Alone och Ulf Eriksson i starten av Victory Tillys lopp på hemmabanan Solvalla i somras.

Inför V75®: Derbytrean ute över lång distans igen

,

Alone slutade trea i Svenskt Travderby förra året och är ute över derbydistansen igen på lördagen.
Med fyra starter i kroppen efter comebacken kan det vara dags för ett riktigt topplopp i V75 på Hagmyren trots ett uselt utgångsläge.
– Han är ju tuff och tål att göra jobb själv så minuset med bakspåret han kan kanske rätta till på egen hand, säger tränaren Pasi Aikio.

Alone och Ulf Eriksson i starten av Victory Tillys lopp på hemmabanan Solvalla i somras.


På lördag avgörs V75 på Hagmyrens travbana i Hudiksvall och Solvallatränaren Pasi Aikio åker upp med en häst i lasten.
Alone är fin att titta på och brukar också passas av expertisen i de flesta omgivningar. Hästens resultatrad i år på fyra starter imponerar dock inte.
Pasi Aikio tror att det ska vara riktigt bra form på hästen, om än en dold sådan.
– O ja, absolut. Raden ljuger mycket faktiskt. Det känns som att han är i riktigt bra form. Han har varit mycket fin i sina backintervaller och på rakbanan, säger tränaren.
På lördag gör fuxen en av sina sista starter i silverdivisionen (V75-7) om allt flyter på som det ska. Hästen har styrkan som ett av sina främsta vapen och man ser ljust på framtiden för Alone i den äldre eliten.
I fjolårets derby säkrades en tredjeplats efter ett fint avslut från kön. Efter en lättare skada efter den starten har hästen nu fyra starter i kroppen 2020. Femåringssäsongen inleddes i juni med sikte på miljonloppet Jubileumspokalen.
– Han mötte riktigt bra hästar den dagen men loppet på Solvalla blev ju kört på ett sånt sätt som passar honom. Tyvärr slog han ihop och galopperade några steg i början av upploppet. Han ställde sig direkt men tappade ju fart på det och det kändes som att det var en bra placering som rök, säger Pasi Aikio.

“Han är ju riktigt stark”
Alone har setts ute i spåren i många lopp och visat fin moral. Tränaren återkommer också hela tiden till styrkan men faktum är att Alone inte segrat över 2640 meter ännu på fyra försök.
– Han har mest gått över andra distanser och aldrig vunnit på lång distans, men det känns som att det närmar sig. Jag tror att han kommer att passa bra på längre distanser framöver, för han är ju riktigt stark. Att det är 2640 meter igen på lördag är vi nöjda över, säger han.
Alone brukar inte galoppera men har nu två g:n i raden, något som oroar?
– Vi tror att det bara varit “olycksfall i arbetet”. Han var inte trött när han galopperade i Jubileumspokalen och det var nog mera att han slog ihop.
Vad hände när han togs ur tävling efter derbyfinalen i fjol?
– Han fick känning i ett ben så vi fick backa lite och satsa på nästa säsong. Men det var inga allvarliga grejer utan vi kunde träna honom på ett fint sätt under vintern och ta ut honom senare. Han känns riktigt fin och vi ändrar inget i utrustningen. Läget styr vi inte över men han är ju tuff och tål att göra jobb själv så han kan ju rätta till det. Om det blir så att de drar ner tempot kanske Ulf (Eriksson) tar ett tidigt avancemang, slutar Pasi Aikio.
2-d-0-7 är Alones resultatrad i år och fredag eftermiddag är fuxen fjärdehandsfavorit i V75-7.

Mikael Wikner, Kanal 75