Inför V75/jackpot: “Han är som Messi och Ronaldo – helt enkelt bättre än de andra”

,

Campo Bahia har imponerat oerhört och fyraåringsstjärnan är favorit till att vinna Kungapokalen.
Tränaren Conrad Lugauer öser lovord om sitt superlöfte.
– Han är som Messi och Ronaldo, kan göra saker som de andra inte kan. Jag är övertygad om att han vinner. Min häst är helt enkelt bättre än de andra, säger Lugauer.


Det har blivit dags för årets första storlopp för landets fyraåriga hästar. På lördag avgörs finalerna i Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal på Åby. V75-omgången kryddas dessutom av en jackpot där en ensam vinnare beräknas kunna ta hem 50 miljoner kronor enbart på sju rätt.
I finalen av Kungapokalen är Campo Bahia favorit till förstapriset på drygt 1,1 miljoner kronor. Den här undantagshästen, som är uppfödd och delägd av Conrad Lugauer, visade redan i fjol som treåring kvaliteter utöver det vanliga. Han blev tvåa i Svenskt Travkriterium, det största loppet för treåringarna, efter en tuff resa. I år har han gjort två starter och imponerat kolossalt i båda två vid segrarna. Tränare Lugauer jämför sin superstar, som hittills par sprungit in 2,6 miljoner, med fotbollsikonerna Messi och Ronaldo.
Campo Bahia är en häst som kan göra saker som många andra hästar inte kan. Precis som att Messi och Ronaldo kan göra saker som andra fotbollsspelare inte kan. Sedan har hästen en otrolig utstrålning. Man ser på honom att han är en stjärna, säger Conrad Lugauer.
Jägersro-tränaren fortsätter:
– Han har en knockout-effekt som många andra hästar inte har. Han kan knocka dem på tvåhundra meter och om det behövs så kan han plåga dem i sjuhundra meter tills de ger upp.

“Vet när han ska koncentrera sig”

Hur har Campo Bahia utvecklats från i fjol?
– Han gick en låg 1.12-tid på Solvalla i fjärde starten men har utvecklats en hel del under sin fina vinterträning. Trots att hästen gick bra i fjol så hade jag känslan av att han inte koncentrerade sig på rätt saker. Nu vet han precis vad som gäller och vet när han ska koncentrera sig. Han har fått mer rutin och känns säkrare. I mina ögon har hästen utvecklas mentalt och han förstår att det här är ett professionellt yrke, menar Lugauer.
– Det har varit en lovande häst sedan han var två år men att han skulle bli favorit till Kungapokalen och Derbyt det kunde man förstås inte veta. Men när Marc vann med honom på 1.13 full väg i andra starten och själv körde jag en tiondel över världsrekordet med honom i fjärde starten, då förstod vi att det är en stjärna.

“Krafter kvar på 1.12,1 i försöket – kanoninsats”
Campo Bahia inledde det här året med att vinna i V75 hemma på Jägersro. Detta trots en galopp i första kurvan där han tappade massor av mark. Trots det kom han tillbaka och vann överlägset och svarade för en fantastisk insats. Senast i uttagningsloppet till Kungapokalen avgjorde han hur enkelt som helst efter att ha körts fram i dödens i ett tidigt skede. Segertiden blev 1.12,1/2140a vilket var den snabbaste tiden av alla försöksvinnarna.
– Galoppen näst senast berodde på att han var helt ensam i ledningen och slappnade av. Jag ville prova att köra från start då också innan storloppen börjar för att se hur snabbt han kunde öppna. Nu vet vi var den gränsen går.
– I försöket till Kungapokalen vann han med krafter kvar på 1.12,1 från bakspår och dödens. Det var precis som jag hade förväntat mig, en kanoninsats.
Hur känns hästen i träningen efter den starten?
– Jättefin. Jag körde intervaller med honom i dag (måndag) och det var ett toppintryck. Han kändes spänstig och stark och fin och väldigt laddad. Jag tycker att hästen är mer proffsig nu än tidigare. Det är roligt för mig som tränare att få känna hästen så här bra.

