Inför V75® (jackpot): Hoppas Pappajonnys Ilse avslutar på topp

,

Till våren ska hon bli mamma, men ännu är inte sista ordet sagt på tävlingsbanan.
Pappajonnys Ilse har återfunnit formen från fornstora dagar och hoppas runda av med vinst på V75®.
– Hon är naturligtvis inte rankad etta i några tips men hon kan bli en obehaglig överraskning, det har jag feeling för.

Det i dag sjuåriga stoet 2 Pappajonnys Ilse (V75-1) vann två STL-lopp på kort tid som fyra- och femåring och blev tillsammans med sin karismatiske tränare Mikael Eriksson ett populärt inslag på rikstoton. De senaste säsongerna har dock hästen inte synts fullt lika ofta i rampljuset – fram till alldeles nyligen. Pappajonnys Ilse har gjort flera starka insatser i sommar och fick senast dessutom återvända till vinnarcirkeln, efter att ha försvarat sig storartat i ett lopp på Bergsåker.
Hästen har verkligen hittat stilen igen?
– Ja, hon gick ju jättebra förut, men sedan fick hon en massa problem; hon fick sårskador och korsförlamningar och så flyttade vi stall två gånger och mycket annat. Så i princip hade jag väl gett upp med henne, förklarar Mikael Eriksson och fortsätter om sin hästs återfunna storform:
– Men nu har hon gått 1.13-tider de senaste gångerna så formen är väldigt bra, jag skulle tro den kanske är 95 procent nu på lördag. Hon har ju startat väldigt tätt ett tag, hon gjorde fyra starter på nitton dagar, men nu kommer det ju ha gått nio dagar sedan senaste starten. Det är lite som idrottsmän på elitnivå brukar göra, tränar hårt och så ett litet uppehåll och så kommer de igång igen.

Älskar dödens – ger aldrig upp
När den här lördagens jackpotomgång av V75® körs i Rättvik är Pappajonnys Ilse tillbaka i svensk travsports finrum igen. Stoet startar i den inledande avdelningen, ett försök till Bronsdivisionen. Sin seger senast till trots lär hästen inte tillhöra de mest streckade i den nu tuffare konkurrensen, men tränaren andas sedvanlig optimism.
– Ja, men jag tror det kan gå vägen alltså. Jag är medveten om att det är tuffa motståndare men många av dem har också fått sämre lägen. Det ska bli jävligt spännande att se hur långt hon räcker och skulle hon få gå i ledningen eller i dödens, då lovar jag att hon hellre offrar sina fyra ben än ger upp. Hon har en sådan “skalle”.
Det är spår två i voltstart nu, men det ska inte innebära några problem?
– Hon har aldrig visat några osäkra tendenser och brukar ju kasta sig iväg ur volten från alla spår. Det är inget problem utan jag tror snarare att hon är gynnad jämfört med många andra som ju oftast tävlar med autostart. Min häst är naturligt startsnabb, kanske ingen blixt men över medel. Sedan vet jag inte hur snabba ut de andra är men vi hoppas kunna köra till täten eller mot dödens, hon går bäst där och hästen älskar ju dödens, säger Mikael som tillägger:
– Fyra gånger har hon gått i ledningen och har vunnit tre…
Ni har också genomfört lite utrustningsändringar på sistone?
– Hon har gått med googles-huvudlag i fyra starter och i de tre senaste starterna också ett nät för ögonen, hon gillar inte att få grus i ögonen, men med den här utrustningen känner hon sig tryggare och har ju gått jättebra i ryggar också.
Ditt råd till spelarna är alltså att strecka?
– Det tycker jag absolut. Hon är inte ofarlig. Hästen är naturligtvis inte rankad etta i några tips men hon kan bli en obehaglig överraskning, det har jag feeling för.

Ska bli mamma – har planen klar
En annan anledning till nytändningen för Pappajonnys Ilse kan ligga i magen. Stoet är faktiskt dräktigt och har bara ett antal veckor kvar av sin tävlingskarriär.
Till våren blir hon mamma.
– Ja, hon konstaterades dräktig i maj och vi siktar på att hon ska göra sin sista start på V75® i Eskilstuna den 16 september. Hon får tävla fram till dess.
Blivande stolt far är Sauveur. Är det en ny stjärna i vardande kanske?
– Ja, jag kan inget om stammar och blodslinjer och sådant, jag bryr mig inte om det, utan jag bara älskar hästen Sauveur. Den är ju mer franskstammad och Pappajonnys Ilse är ju mer amerikansk, men väldigt stark, säger tränaren och avslutar:
– Så det här fölet hon får, jag siktar på att vinna Harper Hanovers lopp 2030 med det, det är min plan. Men vi får väl börja på V75® och i årgångsloppen först…

Daniel U. Olsson, Kanal 75