Inför V75® (drömjackpot): Axel Ruda mot högre höjder

,

– Håller Axel Ruda ihop kommer jag att få mitt bästa år med honom. På lördag när V75® avgörs på Bergsåker jagar Pär Ländins ”bankomat” en halv miljon i Sundsvall Winter Trot. – Hästen känns grymt bra i jobben och kommer att flyga över upploppet, säger hemmatränaren.

Axel Ruda hade ett mycket bra fjolår och tjänade drygt 1,2 miljoner kronor och håller på att växa in i eliten på allvar. Axel Ruda har rivstartat året, vann lekande lätt sin årsdebut på Bollnäs för några veckor sedan och sprang in ytterligare 150 000 kronor.
– Det är tack vare honom som jag kan hålla på, annars hade jag fått ta jobb hos någon annan tränare. Axel Ruda är som en ”bankomat” och det är inga större problem att göra av med pengarna. Det har blivit väldigt dyrt med allting, säger Pär Ländin.
Ländin känner sin häst utan och innan och spänner bågen lite högre i år.
– Håller han bara ihop och får vara frisk kommer jag att få mitt bästa år med honom, det känns så i alla fall. Jag har en plan för honom och ett av loppen jag hoppas vi ska kunna kvala in till är Paralympiatravet. Sedan finns det spännande lopp i maj också, varför inte Sweden Cup.
Är det något speciellt som hänt med hästen som gör dig så optimistisk?
– Sedan han blev kastrerad så har det gått spikrakt uppåt. Han känns bara bättre och bättre. Han fick vila i november och innan starten på Solvalla i december körde jag ett jobb inne på banan för att vässa till honom lite. Han var inte toppad inför loppet i Bollnäs, jag kör bara motionsjobb, sex gånger två minuter i lugna farter, han har en hög lägstanivå och det kommer han långt på. Om en månad kommer jag att lägga om träningen lite och utnyttja rakbanan.

Känns grym i träningen
Förra lördagens omgång på V75® blev så svår att ingen hittade alla sju vinnarna. Därmed väntar en Drömjackpot på Bergsåker med 75 miljoner kronor i potten för sju rätt. Stora pengar står på spel även för hästarna i Sundsvall Winter Trot där en halv miljon kronor väntar vinnaren. Detta är årets första större drabbning för den äldre eliten och Axel Ruda slår lite ur underläge.
– Nu blir det så eftersom vi fick ett dåligt spår. High On Pepper är riktigt bra och har passande förutsättningar och min förhoppning var att få ett så pass bra spår och ta rygg på honom. Jag hoppas att det blir hårt tempo och det talar det mesta för och alla lopp ska köras, den långa distansen är inga problem. Axel Ruda känns fantastiskt fin och i helgen kändes han helt grym när jag körde honom. Jag är säker på att han kommer att göra en riktigt bra prestation, det taktiska får Ulf Ohlsson försöka lösa och det blir inga ändringar i utrustningen. Den här hästen har överraskat förut och jag hoppas att han gör det igen. En seger i det här loppet på hemmaplan skulle betyda väldigt mycket.