Inför V75/dubbeljackpot: Chans på hattrick i Svensk Uppfödningslöpning

,

Svante Båth dominerar i Svensk Uppfödningslöpning.
Seger 2017. Seger 2018. Fyra finalister 2019.
– Vi i vårt stall tar verkligen hand om våra små och lägger ned tid och pengar för att dom ska kunna ”läsa och skriva” i tidig ålder, säger Solvallatränaren.

Svante Båth vill direkt avliva en myt om sitt stall.
– Många tror att jag startar de flesta hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel. Cirka 16-17 procent av den totala kullen tvååringar jag har i träning startar som tvååringar.
– I maj månad som tvååring delar jag in min kull i två grupper, TRÄNAS för tvåårsstart och de som tränas för start som treåring. Nästan varje år, helt utan vetskap/planering, blir det oftast en tredjedel av min kull som tränas för tvååringsstart. Hälften av den gruppen startar.
Svante Båth utvecklar:
– Vår stallnisch har varit att förädla individen istället för att förvara den i tidig ålder. Vi börjar med att lämna dom redan i april som ettåringar till Tony Jönsson i Skottorp som bygger grunden i kombination med deras sista sommarlov ute på gröna ängar i rejält tilltagna hagar. Under höst- och vintermånaderna slussas dom sedan upp till Stockholm eller Sundsvall för att utvecklas vidare och den stora examen är i Svensk Uppfödningslöpningen på Jägersro.
– Är man tidig och förnuftig kan man ha många “rätt” på nationella provet innan dom andra börjat pluggat på allvar, det vill säga tjäna finfina pengar på egenskaper som hästen har visat redan från dag ett. Mitt jobb är helt enkelt att köra in så mycket pengar som möjligt sett till hästens potential.
Nu tror många att jag startar “de flesta” hästar i stallet som tvååringar, men det kan inte vara mer fel.

31 finalister under 2000-talet
Svante Båths koncept har onekligen varit lyckosamt när det gäller Svensk Uppfödningslöpning – det största loppet för tvååringar.
Under 2000-talet har stallet haft 31 finalister inklusive årets finalkvartett. 15 har slutat på pallen bland de tre och fyra har vunnit. Luxury Ås vann 2002, Even Who 2003, Coin Perdu 2016 och Global Welcome 2017.
Svante Båth har som sagt fyra chanser I lördagens final.
– Jag är även nöjd med årets uppställning och visst finns chansen, även om det känns ologiskt att man ska vinna tre år i rad.
På sin hemsida säger Solvallatränaren så här om chanserna:
Global Adventure (V75-4) vann senast utan att vara som bäst för dagen. Han hade gott om krafter kvar men aktionen var inte den bästa och vi fräschade därför till honom direkt efteråt. Nu känns han som vanligt i jobben igen och jag både hoppas och tror att han ska vara på topp till den här starten. Är han det då är han säkert med och gör upp om segern. Som det ser ut så blir det inga ändringar.
Bythebook (V75-4) har utvecklats enormt på slutet och insatsen senast var imponerande. Allt verkar bra även efteråt och är han i samma slag nu då måste han vara ett tidigt bud. Jag har svårt att sära på mina och visst har jag förhoppningar om att även den här ska dyka upp där framme. Inga ändringar.
Muscle Valky (V75-4) blir allt bättre och visade senast att han förmodligen kommer att tillhöra kulltoppen framöver. Han har kanske inte samma hårdhet ännu som mina andra hästar i loppet men nu i slutet på säsongen kan det vara en fördel att man inte har varit med i de tuffaste loppen. Han känns som en riktig runner up och jag blir inte förvånad om han på allvar utmanar de bästa här. Inga ändringar.
Alien Kronos (V75-4) var jättefin senast då han avslutade vasst och vara nära att hinna fram till segern. Det är en riktig hårding som säkert gör ett bra lopp här bara han sköter sig. Spåret är inte det bästa men skulle vi hitta ned i ett vettigt läge då är han inte borta. För mig är han ett givet streck på en garderad bong. Inga ändringar.

Svante Båth i Svensk Uppfödningslöpning under 2000-talet
På pallen
1) Global Welcome, Coin Perdu, Even Who, Luxury Ås
2) Attraversiamo, Global Offshore, Walsh Boko, Striking Ås, Malabar Circle Ås, Staro Showbiz
3) Chocolate Gold, M.T.Jest, Västerbo Loveboat, Quid Pro Quo, Ride Noss

Finalister under 2000-talet
2018 Global Adventure, Alien Kronos, Bythebook, Muscle Valky,
2017 Global Welcome (1), Attraversiamo (2), Fortune Mearas (4), Fiddlesticks (0), Self Explosive (d)
2016 Coin Perdu (1), Global Un Poco (0), Empire Garbo (0)
2015 Chocolate Gold (3), Rhyme Broline (5)
2014 Facile Boko (0)
2013 M.T.Jest (3)
2012 Västerbo Loveboat (3), Poochai (d)
2011 Global Offshore (2), Quid Pro Quo (3), Quadrupedans (0)
2010
2009
2008 Global Lightning (d)
2007
2006 Walsh Boko (2)
2005 Pineish (d)
2004 Striking Ås (2),
2003 Even Who (1)
2002 Luxury Ås (1), Ride Noss (3)
2001 Malabar Circle Ås (2), Exclusive Ås (4)
2000 Staro Showbiz (2)

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75