Inför V75/dubbeljackpot: Heta chanser för V75-kungen

,

Han är överlägsen i V75:s tränarliga och har vunnit 40 V75 lopp hittills i år.
Inför lördagens dubbeljackpot har Timo Nurmos heta chanser på förhand.
Global Trustworthy har bästa läget. Jag tror att han tar spets och har bra chans, säger Nurmos och avslöjar även en intressant balans- och utrustningsändring på en annan häst.

Det är hög sportslig kvalitet på lördagens V75-finaler på Solvalla. Russinet i kakan är Silverhästen där hästarna gör upp om förstapriset på 400 000 kronor. Omgången kryddas dessutom av en dubbeljackpot med 30 miljoner i sjurättspotten.
Milliondollarrhyme är favorit i Silverhästen efter den enastående spurten som resulterade i seger i Svenskt Mästerskap senast. Precis som senast har han spår elva att brottas med och utmanare saknas inte. Timo Nurmos tränar ett av de främsta favorithoten i Global Trustworhty som vann spårlottningen och har ett perfekt läge med bricka två bakom startbilen. Nurmos gör ett nytt kanonår och han leder landets tränarliga där hästarna har sprungit in 30,7 miljoner kronor i år. Solvalla-tränaren är även överlägsen när det gäller antalet vunna V75-lopp i år och toppar den tabellen med 40 V75-segrar före Daniel Redén som har 22.
– Jag är mycket nöjd och stolt över mina resultat. Det är inte bara en eller ett par hästar som har gått bra utan många hästar som har bidragit till det här. För mig är det jättestort att ha vunnit 40 V75-segrar. Det är otroligt svårt att vinna så många lopp men vi vann förra året också överlägset, säger Timo Nurmos.

“Inte på topp senast – ej optimala träningsförhållanden”
Om vi börjar baklänges med lördagens höjdpunkt i V75 så är det Global Trustworthy som är en het kandidat i Silverhästen. Stjärnan har nu gjort tre starter efter ett nio månader långt uppehåll och vann guldfinalen under kriteriehelgen i sin andra start för året. Däremot räckte han inte i SM på Åby senast då han blev fyra från bakspår bakom vinnande Milliondollarrhyme.
Global Trustworthy (V75-7) var mycket bra som kunde vinna guldfinalen näst senast med bara ett lopp i kroppen. Jag sa efter det loppet att hästen skulle gå mycket framåt till nästa start men han var inte på topp i SM. Jag hade förväntat mig mer då. Jag var själv bortrest i Lexington i en och en halv vecka i samband med den starten och var inte med i träningen inför det loppet. Jag hörde bara att träningsförhållandena hemma inte hade varit optimala när jag var bortrest. Det var en liten svacka för hästarna i samband med det. Jag måste annars berömma personalen som är otroligt duktiga och gör ett jättebra jobb. Men det är inte lätt när träningsförhållandena inte är optimala, säger Nurmos.
– Hästen har annars tränat på fint senaste tiden och jag har själv kört honom i veckan och varit nöjd. Han är fräsch och fin. Läget är bra och han är väldigt snabb ut. Jag tror att han tar spets och måste tro på bra chans. Han möter väldigt bra hästar men har bästa läget och är en av dom som är med i striden. Barfota runt om, jänkarvagn och inga ändringar.

“Får tuffa lopp och kämpa stenhårt varje gång”
Timo Nurmos har totalt åtta hästar till start inom V75 och kommenterar de övriga i tur och ordning.
Antonio Trot (V75-1) har gjort fina lopp på slutet och var tvåa i V75 i Skellefteå senast. För hans del hade det varit bättre med ännu längre distans men han går numera bra även över 2100 meter. Han har inte startat på en månad men har tränat på hela tiden och det är inga konstigheter. Läget är bra och det blir barfota runt om igen och inga ändringar.
Global Undecided (V75-1) får tuffa lopp hela tiden och får kämpa som bara den varje gång. Spelarna tycker att han är ojämn när han inte vinner varje gång men titta vilka lopp som hästen har fått i de fem sista starterna. Det är tredjespår och dödens nästan varje gång. Han får kämpa stenhårt i varje lopp från dåliga lägen och höll bra senast. Hästen är i alla fall fortsatt fint i ordning och det blir barfota runt om igen.

