Inför V75/dubbeljackpot: Startmetoden det stora frågetecknet

,

Kapacitet i överflöd och formen på topp.
Men en startmetod som har fällt henne flera gånger.
Spelarna har en delikat uppgift att lösa när de ska värdera Fossens Wallys chanser i lördagens V75.
– Jag tror på större chans att hon går iväg än att hon galopperar, säger hästens tränare Magnus Jakobsson inför jackpotomgången på Solvalla.

Fossens Wally har startmetoden emot sig. Men felfri kan hon bli svårstoppad i diamantstoets final. Matilda Öhrman/TR Bild.


Fossens Wally (V75-2) har varit ute i fyra voltstartslopp. Två av gångerna har hon galopperat direkt. En av gångerna galopperade hon in i första sväng.
– Voltstart är väl inte hennes bästa gren. Hon blir liksom ettrig mot andra hästar och övertaggad. Då kan hon stå och studsa när de ska iväg. Men nu har hon spår tre och det tycker jag är bra. Det gör att chansen att hon går iväg är större än om hon haft till exempel spår två, fyra eller fem, säger Magnus Jakobsson.
Kan man träna en häst i voltstart hemma?
– Nja. Det blir inte på samma vis hemma. Och hon är sådan att bara hon joggar bredvid en annan häst blir hon arg. Eller inte arg, men hon har det där i sig att hon inte tycker om när någon kommer för nära. Då blir hon ettrig istället.
Är hon sådan mot människor också, att hon kan dela ut lite tjuvnyp när man kommer för nära?
– Nej då, inte alls. Det finns humör och jävlar anamma i henne och det är ingen häst som man gör vad man vill med. Men hon är en snäll och jättetrevlig häst att hålla på med.
Kommer du göra något särskilt för att få henne att hålla sig lugn på lördag?
– Det finns inte mycket att göra. Hon går rätt så dövad som det är och balans och så är inget som påverkar det. Hon kommer gå utrustad precis som senast och för mig gäller det bara att försöka hålla henne så lugn och avslappnad som det går. Bara hon inte jagar upp sig innan tror jag nog att hon kan fixa det.
Hur stor är chansen att hon går iväg från start?
– Det är jättesvårt att bedöma men jag tror på större chans att hon går iväg än att hon galopperar.

“Inte lätt att stå emot”
Det fyraåriga stoet har vunnit 5 av 15 lopp och bara missat pallen fyra gånger. I sin näst senast start grejade hon biljetten till lördagens final i diamantstoet via spurtseger från kön, och det följe hon senast upp med överlägsen seger efter en än mer imponerande slutrökare.
– Hon har gått väldigt bra och avslutat riktigt vasst i de fyra senaste starterna. Det känns som att hon är på väg uppåt i utvecklingen.
Hur höga tankar har du om henne?
– Hon är en sådan där häst som höjer sig hela tiden och framför allt är hon väldigt snabb och har rätt inställning. Sedan har vi inte skruvat på för fullt vad gäller balans och så utan vi ska försöka få en fortsatt fin utveckling på henne.
Och formkurvan pekar fortsatt uppåt efter senast av träningen att döma?
– Allt är normalt i träningen. Hon har inte gått några snabbare jobb men allt har varit till belåtenhet i rutinjobben.
Hur stor är segerchansen på lördag om hon går felfritt?
– Det är väldigt svårt att bedöma det också. Det är många bra hästar med i loppet och mycket beror på hur det blir kört. Men hon duger väldigt bra i klassen och gör hon om prestationen senast blir hon inte lätt att stå emot.

Ola Johansson, Kanal 75