Inför V75® (jackpot): Jessikas ”Bosse” – en segermaskin mot alla odds

,

Fyra raka segrar. Nu gör segerstaplaren gör debut på V75®. Men vägen mot vinnarcirkeln har varit osedvanligt krokig för Trooper. – Han har haft maximal otur egentligen, den här hästen. Det är otroligt att vi står där vi gör, säger Jessika Sidbäck.

En lättlöst rebus på Åby förra lördagen. Utdelningen för fem rätt uteblev.
Därför kan alla spelare se fram emot jackpot när V75® den här helgen drar till Bollnäs. En ensam vinnare beräknas kunna vinna cirka 41 miljoner kronor.
En häst som verkligen är värd att hålla under uppsikt är 2 Trooper (V75-3) som har ett imponerat facit; fem av valackens sex senaste starter har resulterat i segrar. De fyra senaste i rad. Men vägen till framgångarna har definitivt varit allt annat än spikrak.
Faktum är att hästen var svindlande nära att stryka med redan vid födseln för fyra år sedan.
– Han var så svag när han föddes att vi fick lasta in honom i baksätet på bilen, han kunde inte vara med i släpet med sin mamma ens. Min sambo fick sitta med där bak och hålla i hästen. Veterinären sa att vi fick komma in med en gång, om han skulle ha en chans att klara sig och till råga på allt var det en olycka på ditvägen så vi blev nog stående en timme på vägen…Sambon sa att om han klarar sig så ska vi kalla honom Trooper. Det gjorde han och namnet passar honom, även om vi alltid kallar honom ”Bosse” hemma…, berättar Jessika Sidbäck som inte bara är hästens tränare utan också uppfödare och delägare.

Hittade cancer vid operationen
Nu kan man kanske tro att de komplicerade omständigheterna kring ”Bosses” första tid i världen var nog med olycka. Men riktigt så var det inte. I våras påträffades cancer i ett av hästens ben.
– Ja… Han har egentligen varit väldigt lovande hela tiden, men han hade slagit sig i hagen och vi trodde det handlade om ett så kallat överben (orsakas av en blödning i benhinnan och en vanlig skada hos hästar reds.anm.), en veterinär röntgade hästen och sa att det nog var det. Men när vi började köra honom så kändes det inte bra. Hästen var grinig och det kändes inte bra, helt enkelt. Så vi tog honom till en annan veterinär som bokade en operation. Sagt och gjort, efter operationen berättade personalen att det var något som de aldrig sett på en häst tidigare och rekommenderade oss att åka hem och googla på åkomman…, säger Jessika som fortsätter:
– Det gjorde vi och det framkom att han hade haft cancer. Det visade sig vara en väldigt ovanlig cancerform, men hästen hade haft jättetur då det ännu inte fått fäste i benet och inte spridit sig vidare. Han har varit med om mycket den här pojken…

Tagit segrarna med bakvänd pisk
Trooper har repat sig – och utvecklats på bästa tänkbara sätt.
Segrarna på senaste tiden har förvisso varit i normala omgivningar men de har tagits minst sagt övertygande. Nu är det dags för krigaren att begå sitt elddop när han på lördag finns med i Klass 2-försöket i Bollnäs.
– Ja, det är roligt. Han känns fin och vi är nöjda med honom och vi fick ett bra spår också. Det är klart att vi möter bra hästar när det är V75, så det ska det vara också, men han har i stort sett varit okörd i de senaste loppen. Det har varit med bakvänd pisk, med tussarna kvar och på lätta ben över linjen. Och de krafterna lär han väl behöva nu.
Det blev andraspår bakom bilen. Känns som bästa möjliga utgångsläge?
– Det är perfekt. Han är en så otroligt förnuftig häst, han är inte världens snabbaste även om jag egentligen aldrig laddat med honom. Det är klart att mycket avgörs i starten, men han är så pass stark och rejäl och har inte något emot att gå utvändigt, det är vi inte rädda för. Vi är i alla fall i andraspår direkt och så får vi prova och se hur det löser sig efterhand.
Vi får gissa att ni knappast gett upp det här loppet på förhand, den tuffa konkurrensen till trots?
– Nej, då skulle vi inte varit med, då kan man stanna hemma. Det är klart att vi möter bra hästar men ”Bosse”, han är också en hårding. Visst, han har mött annat motstånd fram till nu men han har gjort det jäkligt bra och heller inte fått något gratis i loppen, säger Jessika Sidbäck.