“Hon vinner lopp när som helst”
Une Etoile Gar (V75-3) är en fin häst som har utvecklats otroligt mycket och överraskat mig. Hon var så het när hon kom i somras att det var nära att jag inte ens tog in henne i träning. Jag tänkte att hon kanske är slut men bestämde i alla fall att vi provar och testar henne. Hästen var stressad och väldigt ofräsch när hon kom. Nu har hon börjat slappna av och har börjat hitta det självförtroende som hon hade som unghäst. Hon är lugn och fin nu och har blivit väldigt stark också. Hon orkar bra i träningen och det är lättare att orka när man inte ligger på och stressar i onödan. Hästen har vunnit med krafter kvar varje gång och går över alla distanser. Självklart måste hon räknas tidigt igen och det blir barfota runt om igen och inga ändringar.
Hevin Boko (V75-3) är väldigt fint i ordning och jag tror att hon kommer att vinna lopp när som helst. Hon har haft dåliga lägen på slutet, åtta och tolv och har inte haft någon tur i loppen. Hon kom omöjligt till senast men men har gått bra i skymundan och var väldigt fin näst senast i en mycket snabb avslutning. Jag har väntat på att hästen ska vinna och vi får hoppas på bättre tur nu. Att det är 2640 meter är ett plus och ju längre distans desto bättre för henne. Barfota runt om, jänkarvagn och inga ändringar.

“Barfota runt om nu och någon typ av skygglappar”
Deede Star (V75-5) har varit väldigt fin på slutet och utvecklats otroligt mycket i år. Han vann en V75-finalen från dödens näst senast och hade inga problem att vinna i Bronsdivisionen senast med krafter kvar. Hästen är snabb ut så det var synd på bakspåret. Så bra som han har varit tycker jag självklart inte att man kan räkna bort honom. Barfota runt om, jänkarvagn och inga ändringar.
Win B.Hill (V75-5) var lika bra som jag hade förväntat mig senast. Jag sa redan innan loppet att det inte är optimalt med femtespår i voltstart för en stor häst när det var första gången i volt. Han blev för ivrig och tog en kort galopp men ställde sig snabbt. Han tappade ändå en hel del men gick sedan otroligt bra. Det var bara fjärde starten i livet och han har tagit det loppet bra i alla fall och varit fräsch och fin efteråt. Tyvärr hade han otur igen i spårlottningen och fick spår elva i finalen. Han hade åtta i sverigedebuten, fem i voltstart senast och så nu elva. Flera av de värsta konkurrenterna har dessutom bättre lägen än vad han har. Det blir inte lätt men hästen har som jag sagt tidigare mycket hög kapacitet. Det är inte omöjligt att vi kör barfota runt om nu. Han har gått med järnskor bak i de två senaste starterna. Det blir även någon typ av skygglappar, jag ska fundera på vilket det blir. Han har gått med öppet huvudlag hittills. Vanlig vagn eftersom hästen är så stor och jag vet inte om han får plats i en jänkarvagn.

“Hade kunnat vara med högt upp i Derbyt”
Global Winner (V75-6) är en väldigt fin häst som jag tycker mycket om. Det har jag gjort sedan han var ett år gammal. Han vann med krafter kvar senast och känns fin i träningen. Han har varit lite barnslig och är lite känslig om det händer något i loppen. Jag tycker att han har fått ett lite onödigt rykte om sig att vara osäker men det är han inte. Han är snäll och fin att köra och det har inte alltid varit hästens fel att han har galopperat. Vissa hästar är känsligare än andra. Han har hög kapacitet och det var synd att han satt fast med krafter kvar i derbyförsöken. Jag tror att han hade kunnat vara med hur högt upp som helst i finalen. Han är en allround-häst som går över alla distanser och ligger inte på något i loppen. Han är lugn och fin och kommer att utvecklas ytterligare och gå upp i högre klasser. Jag har mycket bra feeling för honom här. Barfota runt om, jänkarvagn och inga ändringar, säger Timo Nurmos.
Vem tycker du är bästa chansen på V75?
– Det är så många fina hästar och flera bra chanser att jag kan inte säga någon före den andra. Det är väldigt tuffa lopp och små marginaler som avgör vem som vinner.

Michael Carlsson, Kanal 75