Inför V75: Blivande klasskamrater i samarbete

,

Han är superamatören som vinner mer än var fjärde start.
Hon är landets vinstrikaste lärling och “Årets komet” i Sverige i fjol.
Nu är duon sugen på V75-seger tillsammans.
Cobourg Hanover har en perfekt uppgift och Shocking Superman har jag vässat extra i träningen. Dessutom har jag bästa kusken, säger Oscar Berglund som tar hjälp av Emilia Leo inför V75-omgången på Solänget.

Stallets samtliga sex starthästar ståtar med startpoäng nog att komma med på V75.
Det är ett kvitto på att resultaten på sistone har varit riktigt starka.
Men det har de nästan alltid varit för Oscar Berglund.
Som amatörtränare har han gjort sig ett namn med sin skyhöga segerprocent och över de senaste fyra åren har stallets hästar segrat i mer än var fjärde start.
Då är det inte så konstigt att hästägare börjat visa intresse.
– Det har varit stort tryck. Då är det inte så kul att behöva säga nej för att jag är amatör, speciellt inte när det rör sig om en finare häst. Men nu håller vi på att bygga ett nytt stall. När det står klart har jag 22 boxar. Om några veckor börjar proffstränarkursen och så fort jag har gått sista kursen i december så kommer jag att ta ut proffslicens, berättar Oscar Berglund som låter likaledes proffskursantagna Emilia Leo ta tömmarna på båda lördagens V75-deltagare.
– Vi är inte ett par som många tycks tro, men har varit otroligt bra kompisar en längre tid. Faktum är att jag ringer till Emilia när jag har problem med någon häst och oftast har ett bra svar. Tidigare bodde hon geografiskt för långt bort och tävlade på andra banor, men nu när hon kan åka norrut så passar det perfekt att hon kör mina hästar.
Kan man se henne som stallets förstekusk numera?
– Ja, absolut, så länge hon vill köra mina hästar. Ärligt talat är jag överraskad att hon inte får fler chanser i sulkyn och kör på V75 varje lördag. Jag tycker att hon är en av landets absolut bästa kuskar, hon får hästarna att bruka sig mer.
Bruka sig mer, hur menar du?
– Hon har något i händerna som inte många har. Det kan vara en häst som alltid pullar, när hon kör ser det ut som att de är ute på en söndagstur. Sedan får hon ut någon procent till av hästarna, de kämpar lite extra när hon kör. Så uppfattar jag det i alla fall. Dessutom ger hon väldigt bra feedback efteråt, det finns ju saker hon kan känna loppet som inte jag märker av hemma på rakbanan.

“Precis det besked jag ville ha”
Den 1 200 meter lutande rakbanan är hjärtat i Berglunds träningsverksamhet, men inför lördagen har han provat ett nytt grepp för att toppa formen lite extra på sin gulddivisionare Shocking Superman (V75-6).
– I söndags tog jag in honom till Östersund och körde ett tufft banjobb. Det har jag aldrig testat sex dagar före ett lopp och tanken är förstås att toppa formen lite extra. Hästen avslutade i 1.10-fart och kändes riktigt bra, det var precis det besked jag ville jag. Det är en otroligt bra häst som haft fräschörproblem och varit lite svår att komma rätt på. Efter starten på Bergsåker i juni hittade veterinären några skavanker. Sedan vi behandlade det har han känts mycket bättre och insatsen vid vinsten var oerhört bra.
Varför galopperade han senast?
– Han slog ihop när han skulle gå ut till attack. Hästen gick med lite längre checkrem än vanligt och även om det var lite konstigt beteende så tror jag inte att det var något som störde honom, vi ser det som ett olycksfall i arbetet. Nu ska han dessutom tävla barfota runt om, det är hans absolut bästa balans och då försvinner också risken att han ska slå ihop. I övrigt fortsätter vi med blinkers och jänkarvagn.
Hur ser du på lördagens uppgift?
– Hästen kan öppna snabbare än visat, det säger i alla fall kuskarna som kört honom, men jag tvivlar ändå på att Emilia vill ge sig in i någon spetskörning. När hästen fungerar så har han hela verktygslådan och inte många övermän. Vid vinsten gick han en lång repa i 1.05-fart och hade nog nosat på världsrekordet om någon pressat honom till slut. Jag hoppas på en liknande prestation nu och då ska han slåss om segern här.

“Riktigt nere i källaren”
Segervane startkatapulten Cobourg Hanover (V75-5) åkte dit som storfavorit från ledningen senast.
– Det var inget fel på insatsen. Malkin är en väldigt bra häst för klassen och han var bättre för dagen. Samtidigt hade min häst det jobbigt med den lösa banan, han trivs bättre på fast hårt underlag vilket jag hoppas på den här gången, säger Oscar Berglund om sjuåringen som för ett år sedan ståtade med sju raka segrar.
– Då kändes det som att han var på väg upp i gulddivisionen, men efter sjukdomen han drabbades av i höstas så tror jag han får svårt att nå dit. Jag är otroligt glad bara att han kommit tillbaka och kan tävla igen. Hästen fick springa in i väggen tre gånger innan vi hittade felet på honom, ett virus som satt sig på luftvägarna. Han var riktigt nere i källaren i vintras, tappade alla muskler och såg inte alls rolig ut. Därför är jag väldigt ödmjuk kring honom numera och ser allt han gör som bonus.
Vässar du formen lite extra även på honom nu när det är V75?
– Ja, vi försöker i alla fall.
Hur då?
– Vi kortar av den sista intervallen och kör lite snabbare istället. Förhoppningen är att det ska göra honom lite mer laddad och kvick i benen.
Har du testat det på honom förut?
– Ja, någon gång. Senast var inför Åby i fjol då han var sjuk och klappade igenom så om det verkligen har någon effekt vet jag inte. Det är mest för min egen skull att jag ska känna att jag gjort allt nu när det är större pengar att köra om. Utrustningsmässigt går han som vanligt optimalt: bike, blinkers och barfota.
Hur ser du på hans uppgift?
– Ledningen tar han, jag har svårt att tänka mig något annat. Sedan får Emilia lägga upp det som hon vill efter hur hästen känns. Egentligen är det en skräddarsydd uppgift och skulle han löpa upp till sitt bästa så kan han absolut leda hela vägen. Men jag har som sagt inga krav på honom längre och kommer inte att bli besviken om han inte skulle vilja kämpa för fullt sista biten.

Robin Johansson, Kanal 75