika gärna ha varit åtta miljoner till, säger Reijo.
Solvalla-tränaren har tagit fram sin stjärna hela vägen upp till eliten. Men Policy of Truth har även haft problem med skador som har stoppat upp karriären.
– Hästen är bra när han är bra. Som treåring var han bara bäst och som fyraåring blev det krångel och han har haft två skador. Det drog ut på tiden men han har tålmodiga ägare som har låtit oss få arbeta i lugn och ro och då har hästen utvecklats.
– Det är inte så lätt att komma upp i de här klasserna och tävla på den nivån som han gör nu. Det krävs att man får vara med och skaffa sig hårdhet och rutin. Man måste också ha bra löpningar för att vinna. På lördagarna åker man inte bara ut i Gulddivisionen och beställer en vinst.
– Egentligen hade jag velat vara med i Sundsvall med hästen men det blev ju så att alla skulle dit och poängen räckte inte. Så därför blir det Malmö till helgen, säger Reijo Liljendahl.

Tippade hästen etta

Policy of Truth har spår sex bakom startbilen och körs återigen av Erik Adielsson. Det är flera startsnabba sprinters både invändigt och utvändigt. Vad säger du om uppgiften?
– Det lär bli jättekörning från början och det vill till att han har lite tur och kommer ner till en bra position. Då ökar såklart möjligheterna och med en bra resa är han en av de som kan vinna.
Du tippade honom etta i det officiella tipset Fem tippar V75?
– Ja, det gjorde jag lite med hjärtat. Men hästen är så bra och har visat hög kapacitet att han duger. Jag har inte tänkt att göra några ändringar.

“Tror han utvecklas till en guldhäst”

Du har ytterligare tre hästar med i lördagens V75-omgång. Chanserna där?
Exclamation Mark (V75-5) är riktigt bra i gång och håller fin form. Han vann på 1.10,2 näst senast och senast var han tvåa i finalen. Då gick han inte helt tom men det blev lite fel kört när Örjan stack och var så överlägsen och min kunde då inte bli bättre än tvåa. Det blev ett konstigt lopp. Hästen gjorde sig illa på Solvalla i vintras när det var dåligt underlag men har kommit tillbaka bra. Han verkar fräsch och fin nu och har inte gjort så många starter. Hästen har gjort det jättebra och jag tror att han utvecklas till en guldhäst. Han är både snabb och stark och har alla ingredienser. Bra läge här och snabb ut men han har två väldigt snabba rackare innanför sig så vi får se hur loppet utvecklar sig. Han har vunnit bakifrån också. I nuvarande form måste han räknas tidigt. Jag tycker att det är Policy of Truth och Exclamation mark som jag har att åka med i Malmö. Inga ändringar, säger Reijo.
Bear Bahareh (V75-7) hade bra förutsättningar när hon vann V75 på Hagmyren och ledde hela vägen. Senast blev det för tufft på första baksidan och hon kördes tufft mot ledaren och kroknade. Hästen känns helt okej och har bra form men nu har hon ett dåligt läge och framförallt på Jägersro är spår sju bakom bilen ett skitläge. Hon kan nog tjäna en vettig slant men att vinna blir svårt. Jag klurar lite på vagnen och eventuellt kan det bli jänkarvagn på lördag.
Bay View (V75-7) har gått jämnt och bra flera gånger men senast var hon lite seg. Hon borde ha kunnat bättre men hade nog fått det lite för lätt här hemma. Hon behövde det loppet och jag tror att hon gör ett bättre lopp nu. Men från spår elva i Malmö tror jag inte att hon har någon riktig chans.

Michael Carlsson, Kanal 75