Inför V64 med Grand Slam: Sadelkungen tipsar

,

Han toppar allsvenska ryttarligan i stor stil.
Förra veckan blev det en storloppsdubbel på Jägersro.
Vi har känt Sveriges jockeydominant Per-Anders Gråberg på pulsen inför söndagens V64-omgång med Grand Slam på Bro Park.

Det har gått drygt fyra månader sedan Sveriges modernaste hästsportanläggning slog upp portarna under pompa och ståt.
På söndagen rids säsongens sista storloppsdag med Svenskt St Leger och Vinterfavoriternas Pris som huvudlöpningar.
Men hur har den första tiden varit på landets nya galoppmetropol?
Har alla högt ställda förväntningar infriats?
Vem är bättre på att svara på det än Per-Anders Gråberg som har nio segrar till godo på Elione Chavez i allsvenska ryttarligan och slåss sida-vid-sida med densamma om championatet på Bro Park?
Vad tycker om Bro Park?
– I det stora hela är det jättebra. Det finns alltid lite smågrejer som kan göras bättre, men hästarna trivs jättebra och det mesta är positivt.
Vad då för smågrejer?
– Banan är inte ritad av hästmänniskor och det största problemet är att man borde byggt en tunnel för att kunna komma över till sandbanan utan att förstöra gräsbanan. Vi aktiva påtalade det, men det blev aldrig av. Det är jättefint att ha gräsbanan utvändigt och närmast publiken i de stora loppen på sommaren, men hur ska vi komma in till dirttracken där vi rider på hösten och vintern? Det återstår att lösa.
Har det blivit som du förväntade dig annars?
– Ja, gräsbanan är i fantastiskt skick och håller väldigt hög internationell klass. Dessutom har det blivit mer taktiskt att rida på den i och med att banan är så mycket bredare och har så mycket längre upplopp. Man måste rida mer med huvudet jämfört med Täby som var med speedway. Det är mer utmanande både för jockeys och spelare.
Och det gillar du?
– Ja, det är mycket roligare.
Hur prestigefyllt är det att bli förste jockeychampion på Bro Park?
– Just nu kanske man inte tänker på det så mycket, men när det börjar dra ihop sig i november-december så kommer det finnas i huvudet. Jag lyckades vinna sista året på Täby så det vore roligt om man kunde vara först här, det är ju lite historia, säger Per-Anders Gråberg som sin vana trogen är väl påläst när det kommer till tävlingarna.

“Såg bättre ut än det var”
Söndagens program ser spännande ut och med fem miljoner kronor i garanterad Grand Slam för en ensam V64-vinnare finns all anledning att höra vad sadelkungen själv tror om loppen.
I SM – Classic (V64-1) får du chansen på 8 Brazil Jack som du bara ridit en gång…
– Ja, och det var ganska länge sedan. Det är en häst som var fantastiskt fin som två- och treåring, men inte riktigt tagit steget in i eliten. Känslan är att han blivit lite “smart”, eller oärlig om man så vill, och inte kämpar lika mycket som förr. Som unghäst löpte han bäst i front, men eftersom stallkamraten 1 El Abandonado också gillar att gå där får jag höra med Maria Sandh som tränar hur hon ser på taktiken. Skulle hästen vaknat på rätt sida har han kapacitet som duger.
Vem tror du vinner loppet?
– Om El Abandonado går som han gjorde i Stockholm Cup senast finns det ingen som slår honom här.
I Svenskt St Leger (V64-2) sitter Gråberg upp bakom 8 Dallas.
– Han gick ett jättebra lopp som fyra bakom tuffa hästar i Norge senast. Motståndet är nästan lika tufft den här gången så jag tror att det blir svårt att vara bland de tre främsta.
Vem vinner?
– 4 Lord Divine blir jättefavorit, men det kanske inte är så klart som det ser ut på pappret. Han slog en fantastisk häst i Norge senast och fick kraftigt höjt formtal av det, men jag vet att den favoriten börjat sätta vinterpäls och hade lite nedåtform i den starten så insatsen kanske såg bättre ut än den var. Jag tror snarare den var värd 85 än 92 så det kan vara en favorit att gardera, även om hästen givetvis är väldigt bra.
I V64-3 rider du 9 Enge Euphoria som du vann med senast.
– Ja, och det var på ett väldigt fint sätt också. Hon har mött de bästa stona över lite väl lång distans och fick då komma ner på sprint vilket passade bättre. Det är precis samma förutsättningar den här gången och går hästen lika bra tror jag att det kan gå vägen igen.
Vem vinner?
– Jag hoppas att det blir jag.

“Alltid gått bäst på hösten”
V64-4 är SM för amatörryttare där Gråberg givetvis är överkvalificerad, men det hindrar honom inte från att bjuda på ett stalltips.
– Jag tror att 5 Poison Ivy som jag själv vunnit med kan duga långt här. Hon har gjort två fina lopp efter vila och det kan vara dags för en seger nu.
I Vinterfavoriternas Pris (V64-5) sitter Gråberg upp på förmodade favoriten 6 Trouble of Course som åkte på första förlusten senast, mot 9 Victor Kalejs.
– Det var faktiskt inte helt förvånande för mig. Jag rider Victor i träningen och visste att han var riktigt bra. Min häst kom inte riktigt till sin rätt på Övrevolls speciella bana. Det är på Bro som Trouble tagit sina segrar och det gynnar oss att tävla där nu. Men Victor har varit smällfin i träningen efter loppet så det är en tuff utmanare igen.
Vem vinner?
– I första hand tror jag att loppet står mellan oss, 8 Dardenne är också en fin häst om man vill ha ett streck till.
V64-6 är en silverhandicap med 15 hästar vilket brukar vara svårtippat. Gråbergs ritt 4 Afaal är segerlös i år.
– Tyvärr börjar han bli lite gammal och smart. Annars är det en häst som alltid gått bäst på hösten och det kanske kan vara positivit att det blivit lite kallare i luften sista tiden. Min fru rider honom i träning och är nöjd så skulle hästen fått tillbaka löpsuget är han bra nog att slåss om segern.
Vem vinner?
– Det kan jag inte svara på. Det ser oerhört öppet ut och mitt enda tips är att gardera ordentligt, säger Per-Anders Gråberg.

Robin Johansson, Kanal 75