Inför V75 (31 dec): Lindblom vill fira nyår med V75-segrar

,

Han har haft ett mellanår som travtränare.
Men på söndag vet Åke Lindblom hur han ska fira nyår då V75 med multijackpoten avgörs på hemmabanan Örebro.
– Det blir genom att vinna tre V75-lopp såklart, säger den obotlige optimisten Lindblom.

Winter Burst avslutas på söndag med multijackpot på Nyårsafton. På årets sista V75-omgång tänker Åke Lindblom avsluta i sprakande stil inför hemmapubliken. Åtminstone önskar han själv mer än någon annan att det blir så.
– Jag är alltid positiv och tror att jag ska vinna. Det har jag gjort sedan jag blev egen tränare 1988, säger Åke Lindblom och bränner av ett av många skratt under den här intervjuen.
– Det gäller att se ljust på framtiden. Men det tycker jag att jag har fog för också. Året som har gått har varit ett mellanår för stallet. Fast det visste jag om att det skulle bli. Det har gått ganska bra men jag har inga direkta topphästar för dagen. Jag blev av med Sauveur och tidigare år blev jag av med Re Doc. Tappar du några stjärnhästar som springer in två miljoner på ett år märks det väldigt väl.
– Rent penningmässigt när det gäller inkört så är det där som glappet är. Men jag har väldigt fina unghästar och tolv snart nyblivna treåringar som jag har stora förhoppningar på inför nästa år. Det ska bli väldigt spännande med satsningen på höjda prispengar från centralt håll, det så kallade Pokalåret. Inget treåringslopp kommer att köras med under 50 000 kronor i förstapris, säger Lindblom som har 32 hästar i träning.

“Hoppas jag inte bryter benen”
Örebro-tränaren har varit hemma och firat julen och kom nyligen hem från en semester med familjen från Dominikanska Republiken. När det gäller hur Nyårsafton ska firas har han en bestämd uppfattning om det.
– Ja, det blir genom att vinna tre V75-lopp såklart. Sedan blir det lugnt efter tävlingarna på kvällen eftersom vi ska upp ganska tidigt dagen efter. Jag och min son åker till Idre för att åka skidor några dagar och även min fru Ulrika kommer dit. Jag började åka slalomskidor först förra året och det är jäkligt kul. Inte dåligt av en 60-plussare va, ha, ha.
– Vi får hoppas att jag inte bryter benen och får fira med lite after ski vid skidbacken istället. Semestern på Dominikanska var kanonfin och man behöver ladda batterierna ibland, menar Åke.

Varnar för skräll – “Spelarna ska se upp med henne”
Lindblom har tre hästar till start i söndagens V75-tävlingar och kommenterar dem på följande vis.
Porthos Race (V75-1) har hög kapacitet och vann fem lopp på tio starter i fjol. Han har gjort några bra lopp även i år men det har varit lite krångel med honom, precis som det blir med hästar ibland. Han är behandlad i sina framknän efter senaste starten och har vilat ett tag. Jag är lite osäker på var han står formmässigt eftersom jag inte har kört några hårdare jobb med honom. Det har bara varit gammal hederlig långsamkörning. Han känns i alla fall fräsch och fin i lugna farter och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Förutsättningarna med lång distans passar bra och att det bara är sex hästar på start är ett plus och jag tror inte att det är någon galopprisk. Det är en väldigt fin häst och på hans höga grundkapacitet kan han mycket väl dyka upp i segerstriden. Vi har haft lite knöliga träningsförhållanden på slutet med vinter ena dagen och sommar den andra så det blir svårt med banorna. Men det är bara att gilla läget. Jag tycker att hästen ska med på kupongen, säger Åke Lindblom.
– Restlees (V75-2) har gått väldigt fina tider och sprungit 1.14 full väg och 1.12 ett varv utan att räcka till i tuffa gäng. Hon har fått dålig utdelning med tanke på hur bra hon är och jag tror att hästen kommer att bli väldigt bra som fyraåring. Hon har strulat bort mycket pengar och galopperat lite här och var och tappat från start men ändå visat stor kapacitet. Hon tränar klart bra efter ett uppehåll och jag tycker inte att man ska nonchalera henne här. Hon blir nog bortglömd på hennes resultatrad men jag tycker att spelarna ska se upp för henne.

“Är en ruggigt kapabel häst – slåss om segern”
Athos Race (V75-6) är en ruggigt kapabel häst som vann fyra lopp fem starter i fjol och som även har tagit fyra segrar i år. Tyvärr travade han inte bra senast och med tanke på det var det fantastiskt bra gjort att hålla till andraplatsen efter en tuff resa. Han är behandlad efteråt och får nu travet att stämma mycket bättre. Han känns jättefin i jobben och det är en klok och förnuftig häst som jag inte tror ska ha några problem med fjärdespåret. Hamnar han bara hyggligt till så tror jag att han är med och slåss om segern.

Michael Carlsson, Kanal 75