Inför V75®: Full gas från Lindblom

,

V75® på Örebro. Då är Åke Lindblom redo. – Jag kommer att ladda från start. Planen är att leda runt om med båda två, säger hemmafavoriten om sin startsnabba duo.

Lördagens V75® avgörs på Örebrotravet där gulddivisionen är uppkallad efter banans största stjärna genom tiderna, Express Gaxe.
Hästen som vann Kungapokalen och Svenskt Travderby som fyraåring vilket ledde till att han röstades fram som ”Årets häst” i Sverige 1977. Han fortsatte tävla med framgång som äldre där han förutom flera storloppssegrar på hemmaplan även slutade tvåa i VM-loppet i New York och besegrade franske fantomen Ideal du Gazeau.
2013 valdes hästen, som var uppfödd, tränades och kördes genom hela karriären av amatören Gunnar Axelryd, in i travsportens Hall of Fame.
Tittar man på senare år har många av Örebrotravet bästa hästar kommit från ett större stall, Åke Lindbloms.
Confess Arnie, Lugdunum, Winning Love, I Saw You och Sauveur är några exempel på hästar som sprungit in sjusiffriga belopp och blivit profiler på lördagarna.
Den senare verkar numera som avelshingst och har sin forne tränares förtroende även där.
– Jag har en treåring efter honom, M.T. Tapdancer, han vann på riktigt bra sätt senast och är kraftigt på gång dagen. Men han är inte så lik sin pappa. Det är däremot de tre nyblivna tvååringarna, som alla har väldigt fin aktion. Sedan får vi se om de har ärvt löpskallen också, men just nu ser det riktigt spännande ut, säger Lindblom vars nuvarande stjärnor heter Power Doc och framförallt 2 Chapuy (V75-3).
Den senare är en av landets startsnabbaste hästar, känd för sin förmåga sticka till ledningen och inte släppa någon förbi.
Något som lett till tio segrar på V75, samtliga från ledningen.
En av dessa var då ekipaget dundrade hem Express Gaxes lopp i fjol, den första hemmasegern sedan loppet fick sin nuvarande form som ett gulddivision över medeldistans 2011.
– Det var riktigt kul, han var fantastiskt fin den dagen, minns Åke Lindblom vars häst tävlade strålande under upptakten av fjolåret med tre segrar och två andrapris i gulddivisionen – vilket la grunden till att Chapuy som nioåring hade sin bästa säsong i karriären med drygt 800 000 kronor insprunget.
– Jag hoppas att han har en sådan säsong till kvar i sig. Det känns i alla fall så i träningen, säger Lindblom vars startkatapult inte haft samma flyt den här vintern med en sjätte- respektive åttondeplats i två guldstarter runt nyår.
– Han har inte varit dålig, vi har bara haft sämre förutsättningar. På Mantorp hade vi ett hopplöst läge med Dark Roadster och andra ruggigt startsnabba hästar på insidan så jag tog upp, körde försiktigt och han gick i mål med lite krafter kvar. Gången efter hade han bakspår och kördes invändigt. Vi har varit lite passiva, men det kommer jag inte att vara på lördag. Nu är det full gas som gäller, fastslår Lindblom som hade planerat en liknande matchning på V75, men istället fick gå ut i ett ”vanligt” lopp hemma på Örebro i senaste starten.
– Jag har anmält till guld flera gånger, men han har haft för lite startpoäng och inte kommit med. Då fick vi ta det där loppet senast istället.

Första vinsten bakifrån på fem år
Motståndet var av en helt annan kaliber än vanligt, men Chapuy gjorde något han inte gjort sedan 2019, nämligen att vinna från en annan position än ledningen. En prestation som gjorde Lindblom så nöjd att han bjöd på en sällsynt segergest över mål, ett tecken på att det betydde lite extra.
– Jag gjorde det för att jag var så nöjd med hästen. Även om motståndet var billigt så fick jag det besked jag ville ha, han gick verkligen för fullt till slut och kändes verkligen fin.
Hur långt från segerformen från det här loppet i fjol tror du att han är på lördag?
– Han är väldigt nära. Hästen tränas inte hårt, han jobbar i skogen och rids lite grann mellan loppen. Men allt känns jättefint, jag tror att han kommer att prestera riktigt bra på lördag.
För en häst som tagit 19 av karriärens 21 segrar från ledningen är givetvis spårlottningen extra viktig. Från bricka 2 finns alla möjligheter att nå favoritpositionen, även om en annan startkatapult lär utmana i nämnde Dark Roadster – som spetsat i 10 av 11 starter från just spår 5.
Chapuy har å sin sida spetsat i 4 av 5 starter från sitt aktuella utgångsläge.
– Vi får väl se vem som är snabbast. Jag kommer i alla fall att gasa. Med framspår sätter vi på helstängt huvudlag och min plan är att leda loppet från start till mål.
I fjol kördes Express Gaxes lopp i mars, vilket innebar att barfotaförbudet var över och Chapuy kunde tävla barfota runt om. Men att loppet kommer tidigare i år behöver inte vara negativt för tioåringen som inte förlorat med skor från ledningen sedan 2018.
– Det är klart att han springer snabbare barfota, det gör ju nästan alla hästar. Men jämfört med sina konkurrenter tror jag inte att han är missgynnad av att tävla med skor, snarare tvärtom. Och han är explosiv första biten även med skor, fastslår Åke Lindblom.

”Jättechans att vinna”
Medan stallets andra galjonsfigur Power Doc är under vinterträning och prepareras för återkomst i mars så tror sig Lindblom ha ännu en påläggskalv i femårige 5 Nail’em (V75-7) som närmast kommer från en andraplats som jättefavorit, hans första förlust från ledningen i karriären.
– Det är en väldigt speciell häst och senast var han väldigt het i värmningen. Det gjorde att jag tog bort det helstängda huvudlaget och satte på en huva. I loppet var han lugnare, men det gick otroligt fort sista varvet. Han avslutade 1.10 sista 700 och det var det snabbaste han kunde springa på det underlaget så efter omständigheterna tycker jag inte alls att han var dålig.
Hur stor är risken att han uppträder likadant på lördag?
– Det beror på vilken sida han vaknar på, men jag är inte så orolig. I jobben efteråt har han varit lugn och fin och uppträder han normalt kommer jag att återgå till ordinarie utrustning, då är han bättre. Jag har bra feeling för att formen sitter där och det är en häst jag har mycket höga tankar om framöver, han kan bli lika bra som Chapuy och Power Doc.
Vad grundar du det på?
– Framförallt hans steg, han lägger oerhört mycket mark under sig. Får vi ordning på hans humör så kommer han att gå väldigt långt.
Hästen är ny i bronsdivisionen och står hårt inne i loppet på lördag, hur tror du att han kan hävda sig här?
– Jag tror att han har jättechans att vinna. I mina ögon är det en lika bra segerchans som Chapuy. Kapaciteten räcker och även om det är en häst som gynnas mycket av att springa barfota så tror jag att han räcker väldigt långt på lördag. Vi laddar från start och kommer vi till ledningen så kör jag där hela vägen, säger Åke Lindblom.