Inför V75 (jackpot): Mahony vill toppa succéåret med V75-segrar på hemmaplan

,

– Det snurrar på bra. Vi har hästarna i toppform och i bra ordning.
När V75 kommer till Årjäng välkomnas man av en stekhet Paw Mahony, som vinner i mer än var femte start.

Paw Mahony har toppform på stallet inför lördagens V75 på hemmabanan Årjäng. CLAES KÄRRSTRAND. För fri publicering tom 2016-07-21.


För Årjängtränaren Paw Mahony har 2016 varit en minst sagt bra år.
Trots att halva säsongen återstår har stallet snart kört in lika mycket pengar som under hela fjolåret. Man har redan vunnit fler lopp än 2015 och segerprocenten är, inför lördagens V75:a på hemmabanan, fantastiska 21.
– Det är som du säger, det snurrar på bra helt enkelt, säger en ändå ödmjuk Paw Mahony, som tror att framgångarna är ett resultat av kvalitet blandat med kontinuitet.
– Inte har vi gjort några drastiska förändringar på något sätt. Men vi har ett bättre material nu än tidigare och vi har fått träna på som vi velat under hela vintern utan några egentliga bakslag. Nu får vi betalt för det.
Stall Mahony selar ut två hästar inom V75-spelet och dessutom kör Paw Mahony den Johan Jonsson-tränade Ruby Frontline i avdelning två.
– Vi kommer till start med två riktigt fina hästar som jag håller väldigt högt.
Om vi börjar i kronologisk ordning. Royal Trophy från bakspår i V75-5?
– En häst som vi inte haft i träning särskilt länge. Han har vunnit två av sina fyra starter hos oss. Näst senast vann han över kortdistans från bakspår. Gången före det svek han rejält från ledningen. Så att han har bakspår nu ser jag inte nödvändigtvis som något negativt. Det kan till och med vara bra för honom. Kör dom lite där framme dessutom så tror jag att vi kan runda många på slutet.
Och Västerbo Realhigh i V75-6 då?
– Det är en riktig klasshäst, som var tvåa bakom Buzz Mearas vid samma tidpunkt i fjol. Han tål tuffare upplägg och är absolut en av dem som kan vinna detta lopp. Spår nio är ganska bra, mycket bättre än sex, sju eller åtta då han inte är så snabb ut. Det enda som oroar mig är att både ettan och tvåan, som jag har framför mig, också verkar vara ganska långsamma ut. Jag sitter ogärna som sjätte utvändigt i ett sådant här lopp.

“Så pass bra att vi kan vinna”
Västerbo Realhigh har ju verkligen kommit igång i år med fem segrar på elva starter?
– Njae, jag skulle inte säga att han tänt till på något sätt. Han har nog alltid varit så här bra men skillnaden är att han växt till sig. Att han med tiden har mognat.
Av dina två, vilken tror du mera på?
Västerbo Realhigh anser jag mig alltid ha chans med. Det finns inte ett enda lopp där jag åker ut tillsammans med honom och känner “här kan vi inte vinna”. Han är så pass bra i grunden att vi kan vinna på lördagen.
– Men Royal Trophy är inte golvad han heller. För fyra starter sedan slog han självaste On Hold. Däremot är Royal Trophy mera i behov av draghjälp än vad Västerbo Realhigh är.
Ändrar du i utrustningen nu när det nalkas V75?
Royal Trophy går som han har gjort tidigare, alltså barfota fram och aliminiumskor bak. Jag testade barfota runt om i Örebro för tre starter sedan men då kändes han inte bra.
Västerbo Realhigh har jag inte bestämt balansen på ännu. Jag kommer att göra ett jobb tillsammans med honom där vi testar aliminiumskor. Känns det bra så kör vi så i loppet. Annars blir det järnskor, som han brukar gå med. Men jag skulle gärna lätta honom lite, om det går.
Du kör även Ruby Frontline i V75-2.
– Jag har kört hästen flera gånger förut. Det är en ganska enkel märr som ryckt upp sig ordentligt på slutet. För ett halvår sen blev hon frånåkt varenda gång men nu är hon plötsligt med där framme. Hästen har verkligen utvecklats och är väldigt startsnabb. Jag kastar loss direkt och hoppas komma ner i banan från detta dåliga spår.
Kan Ruby Frontline vinna?
– Hade du frågat för sex månader sedan hade jag sagt att hästen inte ens hade på V75 att göra. Men går hon som hon gjorde i våras då hon vann två raka så kan hon ha viss chans. Men då ska det klaffa.

Victor Sundqvist, Kanal 75