Inför V75/jackpot: ”De ska vara bra för att stå emot honom”

,

Senast vrålspurtade han in som tvåa och visade att toppformen sitter där.
När jackpotmiljonerna ska fördelas på lördagen kan det bli korken ur för Dom Perignon.
– De ska vara bra för att stå emot honom, säger Kenneth Haugstad, försteman i stall Roger Walmann.

Det kan vara idé att lägga champagnen på kylning om man spelar V75 den här helgen. Sjurättspotten är saltad med jackpotmiljoner och blir man ensam om sju rätt uppgår belöningen till cirka 35 miljoner kronor. Kanske kan en fyraårig valack döpt efter en champagne vara hästen att luta sig emot. Dom Perignon (V75-2) lämnade senast ett formbesked som hette duga och från stallet är tongångarna uppåt.
– Han har gått fantastiskt bra på slutet. Senast avslutade han riktigt rappt och tog flera längder på upploppet. Den här gången ska han gå barfota runt om och det tror jag är en stor fördel. Jag tror att de ska vara bra för att stå emot honom över upploppet, säger Kenneth Haugstad.
De frågetecken, eller minus om man så vill, som finns är att Dom Perignon utgår från ett bakspår och att han aldrig har startat över distansen. Kenneth Haugstad låter emellertid inte det minsta bekymrad över förutsättningarna.
– Det är första gången över kort distans men han är snabb i benen. Bakspår är aldrig bra över 1 640 men han har rygg på startsnabba hästar och kuskar så jag tror att han får en bra position.

Spurtar hem avslutningen?
“Dompan” är inte stall Roger Walmanns enda segerbud i jackpotomgången på Mantorptravet. I epilogen kan Urban Kronos slå till.
– Han har gått jättebra de två senaste gångerna och speciellt senast. Han fick tryck av Disco Volante i ledningen och gick en 10-tid. Det räckte inte hela vägen hem men vi får hoppas att det gör det nu, säger Kenneth Haugstad, som också hoppas att kusken Örjan Kihlström satsar på en annan taktik den här gången.
Urban Kronos är inte som bäst när han går i ledning. När han får lite tryck har han visat att han ger sig lite grand. Han är mycket bättre när han får anfalla bakifrån som han gjorde näst senast. Upplägget är helt upp till Örjan men jag hoppas att han har lärt sig något av förra gången, säger Haugstad och skrattar.
Spår tre bakom startbilen borgar för en fin resa men skor på bakhovarna är ett litet minus värt att notera.
– Det har slitit lite på bakhovarna så vi måste spara dem lite. Det är många som säger att det inte spelar någon roll om de har skor eller inte men då fattar jag inte varför man rycker skorna. Det klart att han är bättre barfota runt om men han har vunnit med skor innan och det gör inte så jättemånga meter.
Senast Urban Kronos tävlade med bakskor levererade han en rykande spurt till V75-seger…

Ola Johansson, Kanal 75