Inför V75® (drömjackpot): Widegren hoppas sluta som vinnare

,

På nyårsafton avslutar Dan Widegren sin karriär som travtränare. Black Fire kan ge Halmstadtränaren en drömavslutning när V75® kryddas av en drömjackpot. – Vi har siktat på det här loppet.

Åtta V75-tävlingar på nio dagar med en stor final på nyårsafton. V75® WinterBurst går i mål och avslutas med en drömjackpot där det ligger minst 85 miljoner i potten. Tävlingarna avgörs på Axevalla och för Dan Widegren kan det bli extra känslosamt. Han lämnar in sin licens vid årsskiftet.
– Jag har haft som plan att sluta när jag blir 60 år. Jag ska inte ha några hästar kvar, berättar Dan Widegren i podden ”V75
Lördag hela veckan
” där Per Skoglund och Peter Andersson går igenom startlistorna till V75 direkt efter anmälningarna.
Dan Widegren är som många andra som håller på med trav i olika former född in i branschen. Pappa Emil var proffstränare under flera decennier och även Dan har vigt hela sitt liv att träna häst och köra häst.
– Jag började 1988. Farsan höll på och jag tog över med licensen. Jag vet att vi vann en V75-final i februari det första jag gjorde med Prince Liberty, det var synnerligen mysigt, berättar Dan Widegren
Ett av de största ögonblicken för Dan var när han vann Sprintermästaren på hemmabanan Halmstad 1999 med Beijing Boy via ett rykande upplopp.
– Det var ingen som trodde att han skulle vinna och det trodde inte jag heller. När jag svängde in på upploppet tänkte jag att jag får nog pengar. 150 meter kvar är jag bland dom tre, 30 meter senare tvärade Gidde Palema och rullade över i passgång och bröt ut. Jag har aldrig kunnat röra hästen i sidled på något sätt, men jag var tvungen att ta honom åt höger och körde vad jag hade och tänkte att jag kan vinna det här och så lyckades han hålla undan för Gold Goblin som kom längst ut.

Smällfin i träningen

Sedan några år tillbaka driver Dan Widegren ett mindre stall och kommer att lämna in sin proffslicens vid årsskiftet. Nu lär han inte sluta helt med sin passion. Han kommer att lämna över verksamheten till Gustav Johansson, en av svensk travsports stora framtidsnamn.
– Om jag har tur kommer Gustav att anställa mig på lite timmar så jag kan få mat på bordet.
Dan Widegren kan avsluta med karriären med en seger om 6 Black Fire (V75-5) som imponerade vid sin senaste start i början av december.
– Han har varit bra innan också. Det var nog ett enklare lopp på något sätt. Gustav var på mig att vi skulle sätta på ett norskt huvudlag den här gången, men jag tyckte att vi skulle ha kuporna på och inte köra en meter från start utan backa ner i ryggar och så tar vi dom till slut i stället. Sedan fick han ingen rygg och blev glödhet så allt blev ju fel liksom, men han var ju jättebra och vann lätt.
Hur har han tagit loppet?
– Det har inte varit några konstigheter. Vi hade en planerad veterinärkoll på honom och det var inga stora grejer som vi fixade till på honom. Vi har siktat på det här loppet efter det och jag körde jobb med honom i söndags och då var han smällfin och vi tror att han är bra igen. Han var väldigt gåvillig. Han är lite knepig den här hästen och springer lite som han vill, han känns fin i alla fall.
Är han på väg mot en ny nivå?
– Det tror jag inte. Det blir det nog nästa år. Han är bra hästen Grejen var att vi opererade honom i vintras och sedan var han bra utan att få vinna. Alla mina hästar blev sjuka över kriteriet och det var så jäkla typiskt och det var en kamp ett tag. Sedan har dom kommit tillbaka igen.
Black Fire borde vara på väg mot toppformen?
– Ska jag vara riktigt ärlig så vet jag inte för jag har aldrig kunnat räkna på den här hästen. Hade det varit en normal häst hade det varit så, han känns fin, men han har varit jättekass i några jobb och gått hur bra som helst för att vara fin i jobb och inte gått någonting. Allt tyder på att han ska gå bra i alla fall.
Är han snabbare långt in eller långt ut bakom bilen?
– Det vet jag inte. Han går lika bra bakifrån så det spelar ingen roll. Gustav sa för fyra-fem starter sedan att vi inte behöver tjafsa om att han behöver gå i ledningen, han går lika bra bakifrån.
Vad tror du om segerchansen?
– Black Fire känns jättefin. Det är ett bra lopp för honom och för han står rätt inne pengamässigt och är på väg uppåt. När vi åkte hem från Jägersro senast så visste vi inte om det var sista starten i år, men så ringde Gustav och sa att hästen ska starta på Axevalla för han har ett topplopp där och då fick vi lägga om taktiken. Vi har siktat på detta.