Inför V75/dubbeljackpot: Nadal Broline utmanar Propulsion i Boden

,

Fixstjärnan Propulsion ska på lördag försöka försvara sin titel i Norrbottens Stora Pris.
Men i andra ringhörnan står Nadal Broline och han går inte ner för räkning i första taget.
– Vi får allt köra om det, säger hans tränare Reijo Liljendahl.

Både Propulsion och Nadal Broline gör sina första starter efter Elitloppet. Där kunde ingen av dem göra något åt vinnaren Ringostarr Treb men de levererade mäktiga avslutningar från kön och skar mållinjen som tvåa respektive trea.
– Efter försöket fick jag lite vittring för där gick han inte tom. Han hade lite sparat och det behöver man till en eventuell final, så jag fick faktiskt upp lite förhoppningar, säger Reijo Liljendahl.
– Beträffande finalen sedan hade han egentligen bakflyt hela vägen och han satt sist 400 kvar. I det skedet trodde jag att chansen till en framskjuten placering var borta, men han kom med en rejäl spurt. Det var bra tryck i hästen och han visade att han duger.

Spåren till Nadals fördel
Tredjeplatsen i Elitloppet inbringade 750
000 kronor till Nadal Brolines finska ägare. På lördag kan belöningen bli än högre. Förstapriset i Norrbottens Stora Pris uppgår till en miljon kronor. I fjolårets upplaga blev Nadal Broline fyra bakom Propulsion. Men då hade Propulsion spår två bakom startbilen. I år tilldelade spårlottningen Nadal Broline andraspåret, samtidigt som Propulsion drog ett bakspår.
– Det finns möjligheter men ska man vinna Norrbottens Stora ska man ha en gynnsam löpning. Då ska det krångla lite för Propulsion samtidigt som vi har det rätta flytet och får vänta med speeden till slut.
Propulsion har varit imponerande och det är flera andra hästar i loppet som inte heller går av för hackor, men jag tycker att vår häst är bra och han har fått ett bra utgångsläge, så vi får allt köra om det.

Ännu bättre i år
Nadal Broline har besegrat Propulsion förut. I Sundsvall Open Trot förra året såg det ut lite som i årets elitlopp när duon spurtade vasst bakom vinnande Ringostarr Treb, men den gången var Nadal Broline före Propulsion ur slutkurvan och också före i mål. Reijo Liljendahl är inne på att hans häst kan lyfta sig ytterligare i år.
– Trots allt är han en häst som inte har startat så mycket så de här hårda loppen tror jag kommer att utveckla honom. Normalt sett brukar inte åttaåringar kunna utvecklas så mycket mer men jag tror att han kommer att utvecklas under året om han får vara frisk.
Lördagens huvudnummer avgörs som V75-spelets sista avdelning i midnattssolens sken. V75-1 startar först 20.30 och strax före 23 står det klart vilka hästar som visat sig starkast och hur V75-miljonerna har fördelats. Det är dubbeljackpot på V75 och blir man ensam om sju rätt får man krypa till kojs 44 miljoner kronor rikare.

Ola Johansson, Kanal 75