Inför V75® (annandag jul): Jagar femte raka

,

Mizai kommer till V75® på Solvalla med fyra raka segrar. – Jag blir inte förvånad om han tar femte raka trots att läget är chansartat, säger tränaren Jan Ove Olsen.

V75 Winter Burst rullar på i rask takt och på annandag jul är det årets sista finaler på V75®. Lika traditionellt som julskinkan är på julbordet lika traditionsenligt är det att tävlingarna avgörs på Solvalla.
Jan Ove Olsens Mizai har haft en stark höst och vinter och ståtar med fyra raka segrar, två av dom tagna på V75. Mizai har alltid lovat mycket, men det var inte förrän 2022 som han började visa lite av sin kapacitet. Han vann sex lopp och sprang in nästan en halv miljon kronor. I år har han höjt sig ytterligare och de senaste månaderna ännu lite till.
– Jag har kunnat jobba honom som jag velat och det har varit kontinuitet både i träning och tävling, det är väl den största orsaken till utvecklingen, berättar Jan Ove Olsen.
Efter två imponerande segrar på V75 fick Mizai en kortare paus. Någon ringrost visade han inte när han gjorde comeback i ett lite enklare sällskap i mitten av december. Mizai vann lekande lätt och såg mycket formstark ut på för årstiden vassa tiden 1.13,1/1660 meter voltstart.
– Jag var väldigt nöjd med honom och det såg bra ut från sidan. När han väl hade avgjort mitt på upploppet fällde han fram öronen och hade krafter kvar. Tider ska man inte dra så stora växlar på, men springa så fort med långa brodd i alla fyra skorna är bra gjort.
Hur han tagit loppet?
– Bra, han känns jättefin och tanken är att han ska gå framåt med det loppet i kroppen. Det blev en perfekt genomkörare och jag kommer till Solvalla med en häst i toppform.

Inga problem med distansen
Mizai har många goda kvalitéer, den kanske bästa är hans startsnabbhet, den har han ingen nytta av den här gången då han drog spår 10.
– Nej, det var lite trist, han är väldigt effektiv i ledningen, men jag tycker att han är bra även bakifrån, det visade han senast. Från det här läget är han lite utlämnad och det får inte strula under vägen, det är små marginaler på V75
Vid segrarna på slutet har det varit kort distans, nu är det ett halvvarv längre, oroar det?
– Nej, han har travat en 1.12-tid över den här distansen och då var han inte riktigt frisk, han klarar det galant.
Gör du några ändringar?
– Jag hoppas och tror att Solvalla bjuder på en fin bana och man kan köra utan brodd. Senast tävlade Mizai med långa brodd i alla fyra skor, nu hoppas jag att kunna skruva bort dom, det är ett klart plus i så fall.
Hur värderar du segerchansen?
– Han kan vinna, definitivt, men det är flera om budet och positionerna kommer säkert att avgöra mycket.
Är detta Mizais sista start på ett tag eller ska han starta på?
– Tanken är att detta är sista starten på ett tag. Han ska få träna på ordentligt och förhoppningsvis komma ut i april någon gång. Jag tror Mizai kan springa riktigt fort i sommar.