Inför V64® (pokalkvalen): Marcus hoppas Kayleigh ska bli årets drottning

,

Storasyrran Joviality ska vara med i Elitloppet. Är det dags för Kayleigh att i år ta klivet in på den stora svenska scenen? På torsdag gör det snabbfotade stoet årsdebut när uttagningarna till pokalloppen körs på Åby.

Åby torsdag. En av årets mest spännande tävlingskvällar.
Det är nämligen dags för uttagningar till Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal – årets första klassiska årgångslopp.
Särskilt spännande blir det för Marcus Schön. Han tränar en av förgrundsgestalterna i försöken till Drottning Silvias Pokal för stona. 7 Kayleigh (V64-2) har att brås på, som lillasyster till superstjärnan Joviality som är en av hästarna klara för Elitloppet i slutet av maj – och som vann just det här loppet i fjol.
Kayleigh själv har dock fina meriter från Nordamerika där hon inledde sin tävlingsgärning och sprang in cirka tre miljoner kronor. Två starter hanns med på svensk mark i höstas: efter att ha varit trea i en uttagning till oaks vann hon senare oaks consolation i bländande stil.
– Jag tycker hon har växt en storlek i vinter, alltså. Hon har byggt på kroppen liten och även lite på höjden, hästen känns lite mer rejäl i år och det bådar nog gott för henne, säger Marcus.
Det är samtliga de stora årgångsloppen som ni siktar på med henne förstås?
– Lite så är det. Hon får vara med i allt utom Breeders’ Crown så det är hela den här ”årgångs-cirkusen” som gäller för henne, men vi tar ett steg i taget och Drottning Silvias Pokal är ett delmål.

Finaler i samband med Paralympiatravet
Det är inte bara för Kayleigh som pokalfinalerna är ett av årets stora mål.
För de fyraåriga hingstarna och valackerna körs fyra uttagningar till Kungapokalen ur vilka de tre främsta avancerar till finalerna. Stona göra upp i fem uttagningar av Drottning Silvias Pokal, här går de två främsta till final tillsammans med de två bäst seedade treorna.
Finalerna, med en miljon kronor i förstapris, körs sedan i samband med Paralympiatravets final på Åby den 4 maj.
Segern i oktober är den senaste starten för Kayleigh. Hon går direkt ut i ”drottning-kvalen” efter ett halvårs tävlingsfrånvaro.– Hon gick ett skarpare jobb inne på Solvalla efter 14,5 i 2000 meter för ett tag sedan, tillsammans med Kilmister (som gör Sverige-debut i V64-1 reds.anm.) och jag var faktiskt väldigt nöjd med hur hon kändes. Så hon kommer väl förberedd, det tycker jag. Sedan är det ju en årsdebut på alla sätt och vis och med vad det innebär, men hästen besitter en sådan kapacitet att det ska räcka långt ändå. Förhoppningsvis tar hon sig vidare till finalen också och då borde det här loppet flyttat fram formen, säger Marcus.
Hon hamnade rätt så långt ut bakom bilen här?
– Jag vill ju tro att stå långt ut på vingen är ganska bra för henne, för det är en häst som kommer med en sådan fart därutifrån, något som hon är van vid från USA, så jag tror rentav det är en fördel.
Du har också 7 Kapucine d’Inverne (lopp 3) med i uttagningarna?
– Hon var inte sig riktigt lik i årsdebuten senast. Jag har god tro på hästen och träningsmässigt känns hon fin, men jag får nog ligga lite lågt med henne den här gången, särskilt från det här läget. Vi hoppas att hon kanske kan spurta ned några till slut.


Senaste vinnarna Kungapokalen:
2023: Dancer Brodde – Johan Untersteiner (Johan Untersteiner)
2022: Francesco Zet – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
2021: Önas Prince – Per Nordström (Per Nordström)
2020: Aetos Kronos – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)
2019: Campo Bahia – Conrad Lugauer (Conrad Lugauer)
2018: Perfect Spirit – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
2017: Diamanten – Christoffer Eriksson (Robert Bergh)
2016: Poet Broline – Peter Untersteiner (Peter Untersteiner)
2015: Volstead – Örjan Kihlström (Stefan Melander)
2014: Poochai – Erik Adielsson (Svante Båth)

Senaste vinnarna Drottning Silvias Pokal:
2023: Joviality – Erik Adielsson (Sabine Kagebrant)
2022: Chebba Mil – Robin Bakker (Paul Hagoort)
2021: Fifty Cent Piece – Robert Bergh (Robert Bergh)
2020: Diana Zet – Örjan Kihlstörm (Daniel Redén)
2019: Activated – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin)
2018: Dibaba – Örjan Kihlström (Roger Walmann)
2017: Cash Crowe – Johnny Takter (Petri Puro)
2016: Princess Face – Björn Goop (Lutfi Kolgjini)
2015: Ruby Trap – Johnny Takter (Stefan Melander)
2014: Backfire – Johnny Takter (Tomas Malmqvist)