“Spår tre är vårt drömspår – vill inte chansa”

Ni fick välja startspår först av försöksvinnarna och valde spår tre i finalen. Kommentar till det?
– Jag är helt övertygad om att hästen vinner och då vill jag inte chansa och välja något av de innersta spåren. Det är små marginaler och jag vill inte utsätta honom för någon snäv körning från start och köra om ledningen. Har du en långstegad häst som Campo Bahia är det lite skillnad på spåren ett till och med fem. Har du spår ett eller två kan hästarna bli mer stressade också. Det är bättre att vara lite längre ut. Spår fem är egentligen det mest optimala för då accelererar bilen jämnt och fint och man har mer fart med sig i starten gentemot de innersta spåren.
– Men spår tre är vårt drömspår och det hade vi valt oavsett vad konkurrenterna hade tagit. Min häst är helt enkelt bättre än de andra och då behöver jag inte ta någon risk, säger Conrad Lugauer som har spikat Campo Bahia i det officiella tipset Fem tippar V75.

“Det kommer att kosta den som svarar”

Hur ser du på det taktiska upplägget och löpningsscenariot i Kungapokalen?
– Det kommer att kosta den som svarar Campo Bahia, det kan jag säga. Jag har verkligen stor respekt för Attraversiamo och tycker att det är en underbar häst, men jag vill inte byta. Jag tror min häst kommer att slå honom utvändigt om det behövs.
– Sedan vet vi alla hur det är med trav och hästar och allt kan hända. Men varför ska jag vara blyg när jag har en så bra häst. Innerst inne är jag övertygad om att han vinner så varför ska jag då inte säga det. Jag önskar mig verkligen ett bra lopp för alla hästar och sedan ska bästa hästen vinna.
Gör du några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, vi utrustar honom med rycktussar för första gången. Vi provade det i jobbet i dag (måndag) och det gav en drömeffekt. Jag vill verkligen vinna det här loppet och då är det bra att ha en växel till om det behövs. I övrigt blir det skor runt om och samma vagn som tidigare. Barfota väntar vi med till Prix d’Amerique, säger Conrad Lugauer med ett skratt.

Ytterligare en finalist i Kungapokalen
Jägersrotränaren har haft en strålande start på det här året och vunnit 44 lopp, kört in drygt 3,6 miljoner kronor och har en segerprocent på närmare 30 procent. Han har ytterligare tre hästar med i lördagens V75-omgång, varav en av dem är ännu en finalist i Kungapokalen. “Connie” kommenterar dem på följande vis.
Harran Boko (V75-2) sprang 1.12,2 när han vann näst senast och känns fortsatt lika fin. Senaste loppet kan man bara glömma. Han sålde sig dyrt och det blev för tufft med 1.09 första varvet. Det känns inte som att han har tappat formen i alla fall av jobben att döma, för där känns han fortsatt jättefin. Han går bra bakifrån också, det kommer han att visa snart och jag hoppas att det blir redan på lördag. Inga ändringar.
Gambit Brodde (V75-4) galopperade två gånger senast i Örebro och det brukar han inte göra. Men för min smak var banan lite för hård och det funkade inte för honom. Han kändes annars hur fin som helst i värmningen och jag kunde inte upptäcka något fel i jobbet i dag (måndag). Där kändes han fin och var pigg och glad. Han kan öppna bra, har ett perfekt läge och är en häst som duger bra över 1600 meter. Han går både i ledningen och i ryggar och härifrån finns alternativ. Felfri tror jag garanterat att han kommer att kriga om vinsten. Nu byter vi till ett helstängt huvudlag den här gången.
Ferrari Sisu (V75-7) var jag jättenöjd med senast och jag var inte överraskad att han kvalade in till finalen. Vi inbillade oss innan att han skulle kunna göra det och Marc körde därefter. Han var inte långt efter från dödens och nu kommer han att få ett mer vilsamt lopp eftersom han möter bättre hästar. Jag är helt övertygad om att han kommer att tjäna bra pengar i loppet. Nu blir det jänkarbike för första gången, säger Conrad Lugauer.

Michael Carlsson, Kanal 75