Inför V75® (jackpot): ”Bägge är bra nog att vinna”

,

Det är bråda dagar för Christoffer Eriksson. Mitt i allt flyttbestyr hinner han med V75® på Axevalla på lördag. – Jag har två hästar i form som absolut kan slåss om segern, säger Eriksson.

Det är mycket att hålla reda på för Christoffer Eriksson ett tag framöver. Förutom att träna och köra häst håller familjen på att flytta. Han har varit tränare på Jägersro i drygt tio år och haft en egen gård med allt vad det innebär. Sedan några månader tillbaka har han tillsammans med sambon Isabella beslutat att flytta till västkusten för att bli tränare på Åby. Han ska hyra in sig hos sin svärfar Robert Berghs gård i Hajom.
– Det ska bli skönt att slippa sitta i en traktor i flera timmar och se till att träningsbanorna är fixade. Nu kan jag koncentrera mig på att träna häst och även börja köra lite mer. Det blir lite mer livskvalité och det mår alla bra av även hästarna, säger Christoffer Eriksson.
Mycket av den kommande helgen handlar om Frankrike och de topptävlingar som bjuds både på lördag och söndag med Prix d’Amerique som russinet i kakan.
Tävla i Frankrike är något Christoffer Eriksson gärna gör, i helgen har han ingen häst till start, för tillfället har han fyra hästar där nere och om bara någon vecka ansluter både Mulberry och Grappa Boy.
– Dom startar på lördag och sedan så åker dom ner till Frankrike nästa onsdag. Båda hästarna har passande lopp i slutet av februari och jag tycker att båda är så pass bra att dom ska duga bra. Det är stenhård konkurrens i november, december och januari och sedan brukar det lätta lite och det finns andra banor än Vincennes att tävla på också.

Bättre och bättre
Det blev ingen utdelning på fem rätt på V75® förra veckan och lördagens värd Axevalla laddar för en jackpotomgång. En ensam vinnare med sju rätt beräknas kunna bärga en pott på cirka 44 miljoner kronor och Erikssons ovan nämnda duo startar och slår ur underläge enligt förhandstipsen.
– Jag tycker att både Mulberry och Grappa Boy ska räknas. Det är två bra hästar i den klass dom tävlar i för tillfället och jag blir inte förvånad om bägge slåss om segern.
Först ut är Mulberry (V75-6) som inte varit så länge i stallet.
– Jag har alltid gillat hästen och vi kunde köpa honom i höstas. Jag har varit väldigt nöjd med honom i loppen och insatsen senast i finalerna var riktigt bra och det är inte många som gör om den prestationen i den här klassen. Det finns en hel del att förbättra på honom och hästen känns bara bättre och bättre för varje jobb han får i benen.
Han skulle ha startat för ett tag sedan, men du valde att stryka, varför?
– Mulberry är lite speciell. Det tog ett tag innan vi lärde oss hur han ska tränas på gården och han vill ha fasta rutiner och det gäller även i tävling. Det var voltstart senast och det är inte samma rutiner som vid bilstart och han blev lite uppjagad. Efter en omstart så märkte jag att han inte var på humör och valde att åka hem. Jag vill inte riskera något som han kan få men för i framtiden.
Vilka är hans bästa egenskap?
– Han är allround. Det spelar inte så stor roll vilken typ av lopp han får och han klarar alla distansen.
Vad det gäller 11 Grappa Boy (V75-7) har han också varit struken nyligen. På väg till Åby för några veckor sedan var transporten med om en olycka.
– Tack och lov gick det bra med både två- och fyrbenta. Det var glashalt och transporten gled in i ett mitträcke och blev stående.
Efter den incidenten har Grappa Boy startat en gång. I ett V75-lopp i Kalmar där han slutade trea.
– Jag var riktigt nöjd med den insatsen. Han var faktiskt bättre än jag trodde han skulle vara. Han blev lite muskeltrött över upploppet och jag kunde inte riktigt köra på honom, det var synd för jag tror vi hade kunnat vinna annars. Grappa Boy känns jättefin i träningen efter det och ska gå framåt en del med den genomköraren. Jag förväntar mig en bra insats av honom.
Vem är bästa chansen?
– Det är nog hugget som stucket. Att hästarna är bra nog att vinna tvivlar jag inte på. Spåren är väl inte vad jag önskat mig, men på Axevalla får man alltid chansen, det långa upploppet är väldigt utslagsgivande.