Lars Jakobsson/TR Bild.

Inför V75® (fredag): Hur bra är Iznogoud Am?

,

En toppsäsong som fyraåring – men utan den riktigt stora segern.
Izongoud Am är en av landets mest spännande hästar. Nu är det dags för en länge emotsedd årsdebut.

Lars Jakobsson/TR Bild.


V75® Spring Race håller sällskap under hela påskhelgen. På långfredagen är det traditionsenligt Färjestad som står för underhållningen och eftermiddagens givna höjdpunkt är femåringsbataljen Prins Carl Philips Jubileumspokal. Ett race för de femåriga travarna över sprinterdistans. Loppet brukar i regel bjuda på fartfest, inte sällan blir vinnaren en kandidat för det hägrande Elitloppet. En som inte sticker under stol med att han hoppas ha häst i superloppet på Solvalla sista söndagen i maj är Stefan P Pettersson. Hans stjärna 4 Iznogoud Am (V75-6) är nu redo för årets första start.
– Ja, nu måste vi vara klara. Man kan ju hålla på att fila hur länge som helst som tränare, nu är det dags. Det blir en väldigt tuff årsdebut, men de flesta gör ju årsdebut i loppet, vi får se det så. Men det är en fin häst så det är klart att jag måste ha förhoppningar på honom, säger Mantorpstränaren.

Silver i Sprintermästaren och Europadebyt
Iznogoud Am anlände till Stefan P Petterssons stall sent på treåringssäsongen efter att ha påbörjat sin tävlingsbana i USA hos Marcus Melander. Fjolåret, som fyraåring, var starkt. Den mörke hingsten travade in nästan 2,9 miljoner kronor och vann sex lopp men fick aldrig med sig den där riktigt tunga titeln. Det till trots att han slutade tvåa både i Sprintermästaren och Europaderbyt. Lägg där till finalplatser i såväl Kungapokalen som derbyt och Breeders Crown (där hästen oturligt fick strykas).
Vilken är din magkänsla inför fredagens årsdebut?
– Vi måste tro på en bra prestation. Han kommer säkert att behöva något lopp för att vara i toppform. Han sprang ju en 1.09-tid i Sprintermästaren och där tror jag väl inte riktigt han är, han behöver nog några lopp i sig, det är en ganska så stor häst, men en bra prestation måste vi förvänta oss.
Det blev fjärdespår bakom bilen i åttahästarsfältet?
– Det är väl bra för honom, mitt i där, att få några konkurrenter utvändigt som han förmodligen kan hålla ut. Så får vi se vad de gör på insidan; det är en tränare som har två hästar (Bo Westergaard reds.anm.) och det kan ibland oroa. Vi får göra ett försök att komma framåt och så får vi se vad som händer.
Ser du några orosmoln på himlen inför loppet?
– Man ser en massa oro… men om vi utgår från att hästen är som han ska vara är det klart att vi tror på bra chans. Det måste jag.

Daniel U. Olsson, Kanal 75