Inför V64/jackpot: ABBA-Bennys vita sagohäst i Stockholms Stora Pris

,

2013 blev Berling tvåa i Stockholms Stora Pris.
Årets efter blev han femma och i fjol sexa.
På söndagen gör ABBA-legendaren Benny Anderssons vita sagohäst ett fjärde försök att vinna storloppet som är huvudnumret när Bro Park invigs.
– Det är ett löp som varit Bennys dröm att vinna i många år, avslöjar tränaren Jessica Long.

Jessica Long reser upp från Klågerup i Skåne med tre hästar för den stora invigningsdagen och galoppfesten på Bro Park.
– Det känns hur spännande som helst med Bro Park. Det kommer betyda massor för svensk galoppsport med en ny modern arena att visa upp vår fina sport på, säger Jägersrotränaren.
Inte ens det faktum att väderprognoserna talar om en hel del regn i Stockholmstrakten stör Jessica Long.
– Nej, det är bara att gilla läget. Det är en utomhus-sport vi håller på med. Dessutom tycker jag att de senaste prognoserna sett allt bättre ut när det gäller söndagen.

“Det är i princip ett nytt löp”
Jessica Long har två hästar, Berling och Einsteins Folly, att hoppas på i söndagens huvudnummer Stockholms Stora Pris, som i år uppgraderats från 400 000 kronor i förstapris till 700 000 kronor. En annan stor förändring är att löpningen i år rids över 1 800 meter på gräs istället för 1 950 meter.
– Dessutom på en helt ny bana, det är i princip ett nytt löp, säger Jessica Long.
Om det blir regn tror Jessica Long mest på Einsteins Folly som i fjol var åtta i sin Stockholms Stora Pris-debut.
– Han var heroisk som trea i Danmark senast. Det är en häst som föredrar om det blir mjukt under fötterna. Jag tycker att mina två är likvärdiga i sin dagsform, men banförhållandena på dagen avgör. Under rådande omständigheter tror jag mer på Einsteins Folly än Berling, säger Jessica Long.
Hur höga ambitioner har du?
– Det är klart att man ska vinna löpet, det meningen med alltihopa, men det är klart att den tyska hästen, Diplomat, blir svårslagen om den löper upp till sitt bästa, men bakom den kan mina vara, absolut. Vi är med i löpet och båda mina tillhör de tolv som kan vinna.

“ABBA-Bennys dröm”
Berling gör sin fjärde raka start i Stockholms Stora Pris och nioåringen, som ser ut som en vit sagohäst, har slutat tvåa, femma och sexa tidigare.
– Han har gjort det bra, men det var på Täby. Nu är det som sagt var helt ny bana. Berling vill helst ha en lätt snabb sommarbana. Men han är den sanna tävlingshästen och när allt klaffar är han riktigt bra. Båda mina hästar gillar att ligga högt upp i fältet och ni kommer att se dem tidigt, säger Jessica Long.
Berling ägs av ABBA-legendaren Benny Andersson som via sitt Chess Racing står som ägare till 19 hästar enligt Svensk Galopp. Sju av dem är igång och tävlar och tränas av Jessica Long.
– Stockholms Stora Pris är ett löp som varit Bennys dröm att vinna i många år, ett annat är Prix de l’Arc de Triomphe i Paris, avslöjar Jessica Long.
Förutom Berling har Benny Andersson ytterligare en häst att hoppas på under den stora premiärdagen på Bro Park och det är fyraåriga stoet Ray i lopp 1 utanför V64-spelet. Jessica Long tränar och hästen rids av Kevin Stott. 300 000 kronor väntar vinnaren i Taittingers Bloomers’ Vase för fyraåriga och äldre ston över distansen 1 600 meter på gräs.
– Det är ett fint sto som mycket väl kan skrälla på sin dag. Jag hade kanske önskat 400 meter till för att det skulle vara idealt, säger Jessica Long.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75