Inför V75® (jackpot): ”Banan är väldigt fast”

,

En lurig årstid. Underlaget är viktigt i dag men Bergsåkers anläggningspersonal menar att läget är under kontroll. – Man vet ju aldrig säkert med väder och vind men just nu är vi hyfsat lugna, säger Bergsåkers banmästare Peter Nilsson vid 10.30 under lördagsmorgonen.

Det snöar i Sundsvall vid 10.30-tiden då vi ringer upp Bergsåkers banmästare Peter Nilsson i traktorn. Han lugnar spelare och aktiva med beskedet att det troligen inte ens blir en något tung bana i dag.
– Man vet ju aldrig säkert men just nu är vi hyfsat lugna. Vi började redan i onsdags och bankade ihop banan för alla eventualiteter. Underlaget är väldigt fast utan att det för den skull behövs brodd i skorna för de allra flesta hästarna, valfri balans, säger Peter Nilsson.
Några hästar tävlar bäst med brodd oavsett underlag den här tiden på året. Men beskedet klockan 10.30 lördag är alltså att det lutar åt en bra höstbana.
Vid V86-tävlingarna onsdagen 1 november beslutades om barfotaförbud på Bergsåker. Inget sådant hot nu?
– Nej, det tror jag inte alls. Då snöade det så in i helskotta kort innan tävlingarna började och då var vi chanslösa. Banan är ganska hård men folk ska inte tro att den är frusen, för det är den inte. Däremot är underlaget väldigt fast som sagt.
Vad gör du just nu?
– Jag är ute och snurrar runt, runt och gör vatten av nederbörden som kommer så att det rinner av. Det är varmt i backen. Det hade kommit knapp en centimeter snö i natt på Bergsåker och det drog vi bort direkt. Nu snöar det på riktigt, ”kräk-snöar” men ännu så länge är läget under kontroll.

KLICKA HÄR för mer stallsnack inför V75