Inför V75/dubbeljackpot: Richter spelar ut sina formkort

,

Senast vann den ena med en gäspning från ledningen.
Den andra gick i mål som fastlåst med segerkrafter i behåll.
När Solvalla på lördag arrangerar finaler i Svenska Travligan är Susanne Richters formstarka duo tillbaka på banan.
M.T.Joinville ska man ta med om man vill ha en skräll och Ural är ett givet streck, säger Rommetränaren inför V75-omgången som kan göra en ensam jackpotvinnare 30 miljoner kronor rikare.

Att med blott nio hästar på träningslistan ha två V75-stjärnor är i det närmaste omöjligt. Men det är precis vad Susanne Richter har. Både Ural (V75-1) och M.T.Joinville (V75-7) har gått genom klasserna i STL, Svenska Travligan, och när de traditionsenliga november-finalerna körs på huvudstadbanan är båda med. Först ut, och den som tränaren tillmäter bäst segerchans, är Ural. I förra starten överraskade sexåringen många tipsexperter när han tog ledningen från innerspår bakom startbilen.
– Jag blev inte förvånad. Som jag sa i någon intervju innan så hade inte Jorma (Kontio) laddad för fullt från start någon gång med hästen, så jag visste att han hade mer att ge. Och efter loppet senast sa Jorma att han tog ledningen lätt, så det var inte max då heller, säger Susanne Richter.
Väl i spets var konkurrenterna chanslösa att utmana Ural som på skobeklädda hovar pinnade undan till enkel triumf.
– Jag var jättenöjd med insatsen. Den var riktigt, riktigt bra. Faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig i och med att det hade varit ett tag mellan starterna och att han hade blivit behandlad.
Med loppet i kroppen kan man förvänta sig att Ural kommer vara minst lika bra den här gången.
– Jag körde intervaller med honom i går (läs söndag) och han var löpsugen, om jag utrycker mig så…

“Klart att jag är förhoppningsfull”
Den här gången har Ural spår tre bakom startbilen och om inte banunderlaget ställer till det ska han tävla barfota runt om.
– Jorma bestämmer hur han vill göra från start men det är lite lättare att ladda barfota, om man ska ladda riktigt. Spår två hade varit önskespåret, då hade han suttit i andraspår direkt och inte behövt ladda något för att få andra par utvändigt eller något sådant, men jag är glad för spår tre med tanke på alla dåliga spår som han har fått tidigare.
– De andra brukar inte släppa ner mina hästar och kommer nog köra som bara den. Men Jorma släpper ju aldrig ifrån sig ledningen om han kommer dit. Vi får se hur det löser sig men det klart att jag är förhoppningsfull. Bland de tre bör han vara, annars blir jag ledsen. Jag tävlar inte för att bli fyra-femma, jag tävlar för att vinna.

Fastlåst med vinstkrafter
Om Ural blir bättre än trea passerar han 1,7 miljoner kronor insprunget och går därmed upp i gulddivisionen. Hans två år äldre stallkamrat M.T.Joinville har redan tagit det steget och senast hade första segern i högsta klassen kunnat komma. Men efter en passiv styrning uppenbarade sig aldrig luckan och hästen skar mållinjen som femma utan att få chansen.
– Han hade rubbet kvar. Först tänkte jag att det var bra eftersom det var kort distans och så, men när jag tittade på loppet igen blev jag besviken, säger Richter, som för första gången lät hästen gå i en riktig så kallad jänkarvagn och dessutom hade plockat av samtliga skor.
– Jag drar alla skorna och så lägger sig kusken invändigt… Vad ska jag då maxa för? Om han hållit andraspåret istället hade han kunnat dra i högertömmen och runda dem.
Hade det kunnat räcka ända till seger?
– Jepson (kusken reds.anm.) sa att han hade vunnit om han hade kommit ut.

“Riktigt, riktigt fin”
M.T.Joinvilles ömtåliga hovar tål inte att tävla barfota runt om igen och man återgår också till hans vanliga vagn, den modell som kallas svensk jänkarvagn. Men formintrycket hästen gav senast ingav respekt och hans tränare är nöjd med honom inför lördagens tur till Stockholm.
– Jag körde intervaller med honom i dag (läs måndag) och han var riktigt, riktigt fin. Att han ska gå med skor betyder egentligen ingenting. Möjligen öppnade han lite bättre senast utan skor.
Hur långt sträcker sig förhoppningarna den här gången?
– Det klart att jag vill vinna men är han fyra blir jag jättenöjd och är han bättre än så svimmar jag. Mycket beror på hur loppet blir kört. Jag hoppas att de kör som fasen och blir trötta, för min häst har en lång, lång spurt. Om de drar ner på tempot måste han köras framåt.
Hur tycker du att vi ska summera det här för jackpotjägarna?
M.T.Joinville ska man ta med om man vill ha en skräll och Ural är ett givet streck.

Ola Johansson, Kanal 75