Inför V64/jackpot (söndag): Lugauer: “Han blir livsfarlig”

,

Söndagens V64 med jackpot och Grand Slam gör ett gästspel i Hamburg.
Conrad Lugauer besöker sitt hemland med ett par spännande hästar, däribland nyblivne världsrekordhållaren Toddler.
– Han har bra chans igen, säger Lugauer och varnar för en annan av stallets hästar som det kan bli första barfota, helstängt huvudlag och jänkarvagn på.

V64 avgörs på söndag på Bahrenfeld-banan i Hamburg. Det är jackpot och fyra miljoner kronor i sexrättspotten. Dessutom Grand Slam med fem miljoner kronor till en ensam vinnare med sex rätt. Bland annat så körs storloppet Grosser Preis von Deutschland för fyraåriga hästar med en miljon kronor till vinnaren.
Vad kan väl passa bättre än att känna Conrad Lugauer på pulsen då han har fyra hästar till start inom V64. Lugauer, som var tränare i München innan han flyttade till Sverige för tio år sedan, har förstås full koll på banan i Hamburg.
– Det är den finaste banan i Tyskland sedan de byggde om den. Det är en tusenmeters bana med open stretch, säger Conrad Lugauer.

“Stolt över världsrekordet”
Jägersro-tränaren inleder med Toddler i V64-1. Det är hästen som slog världsrekord i senaste starten i Halmstad. Han vann då överlägset på tiden 1.14,1 över distansen 3140 meter med voltstart, vilket är nytt världsrekord för fyraåringar. Tränare Lugauer var smått chockad när han fick reda på det efter loppet.
– Världsrekord är världsrekord, det är stort. Men däremot hade jag kanske inte förväntat mig att han skulle slå världsrekord i ett lopp med bara 30 000 kronor i förstapris. Men det förminskar inte hästens insats. Jag är glad och stolt över att ha en häst som har sprungit världsrekord, säger Conrad Lugauer.
– Jag körde i ett rätt så lagom tempo för honom under vägen och Robert Bergh satt i andra par utvändigt med favoriten Bullyoung. Jag väntade bara på hans attack och om man tittar om på loppet så ser man att min häst går för fullt över mål. Han hade kanske kunnat springa ännu lite fortare med full fart hela vägen.
Hur har hästen tagit loppet efteråt?
– Han var lite trött dagen efter men inget ovanligt. Han har återhämtat sig bra och känts fin i träningen. Det känns bra allting.
Toddler är en häst med hög kapacitet. Han har också gjort bort sig ibland men det har funnits förklaringar till den lite sämre perioden som han hade. Jag är väldigt nöjd med hur han har utvecklats efter uppehållet som han fick. Han har utvecklats och vuxit litegrann.
Vad säger du om uppgiften i V64-1 med spår sju bakom startbilen?
– Spåret är inte superbra men han har utvecklat sin startsnabbhet och de svenska hästarna brukar stå sig bra mot de tyska och holländska. Jag tror att han kommer iväg bra. Jag har en allroundhäst som går både bakifrån och i ledningen och klarar av den tunga vägen. Han kanske har det bästa paketet av alla i fältet. Vi gör inga ändringar och jag är optimistisk och tror på bra chans, säger Lugauer.

“Blir livsfarlig i ledningen- vill vinna loppet”
Connie” har även häst till start i Grosser Preis von Deutschland och det är Sahara One som kommer från en andraplats i det finska derbyt. Hästen har ett snyggt facit med tre segrar och fyra andraplatser på nio starter i år. Från spår fem bakom bilen och med ett digert förstapris i sikte, klurar Lugauer på att maxa allt med balans och utrustning.
Sahara One (V64-6) är en jättefin häst som har utvecklats och var mycket bra i det finska derbyt. Jag kan tänka mig att han trivs bra över 1600 meter och har haft tur i spårlottningen. Han är väldigt startsnabb och får han ledningen är han i mina ögon livsfarlig. Det är flera bra konkurrenter emot men han ska räknas tidigt. Han har aldrig tävlat barfota runt om men jag funderar på att rycka alla skor nu. Han har gått med halvstängt huvudlag tidigare men kanske att jag sätter på ett helstängt nu. Men där måste jag avvakta värmningen först. Sedan är det inte omöjligt att det även blir jänkarvagn för jag vill vinna loppet, säger Conrad Lugauer.

Haft chans med bättre spår
Lugauer har ytterligare två hästar till start inom V64 och kommenterar dem på följande vis.
Fabriz Boko (V64-3) var bra vid två raka segrar i våras men galopperade två gånger efter det. Nu har han tränat väldigt fint och är i ordning men det här loppet är kanske lite för tufft för honom. Jag hoppas att han kan blanda sig i striden om en tredje-, fjärdeplats.
Tosca Victory (V64-5) har jättefin form och tränar bra och hade säkert haft möjlighet att vinna det här loppet med ett bättre spår. Nu finns det flera startsnabba hästar innanför så han kan inte ta ledningen. Jag tycker att han har lite platschans om han får en bra resa.

Michael Carlsson, Kanal 75