Inför V75 (jackpot): Derbytvåan är tillbaka – “Känns bättre än på mycket länge”

,

I årsdebuten satt han fast med gott om krafter kvar i rygg på Perfect Spirit.
Nu är derbytvåan från 2017, Monark Newmen, rejält på gång efter sjukdom och är en outsider i storloppet Örebro International.
– Han känns bättre än på mycket länge och det är kul att han är tillbaka. Han är en av många som kan vinna det här loppet, säger Fredrik Persson.

Jesper Hammarlund, TR Media.


Det är jackpot i lördagens V75-omgång på Örebrotravet. Efter att det återigen inte blev någon utdelning på femmorna i onsdagens V75-omgång på Bergsåker, späddes potten på ytterligare. Nu beräknar ATG att en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Fredrik Persson selar ut stallets två bästa hästar och kalmartränaren åker till Örebro med förhoppningar om att kunna vinna med någon av dem.
Monark Newmen gjorde comeback för tre veckor sedan och blev då tvåa. Det var inte bakom vilken häst som helst, utan han satt klistrad i rygg på självaste Perfect Spirit genom mål.
– Han höll nästan på att käka upp hjälmen på Kihlström. Hästen kändes riktigt fin och bättre än på mycket länge. Det var väldigt roligt att köra honom, säger tränaren Fredrik Persson.

“Fick borrelia – blev less”
Monark Newmen blev tvåa i Svenskt Travderby 2017 efter en vass spurt och var nära vinnaren Cyber Lane i mål. Den nu sexårige hingsten har sprungit in 4,4 miljoner kronor men fick problem i fjol höstas.
– Han fick borrelia och fick stå med stark penicillin rakt in i blodet. Det märktes på hästen att han var less på slutet och han hade skiten i kroppen redan när han var tvåa och gick 1.14,1 över tretusen meter bakom Carabinieri i september.
– Det blev en lång vila och sedan vinterträning. Hästen var rejält förberedd när han gjorde årsdebut och nu känns han på hugget igen och vill tävla. Jag är jättenöjd med honom och tycker att han känns bättre än på mycket länge.
– Senaste loppet kommer att föra fram honom formmässigt. Om han sedan har toppform redan nu är svårt att säga för han är rätt så stor och tung med mycket muskler. Det kan vara så att han behöver ett par lopp till men jag tyckte att det här loppet i Örebro var passande som ett andra lopp för honom, säger Persson.

“Är oerhört kvick – kan vinna”
Monark Newmen startar med 40 meters tillägg i stayerloppet Örebro International (V75-7) som har 400 000 kronor i förstapris.
– Det är ett jämnt och öppet lopp och jag tycker inte att det är några superhästar med. Får han gå med i rygg sista varvet är han oerhört kvick på femhundra meter. Löser det sig är han en av många som kan vinna loppet. Men det är klart att springer någon 1.13 av de som står på start blir det tufft. Jag ändrar inget och det blir skor runt om som senast. Det är kul att han är tillbaka, säger Fredrik Persson.

“Tog längder på kanonhästar senast”
Kalmartränaren har även med toppstoet Ultra Bright i den femte V75-avdelningen. Hästen vann direkt i årsdebuten efter ett långt uppehåll, och var senast fyra på tiden 1.10,6 bakom vinnande Ringostarr Treb.
Ultra Bright (V75-5) inledde bra i fjol men tappade sedan formen helt och fick en bristning i en sena i ett bakknä. Det blev en lång vila och uppträning för att komma tillbaka. Hon kändes jättefin i årsdebuten när hon vann i ett rätt så mediokert gäng, och jag var jättenöjd med henne även senast. Då tog hon längder på kanonhästar som Ringostarr Treb över upploppet.
– Om Shadow Går får ledningen och får bestämma blir den hästen väldigt svår att slå. Men blir det tufft tempo och hon hamnar bra till ska hon räknas. Det blir inga ändringar.

Michael Carlsson, Kanal 75