Ett upplevelsecenter har det kallats, 550-miljonerssatsningen Åby Arena.
Publiken på Åbytravet får kliva in genom den nya entréhallen på lördag då årets första V75-finaler ska avgöras.
Den stora invigningen för satsningen på evenemangshall, hotell och travbana under ett gemensamt paraply låter dock vänta på sig till i april.

En illustration av Åby Arena, med travbanan uppe till vänster.


I Mölndal utanför Göteborg bor det människor på stallbacken sedan flera år. Hus har kommit upp på platsen där stallbacken en gång låg och en tävlingspaddock har byggts för hästarna under tävlingsdagarna.
Åbytravet har nu genomgått en ännu större förvandling. I samband med finalen av Olympiatravet sista helgen i april sker invigningen av Åby Arena – en travbana, hotell och mässhall i ett.
Den nybyggda mässanläggningen har redan haft sin första mässa för några veckor sedan. Åbymässan förfogar över en hall inomhus på 10 500 kvadratmeter och dubbla utrymmet utomhus.
I Åby Arena ingår också ett hotell med 225 rum. I anslutning till det 16 våningar höga hotellet har det också byggts kontorslokaler på fyra våningar, samt ett 1500 kvadratmeter stort gym som varit öppet sedan i julas.
– Hotellet har börjat ta emot bokningar men ska inte vara igång förrän i mitten av april då vi har vår stora invigning under fyra dagar i samband med Olympiatravet, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

500
000 besökare per år
Arenans gemensamma entré kommer att tas i bruk på lördag då Åbytravet arrangerar Svenska Travligans (STL) första finaler med V75.
– Gymmet är i full gång men det kommer alltså inte att vara tillgång till allt nu på lördag. Fortfarande är det lite provisorier kvar som ska vara ordnade till invigningen i april, säger Jon Walter Pedersen.
Enligt en första uppskattning kommer Åby Arena att besökas av en halv miljon människor varje år. Och Åbytravet är en del av “Åby Arena stad” som det står på vägskyltarna vid E6:an.
– Det finns många fördelar för oss i det här. Vi har tagit över all restaurang- och konferensverksamhet under det här paraplyet via vårt dotterbolag. Förutom att besökarna på travet och mässorna är välkomna att äta hos oss, ska hotellets frukost, lunch och middagar serveras inne på Åbytravet, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad januari 29, 2019 19:57 via Kanal75

Dagens tävlingar