Inför V64/jackpot: Från en Grand Slam till en annan

,

Solbränd och utvilad.
Anders Zackrisson har laddat inför söndagens jackpotkryddade V64-tävlingar med en långväga sommarsemester.
– Australien var ett underbart land. Men nu är jag verkligen sugen på att få komma ut på banan och tävla igen, säger hemmatränaren bakom de två hästarna i stall Växjö.

Det skulle bli en ren semestertripp, men Anders Zackrisson klarade inte riktigt att hålla sig borta från sin passion under 16 dagar på andra sidan jordklotet.
– Nej, det blev en avstickare till en travbana nära Melbourne en dag. Det var mest passgångarlopp varav ett riktigt stort med en och en halv miljon kronor i förstapris. En väldigt rolig upplevelse, överhuvudtaget var människorna oerhört trevliga och hjälpsamma i Australien. Hela resan gav verkligen mersmak, säger Zackrisson som givetvis tog chansen att kolla på Australian Open i tennis under sin vistelse.
– Vi var aldrig inne på banorna, men vi såg ett par matcher på en storbild inne i Melbourne där det samlats massor med människor. Det var också en upplevelse.
Ännu mer Grand Slam blir det på söndag då Kalmartravet bjuder upp till tävlingar som förutom garantin på tio miljoner kronor till en ensam vinnare med sex rätt dessutom lockar med nästan två miljoner i jackpot.
– Det är pappa (Tommy) som skött träningen de här veckorna och han har fått åka in till banan flera gånger eftersom vi haft dåliga träningsförhållanden på gården på grund av vädret.
Det kan tala emot att det blir en resultatexplosion för stall Växjö som laddat med kickoff och båda hästarna i Rikstravet team SHL till start inom V64-spelet.

Lättas i balansen
Först ut är 13 Amber Godiva (V64-1) som slutade femma i debuten för sin nye tränare och sedan vilat en månad.
– Det har strulat en del. Först hade hon en infektion när hon kom, sedan har hon haft problem med korsförlamningar. Det är en väldigt snabb häst som kommer att bli att räkna med i år, men den här gången är jag främst ute för att få ett formbesked och kommer att smyga med i det längsta.
Då låter det lite mer aktuellt kring 5 M.T.Kingsize (V64-5) som hunnit med tre starter sedan han köptes till stall Växjö, men fått nöja sig med ett femtepris som bäst.
– Första starten hamnade vi hopplöst till i kön. I den andra blev det alldeles för tufft, men hästen kändes otroligt fin när han travade 1.12 första varvet utanpå ledaren. Han gjorde det helt obehindrat och man märkte verkligen inte att det gick så fort. Däremot var jag besviken på honom senast, säger Zackrisson och åsyftar loppet då hästen vek ner sig i ledningen.
– Han blev trött och kändes tung i framsteget, därför kommer jag att lätta honom i balansen. Vi tar bort både sulor och boots för första gången. I övrigt går han med samma järnskor som tidigare. Pappa körde honom med den balansen i senaste banjobbet och tyckte att det gav positiv effekt.
Han har aldrig vunnit, hur ser du på det?
– Tanken när vi köpte honom var att han skulle trivas med att komma till ny miljö och en lite mindre bana med enklare motstånd. Det har inte visat sig ännu, men jag får inte uppfattningen av att han bromsar och är övertygad om att det finns mycket mer i hästen än vi fått ut ännu. Men med tanke på senaste insatsen vill jag ge honom en annan resa nu, vi siktar på rygg och att han får gå för fullt sista 200.
Vem har du mest segerfeeling för?
– Det är Kingsize, speciellt på läget då han förhoppningsvis kan få en fin resa i främre träffen. Jag är lite sugen på att testa honom med jänkarvagn, han har tävlat i en Venator tidigare, men det avgör jag efter värmningen, säger Anders Zackrisson som inte misströstar för att hans stall ännu så länge återfinns långt ner i Rikstravets tabell.
– Det är två hästar jag verkligen gillar. Ingen av dem håller toppform för dagen så för seger på söndag krävs mycket tur, men jag har goda förhoppningar inför säsongen och räknar med att båda kommer att visa vad det kan längre fram.

Robin Johansson, Kanal 75