Inför V75®: Från varmt till kallt i Boden

,

Precis hemkommen från värmen i Turkiet är Mats Gällerstedt extra laddad. På lördag när V75® avgörs i Boden har han dubbla chanser i kallblodsloppet. – Jag blir inte förvånad om Stålviktor eller Källsjöviking vinner, säger Skellefteåtränaren.

Mats Gällerstedt har haft en veckas semester i Turkiet och hämtat ny energi. Han är redo för en ny vinter med flera fina hästar i stallet.
– Jag har inte haft semester sedan 2009 så det var riktigt skönt och nu är jag riktigt laddad, säger Mats Gällerstedt.
Det rullar på bra för stallet och har gjort så länge. Hästarna levererar som aldrig förr och de senaste månaderna har allt gått som på räls.
– Det känns fortsatt bra och jag hoppas att det håller i sig ett tag till, det känns väldigt tillfredsställande just nu. Det var en liten dipp i juni, men efter det har det gått väldigt bra och augusti och september har varit väldigt bra månader för oss, berättar Mats Gällerstedt.
Bra träningsförhållande är A och O och kylan i vintras har gjort susen.
– För oss tvåbenta är det väl inte så kul, men bara man klär på sig ordentligt så funkar det bra och vissa dagar kan vara helt underbara här uppe. Jag har nog en av landets bästa träningsanläggningar och riktigt stora fina hagar och jag lägger mycket vikt på att hästarna ska trivas. Sedan tränar jag som många andra, tung träning och inga snabbare farter. Det kommer när hästarna börjar starta.

Ser spännande ut i stallet
Gällerstedt har knappt 20 hästar i träning och det är nästan uteslutande kallblod.
– Jag har ett varmblod. Det har bara blivit så. Jag har jobbat hos Jan-Olov Persson och sedan hade jag ett väldigt bra kallblod när jag var ung och gillar den typen av häst. Jag tar gärna emot varmblod också om någon vill. Det ser spännande ut i stallet och jag har flera fina unghästar och ser framåt med tillförsikt även om förslaget med spelskatten oroar och att vi ska tävla lite mindre. Det känns som att det är vi här uppe i norr som kommer att drabbas mest.

Har nog den tuffaste hästen i loppet
På lördag åker Gällerstedt till Boden och har två hästar till start i samma lopp på V75®.
– Ja, det tillhör inte vanligheterna, men det är ett passande lopp för båda och det blir spännande.
Mats kör själv 11 Källsjöviking som var riktigt bra senast.
– Han var grymt bra. Han är hård den här och han låg på väldigt mycket och jag chansade att köra till ledningen. Han fortsatte att ånga på där framme och jag trodde att jag skulle få en trött häst, men han bara tågade undan. Allt känns bra i träningen efteråt och jag tror att jag har den tuffaste hästen i loppet. Nu är det dubbla tillägg, många att runda och flera tuffa konkurrenter.
– Vad det gäller 2 Stålviktor känns han också jättefin. Han var tvåa senast utan att vara som bäst. Han har blivit behandlad efter det och kommer att göra en bra prestation. Hästen är startsnabb och Sandra Eriksson som kör, får gärna prova i ledningen.
Vem är bästa chansen?
– Den som får bästa loppet skulle jag tro. Källsjöviking är väldigt tuff och skulle det bli smetig eller krävande bana så är det ett klart plus för honom, det kanske är lite plus för honom ändå.