Burt Seeger/TR Bild.

Inför V75® (jackpot): Önas Prince laddar mot nya äventyr

,

Äventyret i Elitloppet slutade i en fjärdeplats.
Nu har Önas Prince laddat om batterierna.
Resan mot nya storlopp börjar på lördag i Halmstad – och kanske slutar i New York till hösten.

Burt Seeger/TR Bild.


Det är mycket fokus på Halmstadtravet den här veckan.
Under torsdagen avgörs den fartfyllda sommarklassikern Sprintermästaren och på lördagen bjuder samma bana in till en fullspäckad STL-omgång med en jackpotomgång av V75®. En ensam vinnare beräknas kunna vinna 48 miljoner kronor.
Många av kupongerna lär innehålla ett streck på 8 Önas Prince (V75-6) som går ut i Gulddivisionen. Det här blir hästens första start sedan Elitloppet. Per Nordströms kvickfotade sexåring tillhörde på förhand de mer betrodda och fick efter en tredjeplats i försöket nöja sig med fjärdeplats i finalen.
– Hästen var bra formmässigt, men hade lite känningar. Det var ju ett år sedan som vi var med honom hos veterinären, så vi fick kolla upp honom lite efteråt, han hade lite känningar i framknäna och fick behandlas för det, säger tränaren Per Nordström.
Vad har Önas Prince gjort efter Elitloppet?
– Han har gått rejäla intervaller efter det och vi har trimmat hästen för tryckvagn. Han har inte gått några snabbare heat i jobben så vi vill att han ska få ett rejält lopp i sig här.

Ska få en riktig genomkörare
Vad som väntar för den elvafaldiga miljonären efter lördagens start i Halmstad, vet vi. Önas Prince var en av de första hästarna att bjudas in till hemmabanan Jägersros stora sprinterbatalj Hugo Åbergs Memorial som körs den 25 juli. Hästen var förra året bronsmedaljör i loppet, tränaren hoppas förstås på en ännu bättre placering i år.
Den här lördagens lopp är därför ett viktigt led inför den fortsatta matchningen. Men det blev ett nesligt åttondespår bakom bilen.
– Det är klart att läget här är lite jobbigare, men vi sa det att vi tar hellre ett skitspår nu än nästa gång i Hugo Åbergs…Det är naturligtvis svårare härifrån men han brukar lösa det och som vanligt tror jag alltid på bra chans när jag kör ut med den här hästen. Sedan har jag stor respekt för sådana som Hell Bent For Am, Ultion Face och Aetos Kronos i sina ljusa stunder, så det saknas ju inte direkt motstånd.
Fast trots det är en åtta på vojlocken så är det ingen tvekan om taktiken, eller?
– Jag låser mig inte vid någon taktik utan vi får ta det när bilen släpper, men jag är jättenöjd med hästen som sagt, han känns jättefin och han ska ha få sig en riktig genomkörare här. Vi kommer inte sitta och fisa nere i kön med honom… Vi vill ha ett lopp, det är sjutton dagar till Hugo Åbergs och det här ligger perfekt i tiden.
Vi noterar förresten att hästen är anmäld med “vanlig” vagn den här gången. Varför då?
– Jo, jag har skaffat nya vagnar, från Grafströms. De har “jänkarstuket”, men är godkända som en vanlig sulky. Jag vann Lyon Grand Prix med Kentucky River i en sådan, men då ringde de mig efteråt och sa att den ska räknas som en vanlig sulky. Det är samma vagn som Önas Prince vann Copehagen Cup med.

Kan bli en resa över Atlanten
Efter Hugo Åbergs kan en ännu större eskapad bli aktuell för Önas Prince och kretsen kring hästen.
Han är nämligen en tänkbar blågul kandidat för “VM-loppet”, eller International Trot som loppet heter. Det avgörs på banan Yonkers Raceway utanför New York den 9 september. Förstapriset är på över fem miljoner kronor.
– Ja, Klaus Koch, som är promotor, har jagat mig för att vi ska tacka ja, sedan är det ju Yonkers som delar ut inbjudningarna. Jag väntar på en sådan. Så om allt verkar bra så kan det bli så att vi åker dit, säger Per och fortsätter:
– Vi vill komma med en häst som är frisk och fräsch och han har ju ändå inte gjort så många lopp, man vet aldrig var man har hästen nästa år så det kan vara kul att prova. Man hoppas i så fall på ett bra spår, jag tror han kommer passa på 800-metersbanan också så han kommer nog kunna vara med där framme, det kommer bli spännande i så fall.

Daniel U. Olsson, Kanal 75