Inför V75: Blocketfyndet tillbaka i Sme´stan

,

Första segern i gulddivisionen kom i Eskilstuna för fyra år sedan.
På lördag är han tillbaka i Sme´stan.
Och det är upplagt för en ny fullträff i Svenska Travligans högsta klass.
– Han är en bättre häst i dag än han var då, säger Food Moneys tränare Thomas Jezek.

Historien om Food Money (V75-3) är välkänd i travkretsar vid det här laget. Hästen som köptes för fyndpris på Blocket har gått rakt upp i högsta klassen och tjänat 2,6 miljoner kronor. När Sundbyholmstravet den här veckan arrangerar sin årliga Breeders’ Crown-helg ska han ut i Smedträffen – loppet där han för fyra år sedan tog sin första seger i gulddivisionen.
– Det var en väldigt stor grej för mig och definitivt en av de största segrarna han har tagit. Segern i silverfinalen året innan var också en sådan stor grej men guld är ju bästa gänget och att vinna där är stort, säger Thomas Jezek.
I år har inte Food Money synts till i STL (Svenska Travligan) och V75 men han har ändå tampats mot elithästar. Och han har gjort det bra. Tre segrar och tre andraplatser har det blivit i årets nio starter och vid senaste triumfen var bland andra finske elitloppshästen Elian Web och årets Sweden Cup-vinnare Queer Fish med i det slagna fältet.
– Förra säsongen blev avbruten och slutade med operation i ett bakknä där han fått kraftiga pålagringar. Efter det har vi fått honom att hålla sig ovanligt fin. Så smidig och mjuk som han har varit i år har han väl aldrig varit tidigare. Han har blivit en klokare häst också och ligger inte på och ödslar krafter i loppen, utan har mognat och blivit mer kontrollerbar.

Ledningen inget måste
Smedträffen körs över 1
640 meter och turen log mot startsnabbe Food Money när han tilldelades spår två bakom startbilen. Han har tagit sina fyra senaste segrar från ledningen och når han dit på nytt är mycket vunnet. Något måste är det emellertid inte enligt Thomas Jezek.
– Han trivs i ledningen, det gör han, men han har gått bra bakifrån i år också, varit sist in på upploppet men ändå varit tvåa-trea. Han har antingen hamnat bland de sista eller i ledningen. En fin resa i andra par utvändigt eller något sådant och liksom inte funnits i år.
Men senast hade han inte så mycket att komma med från tredje par utvändigt?
– Allt blev fel med den starten. Han ska helst ha tre-fyra veckor mellan loppen och det blev för tight med bara tolv dagar emellan. Och så blev värmningen helt fel. Han är speciell och jag brukar inte värma på banan, men på grund av att jag trodde att slingan var mörk gjorde jag det och det blev en brottningsmatch eftersom han blev hetare och hetare. Det var nog därför det inte fanns något att köra med på upploppet.

Fin form av träningen att döma
Till lördagens start har Food Money fått sina 3,5 veckor mellan loppen och förutsättningar finns att värma upp utanför banan.
– Och han känns riktigt laddad och fin i träningen så jag tror definitivt att han har lika bra form som tidigare under säsongen.
Vad kommer du säga till kusken Rikard N Skoglund inför loppet?
– Inte så mycket. Han får köra lite efter hur hästen känns och hur de andra laddar när bilen rullar. Det är inte värt att slåss om ledningen om det kostar för mycket. Då gynnas bara någon annan och han klarar att gå i “dödens” också. Men han kommer inte att släppa ifrån sig ledningen frivilligt om han kommer dit.
Planen är att köra Food Money utan bakskor, vilket gör honom aningen rappare från start, och som vanligt med helstängt hvudlag och jänkarvagn.
– Han möter ju grymma hästar men i de här gängen beror mycket på vad som händer för dagen. Milligan’s School är en superhäst många gånger men jag vet inte hur 1
600 meter är för honom egentligen. Hur som helst åker vi till Eskilstuna för att vara bland de tre främsta och är min häst som han ska tror jag att han är det.

Ola Johansson, Kanal 75