Han var ett stort stallskrik när han besegrade Propulsion senast.
Nu är Elian Web favorit till att vinna lördagens guldfinal på Solvalla – med 300 000 kronor i förstapris.
– Hästen är bättre än någonsin och jag hoppas att han vinner igen, säger tränaren Katja Melkko och drömmer om en ny start i Elitloppet med sin stjärna.

Det är drygt ett år sedan den finska tränaren Katja Melkko flyttade delar av sin verksamhet till Julmyra Horse Center utanför Heby. Hon är sambo med den finske travkusken och tränaren Janne Soronen och har runt 20 hästar i träning i Sverige och lika många i Finland. Stallets stora stjärna är Elian Web som redan 2017 var med i Elitloppet. Han räckte då inte till från ett hopplöst utgångsläge med spår åtta men tränare Melkko drömmer om en ny start i det stora sprinterloppet på Solvalla den sista helgen i maj.
– Det är långt kvar dit men självklart är det ett stort mål att försöka vara med där i år. Även om han har varit väldigt bra tidigare så tycker jag att han är bättre än någonsin nu. Han är en jättesnabb häst och är han i toppform i maj så vore det kul att få vara med igen, säger Katja Melkko.

“Jorma lite orolig efter värmningen senast”
Elian Web hade otur med startspåren en tid men spurtade ändå väldigt bra från dåliga utgångslägen. I guldfinalen annandag jul blev han tvåa med Janne Soronen i sulkyn från spår tio. Inför den senaste starten på Bergsåker uttalade sig tränare Melkko inför loppet att hon hoppades kunna ge Propulsion en match om segern. Speciellt eftersom Elian Web hade framspår och Propulsion bakspår. Det blev en imponerande spetsseger för den sexfaldige miljonären som inte gav Propulsion och de övriga gänget en chans att utmana honom från ledningen.
– Han var väldigt bra då och det var kul att se. Hästen har gjort många topplopp tidigare och det här var ett av hans absolut bästa. Däremot så var Jorma lite orolig efter värmningen och tyckte att hästen var så relaxed och inte lika bra som inför tidigare lopp. Han menade att Elian Web tidigare har varit mer framåt och stark i värmningarna och nu var han lite loj. Men efter loppet var Jorma jätteglad när hästen var så bra.
– Han har även varit fin i träningen efteråt och det är inga problem. Nu har det blivit ett litet uppehåll efter senaste loppet men han brukar inte behöva starta så tätt för att hålla toppformen.

“Tror han tar ledningen – väldigt bra chans”
På lördag är det V75-finaler på Solvalla och de högklassiga tävlingarna kryddas dessutom av en jackpot på V75. Enligt ATG:s beräkningar väntar 41 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt. I finalen av Gulddivisionen, V75-3, har Elian Web fått ett bra läge med spår fyra bakom bilen. Han har värsta konkurrenten Disco Volante på utsidan och taktiken torde vara glasklar för Jorma Kontio bakom startkatapulten.
– Det är bra spår och jag tror att han tar ledningen. Men det är flera andra riktigt bra hästar med så det är inte så lätt. Men jag tycker att an ska ha en väldigt bra chans. Han har varit bra länge men känns fortsatt jättefin i träningen. Vi gör inga ändringar för jag vill inte ändra på ett vinnande system, säger Katja Melkko.

“Bra senast – inte borta med en snäll resa”
Solvalla-tränaren har ytterligare en häst till start på V75. Det är Chris Crystal i den fjärde avdelningen som startar från spår fyra med Oskar J Andersson i sulkyn.
Chris Crystal (V75-4) var mycket bra i den senaste starten. Hon fick ett fint lopp och spurtade in som tvåa i V75. Den här hästen blir bara bättre och bättre hela tiden men det är lite galopprisk från spår fyra nu i voltstart. Hon klarade spår två bra senast och öppnade fint så jag hoppas att hon sköter sig lika bra här. Hästen behöver en snäll resa för att räcka till och får hon det kan hon vara med långt fram. Jag tycker inte att hon är helt borta. Inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad februari 3, 2020 17:05 via Kanal75

Dagens tävlingar