Inför V75® (jackpot): Kan ha helgens huvudroll

,

Etta bland landets alla travtränare i fjol och en stark start på det nya året. Johan Untersteiner har potential att bli en huvudperson såväl på Hästgalan som på V75®. Fast själv är han inte på plats.

Helgen går i festens tecken. Under fredagskvällen ska landets främsta under fjolåret prisas vid Hästgalan i Göteborg.
Johan Untersteiner blev såväl vinst- som segerrikaste tränare i Sverige under det förra året och har chans att plocka hem sin andra titel som årets tränare. Dagen efter, förstås V75® med jackpot på Åbytravet där det framgångsrika Halmstadstallet har fyra hästar på kupongen.
Festligheterna får emellertid klara sig utan Johan Untersteiners närvaro. Han befinner sig nämligen på välförtjänt skidsemester i Italien. Något som han berättar om i veckans avsnitt av podden V75® – lördag hela veckan samtidigt som han tar sig tid att gå igenom stallets lördagschanser.
Sexåriga 9 Cascabella (V75-1) är först ut ur kvartetten.
Hästen var nyligen trea i ett försök till Diamantstoet i Kalmar och testar nu en liknande uppgift, som börjar med ett innerspår på tilläggsvolten.
– Det blev ett helt optimalt spår för henne den här gången, tycker jag. Hon är lite känslig i voltstart så där, men spår ett brukar hon reda ut. De får köra lite på chans härifrån men hon tar nog ned många till slut om hon får rätt resa. Sedan är det väl inte mer än en kantboll, men hon är med och tjänar fina pengar hela tiden och formen är ganska hög, berättar Johan i podden.

Det får bära eller brista
Duktiga 7 Stens Retention (V75-3) var tvåa i Breeders’ Crown-finalen som treåring och nära att ta sig till final i Derbystoet i höstas. Nu är hon redo för årets första start när hon går ut i det andra försöket till Diamantstoet.
– Stens Retention tror jag nog har bättre form än vad det ser ut. Problemet är mer att ju mer vi tävlar desto mer märker vi hur mycket humör det är i henne. Det går inte att sitta där bak med henne, hon ser bara trög och tråkig ut då; man tycker att hon känns så fin när man sitter där men så händer det ingenting till slut. Vi får prova lite mer offensivt den här gången, så får det bära eller brista helt enkelt. Hellre dödens än fjärde utvändigt, säger tränaren som fortsätter:
– Som sagt, jag tycker hon har visat det nu, att hon inte levererar när hon hamnat en bit bak i fältet, men är hon med där framme tycker jag att hästen trots tuffa lopp ibland gör väldigt bra prestationer. Hon får nog bevisa nu om det ska bli fortsatt tävlade för hennes del eller om det blir avelsboxen.

Kan vinna – om stolpe in
Lördagens höjdpunkt är STL Champions.
Loppet där fjolårets mest framgångsrika kuskar i Svenska Travligan samlas för att göra upp om titeln, numera i ett direkt avgörande race. Johan Untersteiner kör av förklarliga skäl inte själv, men har likväl en häst med i loppet. Erik Adielsson kommer att ratta 3 Real Scotch (V75-6) som nyligen var fyra i Bronsdivisionen, då över kort distans vilket tränaren inte bedömer som den optimala.
– Real Scotch tycker jag har bra form, han ligger nog på en ”åtta” formmässigt på en tiogradig skala. Hästen var ju med på V75 på Axevalla senast och han kämpade väldigt väl, han gav sig aldrig men han slet lite med distansen, helt enkelt. Han sprang för sitt liv i sista sväng men blev ändå frånåkt. Jag var nöjd med prestationen och jag tror den var lite bättre än vad det kanske såg ut som från sidan.
Kan Real Scotch räcka hela vägen till seger här?
– Ska han vinna det här måste det ju stämma lite, det är ett jämnt lopp. Han är en av de som skulle kunna vinna, men samtidigt måste vi ha lite stolpe in under vägen. Sedan får vi diskutera i veckan vilket huvudlag vi ska ha på hästen; jag har kört honom med ett norskt huvudlag varje gång det har varit voltstart men på sistone bakom bilen har han tävlat med ett helstängt och eventuellt är jag sugen på att prova det även i voltstart, men det är lite gambling också.
Hur är det med Breeders’ Crown-trean 7 Game Brodde (V75-7) då, som kommer med färsk seger i bagaget?
– Game Brodde hade jag bra feeling för inför senast. Till alla som lyssnade på mig inför det, så sa jag att det var en ren tillfällighet att det blev galopp i Kalmar och att hästen inte var tom i det läget, men han slog knut på sig själv när vi försökte svara, säger Untersteiner som dock inte är helt tillfreds med läge och distans på lördag:
– Vi var lite i valet och kvalet om vi skulle anmäla hit för distansen är inte den optimala för honom, men det var så dåligt med passande lopp för honom och i stället för att vara med i ett vanligt lopp i Kalmar chansade vi att anmäla hit och hoppades på ett bra spår. Nu fick vi inte det och då känns det lite jobbigt, men hästen är bra i ordning, det tycker jag.