Foto: Maria Holmén /TR Bild
Örebro 2022-08-20

King Of Everything med Claes Svensson

Inför V75®: ”Fått ett riktigt smaskigt läge”

,

Fyra segrar har det blivit i år. Samtliga har kommit på V75®. Claes Svensson hoppas på en ny topprestation från King of Everything som drog drömspåret.

Foto: Maria Holmén /TR Bild
Örebro 2022-08-20

King Of Everything med Claes Svensson

Segrar på V75® är inget nytt för 2 King of Everything (V75-7).
Sjuåringen från Claes Svenssons stall har tagit klivit fram i sin utveckling under året och hann med fyra under årets första halva, varav de tre senaste just i Silverdivisionen. Efter att ha fått två lopp innanför vojlocken efter ett uppehåll, är hästen nu tillbaka i samma klass för att försöka bärga nya segrar. Uppgiften ser på pappret passande ut.
– Han har gått bra hela året egentligen, med något enstaka undantag. Hästen känns väldigt fräsch och fin och han är löpglad, vilket är viktigt när det gäller honom. Han har gått sina träningsjobb i veckan som han ska och känns riktigt fin. Jag är rätt så säker på att han kommer att göra ett bra lopp, men sedan är det på V75 inte alltid så stora marginaler mellan succé och fiasko, så jag lovar inte att bara går ut och vinner loppet, men som sagt känns han riktigt fin, säger Vaggerydstränaren.
Känns det som om hästen gått framåt med de här senaste två loppen?
– Formen går åt rätt håll. Han var lite klen i Eskilstuna men då hade han inte startat på ett par månader, senast i Kalmar gjorde han ett mycket bättre lopp men blev lite för het. Det är något som jag själv får ta på mig lite, jag vässade upp honom lite för mycket i en andra provstart och han varvade aldrig riktigt ned efter det, hästen blev lite för skarp.

Fick ett riktigt smaskigt läge
På Axevalla i april imponerade King of Everything storligen då han trots spår tolv över kort distans ändå kunde avgöra till seger. Det är med andra ord en häst med flera strängar på sin lyra, men det går inte att förneka att utgångsläget på lördag, med bricka två bakom bilen, är utsökt.
– Vi har fått ett riktigt smaskigt läge och det har ju varit lite dåligt med det för hans del på V75 tidigare, vi är jättenöjda med det här läget och hoppas att han kan ta ledningen. Sedan är det väl inte så att han behöver spets, han går även bakifrån, men när vi fick just det här läget så måste vi försöka nyttja det, han har ju vunnit V75 därifrån tidigare. Det är klart att det är upp till ”Calle” (Carl Johan Jepson, reds.anm.), men jag skulle nog tro att han provar för ledningen om inget väldigt speciellt skulle inträffa.
Det blir barfota runt om igen och nu hängs också den amerikanska sulkyn på. Hästen blir maxad i balans och utrustning?
– Det får man säga. Senast hade han också ett helstängt huvudlag och tävlade för första gången med urryckare, men vi körde i en sulky som tidigare kallades hybrid, eftersom den passar mig bättre. Nu återgår vi till jänkarvagnen som är den samma som han vunnit med tidigare.

Hoppas hästen har gått framåt
För King of Evertyhings öden och äventyr får vi vänta till lördagens sista avdelning att bevittna, men redan i loppet före tar Svensson ut en annan mycket intressant häst. Femåriga 12 Let it Be V.P (V75-6) inledde sin tävlingskarriär i Nederländerna där han tog åtta segrar på tio starter som treåring, derbyt inkluderat. Nu gör valacken andra starten för sin nya tränare.
– Det är hög kapacitet i hästen, han vann några stora lopp som treåring i Nederländerna och har också visat i sina starter i Sverige att han duger i sin klass. Han vann ju ett stayerlopp i Rättvik bland annat. Han gjorde debut för mig senast och då hade jag bara haft hästen i ett par veckor. Jag tycker han gick fullt godkänt då men utan att vara något extra. Vi fick dödens då och det var ändå ett okej lopp. Jag kände mig som en vinnare in på upploppet men fick ett dåligt svar av ”norsken”, vilket gör att vi kommer ändra lite i utrustningen till nu. Det blir ett vanligt öppet huvudlag i stället, möjligtvis med en murpyhbländare och så blir det barfota runt om, han gick med skor senast.
Senast var första starten efter ett uppehåll. Hur tror du hästen tagit till sig det loppet?
– Jag tycker väl att han borde ha gått framåt med det loppet, sedan hur mycket vet jag inte. Men det ser ut som ett öppet lopp och han är väl en av flera som kan ha chans att vinna. Det ska i alla fall bli spännande att se vad han kan göra.